Računalništvo, telefonija
15.04.2011 06:05
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Za predelavo hrane kmalu ne bomo več potrebovali sonca

Za predelavo hrane kmalu ne bomo več potrebovali sonca
Za predelavo hrane kmalu ne bomo več potrebovali sonca

Danes za predelovanje hrane potrebujemo širna polja, raznovrstna gnojila, zadostno količino sonca in dežja ter številne pesticide. Ker narava kmetovanju ni najbolj naklonjena, je nizozemska družba PlantLab zasnovala nadvse zanimivo zgradbo, ki je namenjena izključno gojenju rastlin. Tu gre dejansko za povsem zaprt prostor, kjer rastline rastejo v optimalnih pogojih oziroma pri primerni zračni vlagi in svetlobi.

Nizozemska družba PlantLab je sonce nadomestila kar s svetilkami LED. Te imajo dolgo življenjsko dobo in so relativno varčne z dragoceno električno energijo. Za zagotavljanje ustrezne količine vode skrbi visokotehnološki namakalni sistem, medtem ko napredni računalniški sistem uravnava ostale klimatske pogoje, kot sta temperatura in vlažnost zraka. Na ta način rastline dejansko rastejo v povsem optimalnih pogojih.

In to še ni vse. Računalniško upravljanje osvetljevanja bo omogočalo prilagajanje dnevnih ciklov posameznih vrst rastlin. Ker se za osvetljevanje uporablja svetilke LED, tu uporaba strupenih in neekoloških herbicidov in insekticidov ni potrebna. Družba PlantLab zagotavlja, da lahko na ta način pridelamo občutno več hrane kot pri običajnem kmetovanju. Poleg tega lahko hrano predelujemo v povsem zaprtih zgradbah pod zemljo. To je seveda pisano na kožo velemestom. Prve zgradbe, namenjene izključno gojenju rastlin, naj bi se pričelo množično uporabljati že čez nekaj let.


Prijavi napako v članku