Telefoni
26.01.2021 08:33
Posodobljeno 17 ur nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Windows 10X pristal na telefonu Lumia 950 XL

Pametni mobilni telefon Lumia 950 XL je zmožen poganjati celo sodoben operacijski sistem Windows 10X.
Pametni mobilni telefon Lumia 950 XL je zmožen poganjati celo sodoben operacijski sistem Windows 10X.

Verjetno smo že seznanjeni s tem, da operacijski sistem Windows 10X ni sistem, ki bi ga lahko namestili ali z njim posodobili osebni računalnik ali mobilno napravo. Gre za operacijski sistem, ki je na voljo le za določene naprave in je na njih že nameščen, preden jih uporabniki prejmejo v roke. Windows 10X je Microsoftov odgovor na Googlov operacijski sistem Chrome OS, ki je nameščen na namiznih in prenosnih računalnikih Chromebook.

Francoski programer Gustave Monce pa je nedavno dokazal, da je operacijski sistem Windows 10X mogoče namestiti celo na pametni mobilni telefon. Za to podvig je programer uporabil pametni mobilni telefon Lumia 950 XL, ki ga je podjetje Microsoft predstavilo tekom leta 2015. Pametni mobilni telefon je v tistem času poganjal mobilni operacijski sistem Windows Mobile, sedaj pa lahko ta poganja še precej naprednejši operacijski sistem Windows 10X. Podvig francoskega programerja si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku oziroma na povezavi https://youtu.be/slKptEPZanc.

Pri tem velja še omeniti, da bo podjetje Microsoft operacijski sistem Windows 10X uradno najavilo v prvi polovici letošnjega leta. Sprva bo novost, vsaj uradno, na voljo le za prenosne računalnike, nekoliko kasneje pa bi lahko pristala še na poceni namiznih računalnikih. Kot že omenjeno je Windows 10X Microsoftov odgovor na Googlov operacijski sistem Chrome OS, ki je nameščen na poceni namiznih in prenosnih računalnikih Chromebook.


Prijavi napako v članku