Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
23.02.2024 11:09

Deli z drugimi:

Share

Robotske kosilnice LUBA letos z bioničnim vidom in sončno energijo

Kako lahko izboljšaš robotske kosilnice, ki krmilijo s pomočjo GPS-a s centimetrsko natančnostjo?

Pred enim letom smo se lahko prvič sprehodili po slovenskih dvoriščih, kjer so kosile robotske kosilnice LUBA. Robotske kosilnice niso nov izum, pa vendar je kljub temu LUBA pritegnila našo pozornost. Zakaj? Običajno robotske kosilnice potrebujejo obodni kabel, ki jim sporoči meje posestva, po katerem bodo kosile. Ne samo, da je tovrstna tehnologija zelo invazivna za travnate površine, obenem je oteženo morebitno vzdrževanje, hkrati pa tovrstne kosilnice niso znane po natančnosti.

Robotske kosilnice LUBA ne uporabljajo obodnega kabla. Za centimetrsko natančnost so opremljene z GPS sprejemnikom, ki komunicira z RTK referenčno postajo, ki robotsko kosilnico LUBA natančno vodi po vašem dvorišču. Torej, gre za RTK GPS robotske kosilnice, ki so upokojile klasične robotske kosilnice z obodnim kablom in tudi robotske kosilnice, ki se zanašajo izključno na vgrajeni GPS sprejemnik.

V manj kot enem letu je proizvajalec Mammotion predstavil kar štiri nove modele:

  • LUBA 2 AWD 1000
  • LUBA 2 AWD 3000
  • LUBA 2 AWD 5000
  • LUBA 2 AWD 10000

Na začetku smo si zastavili vprašanje, ali je sploh mogoče izboljšati že tako dobre robotske kosilnice. V podjetju Mammotion se je razvoju novih modelov posvetilo kar 70 % zaposlenih, vključno s slovenskim podjetjem PAB d.o.o., kar je obrodilo sadove.

Robotske kosilnice LUBA so postale bionične

Na veselje vseh so robotske kosilnice LUBA obdržale ikonično obliko, ki bi se na ovinkih Silverstona zlahka zlila z ostalimi F1 dirkalniki. Noben dirkalnik pa ne premore sposobnosti premagovanja 80-% naklona, tako kot to zmorejo kosilnice LUBA. Imajo sistem štirikolesnega pogona z omni-vsesmernimi kolesi in prilagodljivo vzmeteno roko, ki zagotavlja odličen oprijem in pri obračanju ter manevriranju po zahtevnejših terenih ne poškoduje občutljive trate. Možnosti, da bi robotska kosilnica LUBA obtičala na kakšnem grebenu ali strmem pobočju, so ničelne.

Sprememba ali nadgradnja, ki jo boste najprej opazili, je sistem Bionic Vision, ki s pametnim procesorjem krmili dve 3D kameri. Zakaj je to pomembno? RTK GPS robotske kosilnice LUBA se zanašajo na satelitski signal (GPS, GLONASS, BEIDOU, Galileo), ki ga prejmejo prek referenčne postaje. Slednja signale dopolni s korekcijskim tokom za večjo natančnost. Kljub izredni natančnosti (do enega centimetra) pa se lahko pojavijo t. i. mrtve cone, predvsem zaradi motilcev in ovir, s katerimi se robotske kosilnice lahko srečajo na travnatih površinah okoli hiše (krošnje dreves, strehe, nadstreški …). Bionični sistem s 3D kamerami odpravi še to zadnjo oviro.

Ko bo LUBA naletela na omenjeno mrtvo cono oziroma bo satelitski signal oslabljen, bo bionični sistem prepoznal ovire na poti in s pomočjo naprednih algoritmov prepoznal njihovo obliko ter kosilnici omogočil varno navigacijo in obvoz. Bionic Vision tako odlično dopolnjuje obstoječe mehanizme – tri ultrazvočne radarje in odbijač z vgrajenim senzorjem za izogibanje oviram – in poskrbi, da so bionične oči robotske kosilnice LUBA vedno na pecljih.

To pa je le začetek izboljšav.

Večja učinkovitost, odlična avtonomnost

Robotska kosilnica ima samo eno nalogo – poskrbeti, da bo travnata površina vedno urejena. Poleg satelitske natančnosti in bioničnega sistema imajo robotske kosilnice LUBA še kar nekaj mehanizmov, ki skrbijo za urejenost vaše trate.

