Življenjski slog
21.09.2021 17:00

Deli z drugimi:

Share

Operater T-2 kot prvi v Sloveniji že ponuja rešitve Wi-Fi 6 razprostrtega omrežja

Operater T-2, ki je pri nas poznan kot ponudnik najvišjih internetnih hitrosti prek žičnega omrežja, svojim uporabnikom kot prvi v Sloveniji že omogoča ekvivalentno koriščenje telekomunikacijskih storitev tudi prek nadgrajenega brezžičnega standarda Wi-Fi 6 Mesh.

Njegova uporaba bo tako tudi v objektih, kjer je bilo širjenje brezžičnega signala doslej ovirano, z Iskratelovo rešitvijo večgigabitnega razprostrtega omrežja uporabnikom zagotavljala bistveno višje hitrosti ter večjo zmogljivost in kakovost prenosa paketa podatkov, kar se bo kot prednost izkazovalo zlasti v okoljih, kjer je brezžično omrežje še posebej obremenjeno.

Uporabniki smo se v zadnjih nekaj letih zlahka navadili na to, da nam je brezžični signal na voljo vedno in povsod. Celo doma in v pisarnah z dobro internetno povezavo se izogibamo povezovanju s kabli in od omrežja Wi-Fi pričakujemo enako kvalitetno izkušnjo. Hiter napredek brezžičnih standardov nam to navidez zlahka omogoča. Priča smo bili hitremu prehodu z Wi-Fi 4 (standard 802.11n) na Wi-Fi 5 (802.11ac) in zdaj še na Wi-Fi 6 (802.11ax), uvajanju višjih frekvenc prenosa (poleg 2,4 GHz še 5 GHz) in posledični rasti hitrosti prenosa podatkov.

A fizikalne lastnosti uporabe višjih frekvenc za prenos imajo svojo ceno in manj znano temnejšo plat. Čeprav višje frekvence resda omogočajo hitrejši prenos podatkov, pa je slabljenje signala višje kot pri nižjih frekvencah, zaradi česar je doseg signala slabši. In to ne le v odprtih prostorih brez ovir. V stanovanjskih in pisarniških prostorih fizične ovire močno ovirajo razširjanje brezžičnega signala; v opečnatih, (armirano-)betonskih in jeklenih objektih lahko stene povsem udušijo prehod brezžičnega signala.

V takem okolju ena sama dostopovna točka Wi-Fi (na domačem prehodu) ne zadošča več za ustrezno pokritje, temveč je nujno postaviti še dodatne dostopovne točke, s katerimi razprostremo brezžični signal po vsem domu ali pisarni. Med satelitskimi dostopovnimi točkami dinamično vzpostavljeno razprostrto omrežje (t. i. mesh Wi-Fi) omogoči uporabo požrešnih storitev na brezžičnih odjemalcih po vsej stavbi.

Sodobno razprostrto omrežje omogoča brezžičnim odjemalcem (pametnim telefonom, tablicam, prenosnikom) uporabo navidez enovitega omrežja Wi-Fi z istim identifikatorjem SSID in istim geslom, zato lahko odjemalci gladko prehajajo med satelitskimi dostopovnimi točkami brez prekinitve signala, kar zagotavlja zvezno uporabniško izkušnjo.

Iskratelova rešitev večgigabitnega razprostrtega brezžičnega omrežja podpira splošno sprejeti standard EasyMesh™, ki zagotavlja združljivost naprav, preprosto (”plug and play”) nameščanje, upravljanje in nadzor delovanja. Po uspešni rešitvi z napravami Innbox M60 za preproste postavitve predstavljajo zdaj vrhunec Iskratelove rešitve z napravami Innbox U92 (s podporo Wi-Fi 6).

Dostopovne točke gladko delujejo z Iskratelovimi sodobnimi domačimi prehodi iz družine Innbox, uporabiti pa jih je možno tudi v kombinaciji z domačimi prehodi drugih proizvajalcev. Omogočajo brezkompromisno izkušnjo storitev preko večgigabitnega razprostrtega omrežja (trojček, pretočne vsebine, videokonferenc in UHD TV) na večjem številu hkratnih brezžičnih odjemalcev le dve taki napravi pa že lahko zadoščata za zanesljivo “pokritje” dvonadstropne družinske hiše.

