Spletni brskalniki
18.04.2021 10:51
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z brskalnikom Edge boste takoj vedeli, ali je bilo vaše geslo ukradeno

Če je bilo vaše geslo kradeno, ga nemudoma zamenjajte!
Če je bilo vaše geslo kradeno, ga nemudoma zamenjajte!

Nedavno smo poročali o tem, da je podatkovna baza zasebnih podatkov 533 milijonov uporabnikov Facebooka znašla na splet. Poleg tega je bilo do nje mogoče dostopati povsem prosto in brezplačno. Natančno število izmaknjenih uporabniških računov je bilo 533.313.128. Med njimi pa je skoraj vsak zapis vseboval uporabnikovo številko mobilnega telefona, njegov edinstven Facebook številko ID, ime in spol. Med ukradenimi Facebookovimi računi je bilo kar 230 tisoč računov, ki so pripadali slovenskim uporabnikom.

Kako se lahko prepričamo, ali je naše geslo pristalo v rokah spletnih nepridipravov in ga morate nemudoma spremeniti? Ena od možnosti je seveda ta, da obiščete spletno strani »Have I Been Pwned«, ki je dosegljiva na spletnem naslovu https://haveibeenpwned.com/, saj ta hrani vse elektronske naslove, ki so bili doslej ukradeni s strani spletnih nepridipravov. Precej bolj enostavna možnost pa je namestitev nove različici brskalnika Microsoft Edge.

Možnost preverjanja gesla s spletnim brskalnikom Microsoft Edge je možna od različice 90. naprej. V primeru da so nam nepridipravi izmaknili geslo, nas bo spletni brskalnik obvestil samodejno, in sicer s prikazom okna na zgornji desni strani zaslona. Spletni brskalnik Microsoft Edge pridobiva informacije o ukradenem geslu iz različnih spletnih virov.

Preventiva je seveda boljša od kurative. V oblikovanje varnega dostopnega gesla do vaših storitev se vsekakor splača vložiti nekaj truda, saj je ta edina prepreka, ki vaše podatke loči od spletnih kriminalcev. Gesla seveda zamenjujte redno – vsaj enkrat na tri do štiri mesece. Ker pa vsaka spletna storitev bi morala imeti svoje dostopno geslo, vam priporočamo uporabo upravljavca gesel, kot je na primer LastPass (https://www.lastpass.com/). Na ta način bomo lahko imeli še boljša in varnejša dostopna gesla, ki nam bodo vedno na dosegu roke in jih zagotovo ne bomo pozabili.


Prijavi napako v članku