Računalništvo, telefonija
03.03.2010 17:10

Deli z drugimi:

Share

Vzponi in zatoni spletnega marketinga

V zadnjih letih je bilo opaziti ogromen preskok proti internetnemu trženju na podlagi konkretno merljivih rezultatov, kjer je prav vsaka investicija morala dokazati svoj donos.
V zadnjih letih je bilo opaziti ogromen preskok proti internetnemu trženju na podlagi konkretno merljivih rezultatov, kjer je prav vsaka investicija morala dokazati svoj donos.

Pri priznanem evropskem podjetju za TV in večkanalno prodajo, skrbite za e-poslovanje v 19 državah. Že več let spremljate trende na področju digitalnega poslovanja, kako pa je po vašem mnenju recesija v zadnjem času spremenila internetni marketing na globalnem nivoju?

Žal premalo. V zadnjih letih je bilo opaziti ogromen preskok proti internetnemu trženju na podlagi konkretno merljivih rezultatov, kjer je prav vsaka investicija morala dokazati svoj donos. To ni bila posledica recesije, temveč zavedanja podjetij, da se morajo tudi investicije v trženje merljivo povrniti.

A zadnje leto je prineslo razočaranje, saj vse več podjetij povečuje investicije v socialna omrežja, čeprav pretežno brez konkretnih poslovnih modelov in brez konkretnih modelov merjenja donosa na investicijo. S tem zopet nekako prihajamo nazaj v čase, ko so tudi na globalnem trgu podjetja metala stran ogromne količine denarja za mnogo predrage prikaze oglasov, od katerih je le redko merljiv učinek.

Po drugi strani pa je recesijsko leto prineslo obnovljeno zanimanje za trženje z e-pošto, ki so ji še nedavno pred tem “guruji” napovedovali počasen zaton, a se je spet dokazala kot eno najučinkovitejših dolgoročnih in tudi kratkoročnih trženjskih orodij.

Zaznavamo velik porast uporabnikov na socialnih omrežjih, kar s pridom uporabljajo tudi podjetja za oglaševalske kampanje. Ali po vašem mnenju ta kanal vpliva tudi na spremenjene nakupne navade potrošnikov? Ali se je način komunikacije potrošnikov spremenil?

Veliko vprašanje je, kolikšen je sploh realen donos na večino oglasnih investicij v socialna omrežja. Nikakor ne pravim, da ne morejo ustvarjati donosa, ampak podobno kot pri vseh velikih internetnih trendih je tudi tu opaziti, da podjetja kar drvijo nekam, a še sama ne vedo ne kam ne zakaj … na koncu pa so navdušena, da imajo na Facebooku tisoč oboževalcev. Kje je tu prava ekonomska vrednost? Socialna omrežja torej da, ampak nikakor ne pozabite na ustvarjanje ekonomske vrednosti.

Jasno pa so socialna omrežja postala še en dodaten kanal, prek katerega potrošniki množično izražajo svoja mnenja in komunicirajo med sabo … Mnogokrat tudi o znamkah in izdelkih. Socialna omrežja so tovrstno komunikacijo le še olajšala in jo razmnožila. Janez lahko naenkrat svoje mnenje deli z več sto ali celo več tisoč “prijatelji”, ki mu do določene mere zaupajo, in nato njegovo sporočilo širijo naprej. Za tržnike je to istočasno dobrodošlo, a tudi nevarno, saj se naše napake mnogo hitreje razširijo in v etru tudi razmnožijo.

Na kongresu ProMarket boste moderirali okroglo mizo »Vzponi in zatoni spletnega marketinga«. Kakšno debato lahko pričakujemo?

S sogovorniki, tvorci slovenskega internetnega oglasnega trga, Mitjo Jerebom, Najdi.si, Timotejem Galo, Httpool, Simonom Cetinom, Iprom in Andražem Štalcem, Red Orbit pričakujem živahno debato. Pogovarjali se bomo predvsem o ekonomski in dodani vrednosti, ki jo internetno oglaševanje merljivo ustvarja. Ob strani bomo pustili visokoleteče fraze in se osredotočili le na eno: kako podjetjem z internetnim oglaševanjem pomagati do merljivo večje dobičkonosnosti.

Na kratko o ProMarketu
S preko 3.000 obiskovalci je prvi sejem in kongres ProMarket februarja lani na GR, začel pisati zgodbo o srečališču stroke, industrije in vseh, ki jih druži prodaja, marketing in oglaševanje. Letos so organizatorji, podjetje Dima center iz Cerknice, vpeljali nekaj novosti. Poleg sejma s tujimi in domačimi razstavljavci in kongresa z aktualnimi temami in izkušnjami iz prakse bo organiziranih več kot 20 delavnic sejemskih razstavljavcev. Novost so predstavitve medijev na Medijskem prostoru – vodili jih bodo predstavniki Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana – in prodajniški seminar na Prodajnem odru.
ProMarket bo trajal od 17. do 19. marca 2010. Dnevna vstopnica za sejemski del in brezplačne delavnice na Medijskem prostoru in Prodajnem odru ter obisk okroglih miz kongresa – skupaj v treh dneh več kot 50 predavanj – stane 20 EUR. Dnevna kotizacija za kongres znaša 150 EUR, za študente 50 EUR. 10 % popust na kongresno kotizacijo pripada članom ZPSD, ZDMS, razstavljavcem in partnerjem ProMarketa.

Se vidimo na ProMarketu, v petek, 19. 3. 2010, ob 16h!
oglasno sporočilo


Prijavi napako v članku