Programska oprema
24.04.2011 08:36
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

YouTube z novim formatom WebM

YouTube z novim formatom WebM
YouTube z novim formatom WebM

Ekipa YouTuba je objavila novo pridobitev, s pomočjo katere se vsak naložen video posnetek samodejno pretvori v WebM format. Gre za avdio-video format, namenjen za stiskanje video zapisa prilagojenega novemu standardu HTML5. Datoteka WebM je sestavljena iz VP8 video zapisa in pretočnega Vorbis zvočnega zapisa. Gre za prvi velik korak k distribuciji video zapisa v odprtokodnem formatu WebM.

Odprta koda formata WebM omogoča razvijalcem konstantno nadgrajevanje oblike in integracije, kar ima za posledico boljšo dolgoročno izkušnjo. Zaenkrat je v WebM format pretvorjena tretjina celotnega video arhiva na YouTube, a se sam proces nadaljuje s svetlobno hitrostjo. YouTube namreč namerava pretvoriti svoj ​​celoten katalog video zapisov v WebM. Uporabniku pri tem ni potrebno skrbeti za kakšen poseben video predvajalnik, saj je vse kar potrebuje le brskalnik, ki podpira standard HTML5 kot so Chrome, Firefox 4, Opera 10,6 ali IE9 s posebnim dodatkom.

V skladu s svojim ciljem univerzalnega dostopa do video materialov pri YouTubu pravijo, da bodo še naprej podpirali kodek H.264, ki je zelo pomemben, a se ne ve, kako dolgo bo še tako. Spomnimo se, da je H.264 znan tudi kot MPEG-4 AVC. Razvit je bil za uporabo v visokoločljivostnih sistemih, kot so HDTV, Blu-ray in HD DVD, kot tudi za nizkoločljivostne prenosne naprave kot sta Sonyjev PSP in Applov iPod.

Vas zanima več iz te teme?
YouTube iskalnik

Prijavi napako v članku