Računalništvo, telefonija
20.07.2011 06:09

Deli z drugimi:

Share

Z grafenom in vodo do boljših baterij?

Bi lahko grafen predstavljal naslednji veliki preskok na področju izdelave baterij?
Bi lahko grafen predstavljal naslednji veliki preskok na področju izdelave baterij?

Že dalj časa je znano, da grafen prevaja elektrone hitreje in na večjih razdaljah kot silicij. Ta naj bi celo predstavljal naslednji veliki preskok v elektroniki in računalništvu, saj nima neželenih motenj električnih signalov, ki nastanejo pri zmanjševanju velikosti silicijevih gradnikov. Kot kaže bi lahko grafen v navezi z običajno vodo bil celo ključen element za izdelavo boljših baterij. Ti hranilniki električne energije naj bi se namreč po zmogljivosti lahko povsem kosali z litij-ionskimi baterijami in bi se lahko pobahali še z občutno krajšim časom polnjenja in praktično neomejeno življenjsko dobo.

Način, kako grafen uporabiti za izdelavo boljših hranilnikov električne energije, so odkrili nadobudni raziskovalci oddelka za inženiring materialov iz avstralske univerze Monash. Izjemen podvig je raziskovalcem uspel z uporabo tankega sloja grafena in vode. Slednja dejansko skrbi le, da grafen zaradi tankosti ne razpade in se »preoblikuje« v običajen grafit. Raziskovalci avstralske univerze Monash so prepričani, da bi lahko iz grafena izdelali baterije, ki bi lahko hitreje shranile občutno več električne energije v primerjavi z baterijami na osnovi običajnega ogljika.

Raziskovalci avstralske univerze Monash so prepričani, da bi lahko grafensko baterijo za mobilni telefon napolnili v pičlih nekaj sekundah. Zaradi hitrega polnjenja novinec ne bi bil pisan na kožo le potrošniški elektroniki, ampak še sistemom, ki pridobivajo električno energijo iz obnovljivih virov (na primer sončne in vetrne elektrarne) in seveda električnim vozilom. Novost bi bila namreč v primerjavi z običajnimi litij-ionskimi baterijami še občutno cenejša za izdelavo in lažja. Raziskovalci avstralske univerze Monash se pri tem dobro zavedajo, da bo pot baterije iz laboratorija na prodajne police še dolga in polna pasti. Kljub temu so ti prepričani, da bi lahko grafenske baterije ugledali na trgu še pred koncem leta 2015.


Prijavi napako v članku