Telefoni
28.05.2021 12:45
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse več kolesarjev pri vožnji uporablja mobilni telefon in slušalke

Na ulicah in izven mest je v tem času vse več kolesarjev. Seveda, eden od glavnih »vzrokov« so lepši in toplejši dnevi. Slovenci smo kolesarski narod, delež kolesarjev v deželi na sončni strani Alp iz leta v leto narašča.

Vse več pa je tudi kršitev cestnoprometnih predpisov. Kljub temu, da med vrtenjem pedal ni dovoljena uporaba mobitelov in slušalk, to pravilo krši vse več kolesarjev. V letu 2017 je bilo od skoraj 6.400 kršitev cestnoprometnih predpisov kolesarjev kar 458 oz. 7 odstotkov pogojenih z uporabo telefona, letos pa že kar 17 odstotkov. »Uporaba mobilnega telefona med vožnjo s kolesom hitreje privede do prometne nesreče. Dejstvo je, da s telefonom v roki nismo skoncentrirani na vožnjo in slabše zaznavamo okolico in promet,« je izpostavil Jože Hribar, direktor Agencije za varnost prometa, ki je tudi letos tradicionalno v maju skupaj s Policijo pripravila nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost kolesarjev. Poostren nadzor nad kršitvami kolesarjev in kršitvami drugih udeležencev do kolesarjev bo trajal vse do konca meseca.

Jože Hribar, direktor Agencije za varnost prometa

Telefon prav tako ne sodi za volan

Zaskrbljujoč je tudi podatek, da mobilne telefone uporablja čedalje več voznikov avtomobilov in tovornjakov. V lanskem letu je policija ugotovila 36.771 kršitev uporabe mobilnega telefona med vožnjo, kar je 17 odstotkov več kot v letu 2019, v zadnjih devetih letih pa je tovrstnih kršitev za kar 100 odstotkov več. »Letos smo opravili terensko opazovanje v 11 mestnih občinah in v le štirih urah našteli skoraj 1.500 voznikov, ki so med vožnjo uporabljali telefon. Takšno početje je nevarno, sajlahko spregledamo ključne informacije iz okolja, zato se poveča tveganje za nastanek prometnih nesreč, tudi tistih najhujših. S telefonom med vožnjo ogrožamo sebe in druge, za nastanek nesreče pa je dovolj že majhna napaka,« je dodal direktor Agencije za varnost prometa, v kateri so tudi predlagali spremembo Zakona o pravilih cestnega prometa. Njihov predlog je, da se uporaba telefona med vožnjo opredeli kot prekršek, za katerega bi kršitelj poleg denarne kazni v višini 250 evrov dobil tudi 3 kazenske točke. Ministrstvo za infrastrukturo je predlog Agencije upoštevalo v predlogu zakonske novele, ki je v postopku obravnave v Državnem zboru in jo je Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj pred dnevi že podprla.

Vas zanima več iz te teme?
brezžične slušalke pametni telefoni

Prijavi napako v članku