Programska oprema
05.06.2005 08:56
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

XML bo privzeti datotečni format v »Office 12«

Microsoft je najavil, da bo za privzete datotečne formate v naslednji različici izdaj zbirke Microsoft Office (razvojno ime Office 12) sprejel tehnologijo razširljivega označevalnega jezika (Extensible Markup Language, XML). S tem bo uporabnikom zagotovil novo raven podatkovne združljivosti, tehnološkim ponudnikom pa nove tržne priložnosti. Napovedani formati z imenom Microsoft Office Open XML Formats prinašajo manjšo velikost datotek, izboljšano popravljanje poškodovanih ali pokvarjenih datotek ter večjo varnost.

Novi datotečni formati bodo prevzeti v različicah »Office 12« programov Microsoft Office Word, Excel in PowerPoint, ki bodo po pričakovanjih izdane v drugi polovici naslednjega leta. Čeprav najava označuje najobsežnejšo uporabo XML-a v zbirki Office, je Microsoft podpiral industrijski standard v svoji tehnologiji za storilnost vse od zbirke Office 2000, ko je podjetje predstavilo XML znotraj datotečnih formatov HTML, ki so jih podpirali Word, Excel in PowerPoint. To podporo je še okrepil v zbirkah Office XP in Office 2003 ter s predstavitvijo orodja Microsoft Office InfoPath 2003.

Uporabniki in industrija so hitro sprejeli XML kot ključni mehanizem za izmenjavo strukturiranih podatkov. Po podatkih Microsoft Researcha trenutno več kot milijon razvijalcev razvija rešitve na temelju zbirke Office 2003, več kot tretjina izmed njih pa pri tem uporablja tudi XML. Gartner ocenjuje, da se bo uporaba e-obrazcev na temelju XML-a v naslednjem letu najmanj podvojila. Leta 2007 bo orodja za ustvarjanje vsebin, ki podpirajo XML, uporabljalo 40 odstotkov informacijskih delavcev. Forrester Research napoveduje, da bo XML do leta 2008 postal eden izmed prevladujočih formatov za arhiviranje podatkov.


XML je format prihodnosti

Prijavi napako v članku