Računalništvo, telefonija
13.12.2020 08:40

Deli z drugimi:

Share

Windows 10 za ARM lahko sedaj poganja klasične aplikacije!

Operacijski sistem Windows 10 za ARM vse bolj pridobiva na priljubljenosti.
Operacijski sistem Windows 10 za ARM vse bolj pridobiva na priljubljenosti.

Vse več uporabnikov prenosnih računalnikov se zanima za prenosnike z operacijskim sistemom Windows 10, ki za preračunavanje podatkov uporabljajo procesor s sredicami podjetja ARM. Ti izdelki so namreč postali povsem primerljivi z osebnimi računalniškimi sistemi in to predvsem na račun vse bolj zmogljivih mobilnih procesorjev. Ker ti procesorji (predvsem izdelki podjetja Qualcomm) poganjajo običajno različico sistema Windows, to pomeni, da lahko za nameček z njimi poganjajo prav vse aplikacije, pripravljene za platformo x86 oziroma 32-bitne različice.

Nedavno pa so pri podjetju Microsoft naredili odločen korak naprej, saj so pripravili prvo poskusno različic operacijskega sistema Windows za procesorje ARM, ki lahko emulira delovanje 64-bitnih aplikacij. To v praksi pomeni, da lahko na novem operacijskem sistemu Windows 10 poganjamo vse aplikacije, ki so bile pripravljene za osebne računalnike s procesorji Intel ali AMD. Emulacija programov je namreč za uporabnike povsem nevidna, z izjemno zmogljivosti, ki je pričakovano nekoliko manjša v primerjavi s privzetimi aplikacijami na klasičnih računalniških sistemih.

Čeprav je podjetju Microsoft z novo različico operacijskega sistema Windows za ARM uspelo zagotoviti poganjanje 64-bitnih aplikacije, ta proizvajalcem programske opreme še vedno priporoča, da ti pripravljajo programe, ki privzeto delujejo na procesorjih s sredicami ARM. Na ta način bodo namreč zagotovili tako večjo učinkovitost kot tudi zanesljivost njihove programske opreme. Novi Windows 10 za ARM pa bo po vsej verjetnosti običajnim uporabnikom na voljo v prihodnjih nekaj mesecih.


Prijavi napako v članku