Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
16.04.2024 11:13

Deli z drugimi:

Share

Za najboljšo košnjo izberite robotske kosilnice LUBA in YUKA

Zakaj bi se sploh še ukvarjali z obodnimi kabli in nenatančnimi robotskimi kosilnicami, če pa obstajajo kosilnice LUBA in YUKA.
Foto: Mammotion
Foto: Mammotion

Tako kot nas robotski sesalniki odrešijo vsakodnevnega sesanja, nas morajo na prvem mestu robotske kosilnice odrešiti ročnega vzdrževanja dvorišča in ostalih travnatih površin. V tem pogledu pa si robotske kosilnice niso enakovredne. Nekatere se še vedno zatikajo ob vsako oviro, uničujejo vrtove in se izgubljajo pod nadstreški in krošnji dreves.

Medtem ko lastniki teh kosilnic grajajo svoje vrtne pomočnike, robotske kosilnice LUBA in YUKA razveseljujejo svoje uporabnike z vedno urejenimi travnatimi površinami. Svoje delo opravljajo tako dobro, da so si pred kratkim prislužile priznanje iF Design Award 2024, slovenski distributer PAB pa je bil nagrajen za doprinos k izboljševanju programske opreme robotskih kosilnic.

Robotske kosilnice LUBA – vsako leto boljše

Z robotskimi kosilnicami LUBA smo se spoznali lansko leto. Pritegnile so nas, ker so za krmiljenje po dvoriščih uporabljale satelitski signal prek referenčne postaje. Z letošnjo izdajo so jim dodali še bionični vid s sistemom Bionic Vision, ki s pametnim procesorjem upravlja dve 3D kameri. Podobne robotske kosilnice, ki za krmiljenje prav tako uporabljajo satelite, se pogosto zaradi različnih motilcev izgubijo. Z dodatnimi kamerami lahko najnovejše kosilnice LUBA 2 ostanejo zbrane in pokosijo tudi tam, kjer so običajne kosilnice slepe.

Za urejenost trate skrbita dva rezalna diska z ostrimi rezili in vedenjski algoritmi, ki s skupnimi močmi poskrbijo za simetrične linije in zdravo trato. Urejene bodo tudi klančine, saj LUBA lahko s štirikolesnim pogonom premaguje 80-% naklone, vsesmerna kolesa pa za seboj ne pustijo poškodovano travo.

Robotska kosilnica LUBA 2 je tudi izredno pametna. V primeru nenadnega naliva ali prazne baterije se samodejno vrne na polnilno postajo in z delom nadaljuje točno tam, kjer je končala. V aplikaciji, ki je bila prav tako deležna določenih izboljšav, lahko celo nastavite poljubne vzorce, katere želite, da LUBA ustvari na vašem dvorišču. Ustvarite lahko tudi različna območja z različnimi nastavitvami za košnjo, prehode in izključena območja, kjer se LUBA ne sme zadrževati.

Poskrbljeno je tudi za varnost. S kosilnico se lahko povežete kar na daljavo in preko vgrajenih kamer preverite, ali je okoli hiše vse v najlepšem redu. V kosilnico lahko skrijete tudi sledilnik AirTag ali pa si v primeru kraje pomagate z LTE SIM kartico za lažje in hitrejše sledenje nepridipravu.

Najnovejše kosilnice LUBA 2 že lahko najdemo na slovenskih dvoriščih. Trenutno je na voljo model za površine do 5000 m2, v prihodu pa so še modeli za travnate površine 1000, 3000 in 10.000 m2.

Bi radi uredili svoj vrt ali manjše dvorišče?

Kosilnica YUKA je najnovejši član podjetja Mammotion, ki je zaslužen za izdelavo kosilnic LUBA. Pravzaprav pa ne gre samo za kosilnico, ampak tudi za pometača. Med košnjo je kosilnica YUKA sposobna tudi istočasno pomesti vse, kar je pokosila. Na zadnji strani je košek z metlico, s katero YUKA samodejno pobira vso pokošeno travo, veje, odpadke in listje. Ko je čas za izpraznitev, ji lahko določite, kje naj odvrže svoj tovor.

Tudi robotska kosilnica YUKA ne pozna koncepta mrtvih con. Za krmiljenje uporablja enako tehnologijo kot kosilnica LUBA, kar pomeni satelitska natančnost do enega centimetra in 3D kameri, ki prepoznata morebitne ovire med košnjo in omogočata kosilnici, da se jim tudi varno izogne.

Ne samo, da bo vaša trava vedno enakomerno pokošena, YUKA to stori tudi izredno hitro. Pohvali se lahko s hitrostjo košenja kar do 200 m2 na uro. Upravljate jo lahko v aplikaciji ali pa z glasovnimi ukazi s pomočjo Googlovega pomočnika ali Alexe. Na voljo je več modelov za različne velikosti površin: 600, 1000 in 1500 m2.

Če si tudi vi želite lepo urejenega dvorišča in bi radi s seznama domačih opravil za vedno črtali košenje, potem izberite robotsko kosilnico LUBA ali YUKA. Več pa na www.luba.si in www.yuka.si. Spremljate jih lahko tudi na Facebooku, kjer redno objavljajo novosti. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
robotske kosilnice Robotske kosilnice LUBA

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem shopi.eu, PAB d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri shopi.eu, PAB d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem shopi.eu, PAB d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več