Računalništvo, telefonija
27.05.2019 11:16
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Windows 10 bo onemogočil povezovanje v nevarna brezžična omrežja

Windows 10 bo kmalu onemogočil povezovanje v brezžična omrežja, ki bodo opremljena z zastarelim varnostnim algoritmom WEP.
Windows 10 bo kmalu onemogočil povezovanje v brezžična omrežja, ki bodo opremljena z zastarelim varnostnim algoritmom WEP.

Brezžično omrežje Wi-Fi je življenje močno poenostavilo, poleg tega pa nas je nekoliko povezalo. Po drugi strani pa je Wi-Fi poskrbel tudi za nekaj dodatnih skrbi glede varnosti in zasebnosti podatkov, ki jih uporabniki hranimo na telefonih, računalnikih in ostalih napravah. Kadarkoli se povežemo na javni Wi-Fi, to potencialno lahko pomeni določeno mero tveganja.

Ker se mnogi uporabniki operacijskega sistema Windows 10 še vedno povezujejo v nevarna omrežja Wi-Fi, bo Microsoft to v prihodnje onemogočil. Njegovi programerji bodo namreč iz programske kode priljubljenega operacijskega sistema odstranili podporo za zastareli varnostni algoritem WEP. Ta namreč uporabniku daje le lažen občutek varnosti, saj ga nepridipravi lahko brez težav prelisičijo in uporabniku izmaknejo osebne in zaupne podatke.

Podjetje Microsoft bo v prihodnje uporabnikom operacijskih sistemom Windows 10 omogočilo povezovanje zgolj v brezžična omrežja, ki podpirajo varnostna protokola WPA2 in WPA3. Uporabniki osebnih računalnikov z Windows 10 bodo obvestilo o prenehanju podpore za zastareli protokol WEP prejeli maja letos, uradna prekinitev podpore pa bo izvedena z nadgradnjo, ki je predvidena do letošnjega oktobra ali najkasneje v mesecu novembru.


Prijavi napako v članku