Uporaba naprav Innbox U92 kot dostopovnih točk je trenutno najsodobnejša rešitev razprostrtega omrežja Wi-Fi. Naprave Innbox U92 ob vseh zgoraj že naštetih lastnostih podpirajo tudi brezžični standard Wi-Fi 6 in do maksimuma izkoristijo njegove zmogljivosti. Z izboljšano modulacijo in večjim izkoristkom brezžičnega prenosa prinaša standard Wi-Fi 6 štirikrat višjo kumulativno hitrost brezžičnega prenosa podatkov kot Wi-Fi 5, kar v praksi prinese za več kot tretjino višjo hitrost vsakega brezžičnega odjemalca. Poleg manjših zakasnitev v omrežju in izboljšane varnosti WPA3 pa prinaša Wi-Fi 6 še eno ključno prednost pri uporabi v rešitvi razprostrtega brezžičnega omrežja: nova modulacija podaljša doseg kakovostnega signala za sobo ali dve dlje kot Wi-Fi 5.

Rešitev z napravami Innbox U92 pa ne prinese le vrhunske brezžične izkušnje v razprostrtem omrežju. Poleg tega, da je Innbox U92 lahko uporabljen kot satelitska dostopovna točka, je to polnokrven, univerzalen domači prehod za vse vrste omrežne povezljivosti. V omrežje ponudnika storitev se lahko poveže preko bakrene parice (VDSL2/ADSL+), optike (P2P ali GPON), kabelskega Ethernet in celo mobilnega signala. To ne pomeni le, da ponudnikom storitev olajša skladiščenje in načrtovanje zalog (saj potrebujejo le eno vrsto naprave) in posledično znižuje stroške, marveč tudi končnim uporabnikom olajšuje prehod med omrežnimi tehnologijami – brez zamenjave naprave, učenja in ponovnega nastavljanja – in enovito izkušnjo storitev ne glede na to, kako je povezan v internet.

Več enakih naprav Innbox U92, sestavljajočih razprostrto omrežje, tako uporabnikom omogoča preprosto priključevanje in povezovanje, saj imajo opraviti z le eno vrsto domače naprave, ki so je vajeni (ne glede na to, koliko jih imajo v domačem omrežju). Širjenje domačega brezžičnega omrežja z dodajanjem (enakih) naprav po sistemu “naredi sam” je za uporabnika preprosto (“plug and play“) in zanj ne potrebuje pomoči ali posredovanja ponudnika storitev. Za slednjega to seveda pomeni nižje stroške in učinkovitejšo podporo več svojim strankam. V primeru težav, ki jim končni uporabniki ne bi bili kos, pa ima ponudnik storitev na voljo močno orodje: omrežni protokol TR-069 mu omogoča oddaljeno upravljanje, nadzor in napredno diagnosticiranje. Tako lahko hitro in brez fizičnega obiska ugotovi, kje so težave, in jih odpravi, ali pa uporabniku le pomaga nastaviti in optimizirati delovanje razprostrtega brezžičnega omrežja.

Ne glede na konkretno izvedbo oz. izbiro naprav prinaša Iskratelova rešitev večgigabitnega razprostrtega brezžičnega omrežja vrhunsko brezžično izkušnjo in udobje uporabe. In dokončno slovo od glavobolov zaradi slabe pokritosti z brezžičnim signalom.

Več o novem brezžičnem omrežju na spletni strani www.t-2.net.

Vas zanima več iz te teme?
brezžični internet wi-fi 6

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem T-2 d.o.o
Za več informacij so vam na voljo pri T-2 d.o.o
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem T-2 d.o.o? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

AFLabs d.o.o.

Stegne 21, 1000 Ljubljana, Tel: 041 884 065
Na AFLabs se obrnete, če potrebujete celovite rešitve industrijske kvalitete. Gre za razvojno inovativno podjetje, ki ga žene neprestana želja po napredku in iskanju novih rešitev. Razvoj ... Več

Sberbank banka d.d.

Dunajska cesta 128a, 1000 Ljubljana, Tel: 080 22 65
Izbira banke je pomembna odločitev. S Sberbank banko, ki vam zna prisluhniti in svetovati, bo dobro poskrbljeno za vas in vaše finance, izognili se boste marsikateri nevšečnosti, ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več