Običajne kosilnice uporabljajo samo en rezalni disk, ki je lahko zelo površen. LUBA ima dva rezalna diska, ki skrbita, da je vsak košček trate pokošen enakomerno in natančno. Pomaga jima vedenjski algoritem, ki kosilnico LUBA načrtno vodi po travnati površini, kot bi to storil izkušeni uporabnik. Po končani košnji boste lahko opazili simetrične linije in zdravo trato, saj ostra rezila ne poškodujejo občutljive trave.

Če med košnjo robotsko kosilnico preseneti naliv, se bo LUBA po zaslugi izboljšanega senzorja za dež, ki upošteva lokalne vremenske napovedi, samodejno vrnila na polnilno postajo. Dež in vlaga ji ne bosta prišla do živega, saj je vodoodporna po standardu IP6X.

Ko se bo izza oblakov zopet pojavil sonček, bo LUBA nadaljevala točno tam, kjer je končala. Enako velja v primeru nizke napolnjenosti baterije, čeprav se to ne bo zgodilo pogosto, saj zmore 180 minut neprekinjenega delovanja. Robotske kosilnice lahko pokosijo od 1000 do 10.000 m2 travnatih površin oziroma bolje rečeno – ne obstaja trata, ki bi bila prevelika za LUBO.

Aplikacija Mammotion je sedaj še preglednejša in polna novih možnosti. Tako kot lansko leto lahko ustvarite več različnih območij. Na primer: okoli hiše imate dve dvorišči, spredaj in zadaj, in za vsakega bi želeli prilagojeno košnjo. Nastavite lahko višino in način košnje, urnik in pogostost. Označite lahko tudi prehode in izključene cone, kjer ne želite, da bi se kosilnica LUBA pretirano zadrževala. Če je na pragu kakšen rojstni dan ali pa bi radi zganjali malo romantike, lahko z LUBO na dvorišču ustvarite poljuben vzorec in presenetite svoje najbližje.

Nadzor v realnem času, zaostrena varnost

Ko ste zdoma, si verjetno vseeno želite, da bi lahko preverili, ali je okoli hiše vse v najlepšem redu. Namesto da bi klicali najbližjega soseda, se lahko na daljavo povežete z LUBO in preko vgrajenih kamer preverite, kaj se dogaja. Uporabite lahko Wi-Fi povezavo ali pa vstavite LTE SIM kartico, s katero si lahko pomagate tudi v primeru kraje. Robotska kosilnica LUBA sedaj podpira tudi sledilnik AirTag, ki ga lahko skrijete in tako zagodete morebitnemu nepridipravu.

V aplikaciji lahko vklopite tudi varnostno funkcijo, ki bo s pomočjo kamere samodejno zajela fotografijo v primeru, da se ji bo nekdo približal na manj kot tri metre. Pri prvi aktivaciji boste postali zakoniti lastnik kosilnice, kar vam omogoča, da lahko dodelite dostope ostalim družinskim članom in tako preprečite nepooblaščeno rabo.

Robotske kosilnice LUBA bodo kmalu tudi zelene

Prenovili so tudi RTK referenčno postajo z novo podobo, štirikrat večjim dometom signala in vgrajeno Bluetooth povezavo za takojšnje posodobitve. Do poletja pa bo Mammotion pripravil tudi RTK antene s sončnimi celicami, ki bodo napajale 14-dnevno baterijo. Tako bodo robotske kosilnice LUBA postale še bolj zelene, hkrati pa zmanjšale stroške energije in tudi odpravile potrebo po kabelski povezavi. RTK anteno boste lahko postavili tudi na bolj odročna območja, kjer ni električnega omrežja.

Bi radi imeli lepo urejeno dvorišče?

Prednaročila za nove robotske kosilnice LUBA so že odprta in tukaj zagotovo velja pravilo, »kdor prvi pride, prvi melje«. Prve pošiljke v podjetju PAB d.o.o. pričakujejo v drugi polovici marca, povpraševanja je veliko, zato pohitite in se oglasite v njihovi poslovalnici v Naklem ali pa jih obiščite na www.luba.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem shopi.eu, PAB d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri shopi.eu, PAB d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem shopi.eu, PAB d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več