Telefoni
05.07.2019 18:00

Deli z drugimi:

Share

Za prihodnost Appla je pomembno samo eno vprašanje

Za prihodnost Appla je pomembno samo eno vprašanje
Za prihodnost Appla je pomembno samo eno vprašanje

Ali bo Apple spremenil uporabniško izkušnjo, da bi (bolje) prodajal storitve? To je vprašanje, na katerega iščejo odgovore analitiki, še posebej v tem času, ko se od Appla poslavlja dolgoletni prvi mož dizajna, Jony Ive. Po poročanju tujih medijev bi naj Ive že kar nekaj časa bil odsoten z dela, Applov glavni izvršni direktor, Tim Cook, pa je za The Wall Street Journal tovrstna namigovanja označil za netočna in celo absurdna.


Dogajanje je privedlo do vigorozne debate okrog tega, ali je Apple še vedno podjetje, ki sloni na dizajnu svojih produktov, ali pa masovni obseg podjetja zahteva predrugačenje operativnega fokusa na druga področja. Interni pogled Appla, kolikor je ta znan, postavlja dizajn še vedno na prvo, centralno mesto vsega, kar podjetje počne. Dotični konflikt med dizajnom in operativo naj bi bil zgolj medijski, umetno ustvarjen konstrukt.


Ne glede na vse zgoraj izpostavljene konflikte in debate menimo, da je izpuščen pomemben del prihodnosti podjetja. Obstaja torej zelo pomembno vprašanje, na katerega mora Apple čim prej poiskati odgovor, če seveda želi v enakem ritmu vstopiti v naslednjo fazo – ta bo razkrila vse o prioritetah podjetja in načrtih glede dizajniranja produktov. Vprašanje se glasi: Ali bo Apple spremenil uporabniško izkušnjo iPhonov, da bi prodajal storitve?


Dolga leta so Applovi produkti na prvo mesto postavljali uporabniško izkušnjo nad praktično vse, med drugim tudi lahek zaslužek. Za vsako omejitev, ki se je pokazala pri Applovih produktih, je obstajal močan argument, zakaj je Applov način enostavnejši, bolj varen in v celoti boljši. Apple je za tak pristop in kompromise, ki se jih je posluževal, bil bogato nagrajen.


Apple je vedno izbral uporabnika pred denarjem

iPhone ni preplavljen z dobičkonosno programsko opremo, naprave Mac niso polne raznih oglaševalskih točk, ki bi reklamirale procesorje v notranjost, Safari nima prednaloženih zaznamkov do partnerskih spletnih strani – Apple se izogiba monetiziranju enormne količine uporabniških podatkov. Apple je vedno izbral uporabnika pred denarjem, uporabniki pa so ravno zato izbrali Apple.


Vsi ti kompromisi za Apple niso enostavni in ravno zato se jih ne poslužuje nobeno drugo podjetje: poglejmo primer Microsofta, ki vključuje precej »bloatware-a« na oglaševano »čisto« verzijo Windows 10, prav tako pa so recimo Googlove naprave, ki so sicer »bolj čiste«, še vedno tako ali drugače povezane z dominantnim poslovnim stebrom podjetja. Applovo poslovanje in celotna blagovna znamka sta zgrajena na premium uporabniških produktih s superiorno uporabniško izkušnjo. Jedro te uporabniške izkušnje pa nikakor ni polnjenje produktov z nesmiselnimi lastnostmi.


Obstajajo jasni dokazi, da Apple spreminja uporabniško izkušnjo za povečanje prodaje in razvoj storitev:

zgraditi storitveni posel, ki lahko v sorazmerno kratkem času doseže dobre poslovne rezultate v senci iPhona, je veliko lažje, če se procesa lotimo z nekaj »growth-hackinga«.


Definitivno ne pričakujemo, da bo Apple na Mac-e lepil Intelove nalepke ali prednaložil nekaj čudnih skenerjev virusov na iPhone. Vprašanje pa torej ostaja, ali bo Apple degradiral svojo uporabniško izkušnjo, da bi lahko bolje prodajal svoje storitve? Gre za konflikt, ki se je pojavil predvsem zdaj, ko se prodajni rezultati Appla nekoliko slabšajo, podjetje pa se je jasno usmerilo v plačljive storitve novic, televizije, iger, finančne storitve in glasbo. Privlačnost ideje, da bi Apple pospešil prodajo teh storitev z nameščanjem ne ravno najbolj pomembnih orodij na iPhone se je že pokazala kot aktualna in danes že vidimo jasne primere, kjer Apple spreminja in degradira uporabniško izkušnjo, da bi karseda čim več uporabnikov presedlalo na njihove storitve:

  • Apple News Plus bi naj kršila pravila podjetja glede sign-up gumbov;
  • TV storitev pošilja vsiljiva obvestila za Applove vsebine;
  • Apple piše App Store pravila, ki močno otežujejo tekmovanje z Applovimi aplikacijami in lastnostmi;
  • iMessage in FaceTime sta vodilni sporočilni storitvi znotraj industrije, ki ponujata end-to-end šifriranje in brez težav delujeta na različnih napravah, vendar uporabnika poleg tega precej agresivno zakleneta v Applov ekosistem.

Ne smemo pa pozabiti na še eno veliko stvar, točko, ki se dotika podatkov in izgleda dobro na mizah investitorjev, malce slabše pa, ko v rokah držimo iPhone. Na primer Apple Music, uporabniki trdijo, da je storitev precej slabša kot Spotify, vendar zaradi Applovih promocij, obvestil, ki sicer kršijo pravila in »lock-in« lastnosti v pametni uri Watch, Apple Music premore več kot 60 milijonov uporabnikov. Po eni strani je to velik uspeh, po drugi pa jasen pokazatelj, kako Apple prilagaja uporabniško izkušnjo, da bi na svoje storitve navezal karseda veliko število uporabnikov.


Glede na to, da mora Apple upravičiti »high-profile« dogodek, v sklopu katerega so naznanili novosti na področju svojih storitev, bo pritisk na spremembe uporabniške izkušnje po vsej verjetnosti še večji kot do zdaj. Konkurenca ne bo čakala na trenutek, ko bo Apple pripravljen, ampak bo poskušala po vseh straneh prehitevati “veliko jabolko”.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku