Facebook
05.04.2021 19:29
Posodobljeno 6 dni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na splet zašli podatki 533 milijonov uporabnikov Facebooka, tudi slovenskih

Ukradena baza podatkov podjetja Facebook je postala javna.
Ukradena baza podatkov podjetja Facebook je postala javna.

V javnost so pricurljale nove podrobnosti Fcebookovega spodrsljaja iz leta 2019. Takrat je spretnim nepridipravom uspelo ukrasti več kot 533 milijonov računov uporabnikov priljubljenega družbenega omrežja. Med njimi naj bi bilo kar 230 tisoč računov, ki so pripadali slovenskim uporabnikom.

Podatkovna baza zasebnih podatkov 533 milijonov uporabnikov Facebooka se je nedavno znašla na spletu, do nje pa je bilo mogoče dostopati povsem prosto in brezplačno. Natančno število izmaknjenih uporabniških računov je bilo 533.313.128. Med njimi pa je skoraj vsak zapis vseboval uporabnikovo številko mobilnega telefona, njegov edinstven Facebook številko ID, ime in spol.

V majhnem številu primerov so med ukradenimi podatki prisotni tudi lokacijski podatki, podatki o povezavah, poklicih in rojstnih podatkih. V približno 2,5 milijonih primerih pa je na srečo uporabnikov elektronski naslov “potekel”. S tem so varnostni strokovnjaki dejansko potrdili, da so podjetju Facebook pred skoraj dvema letoma ukradli podatke o več kot pol milijarde uporabnikov. Ker gre za zelo staro bazo podatkov, varnostni strokovnjaki ne pričakujejo večjih težav za uporabnike. Tudi njihova vrednost na črnem trgu je v zelo nizka oziroma nanj kot en evro.


Prijavi napako v članku