Operacijski sistemi
15.09.2016 15:41
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Namestiti vrhunski iOS 10 – JA ali NE?

Namestiti vrhunski iOS 10 - JA ali NE?
Namestiti vrhunski iOS 10 - JA ali NE?

Ena največjih posodobitev iOS sistema doslej, ki pa ni tako zelo “zlata kot se sveti” na prvi pogled. iOS 10 med drugim ne bo mogoče namestiti na številne starejše izdaje iPhona, iPada, izvzet pa je tudi iPod Touch. Glede na to, da so se takoj po izdaji pojavili problemi z namestitvijo, se upravičeno sprašujemo – UPORABITI iOS 10 ALI NE?


Komu je iOS 10 namenjen?

 • iPhone 5 ali novejši modeli
 • iPad 4 ali novejši modeli
 • iPad mini 2 ali novejši modeli
 • iPad Pro
 • iPod touch (6. generacija ali novejši)

Vsi tisti, ki “povabila” k nadgradnji niste dobili avtomatsko, lahko manualno posodobite operacijski sistem: Settings > General > Software Update. Velikost nadgradnje pa je odvisna od vaše naprave, in sicer od 600MB, do 1,2GB. Uporabniki, ki ste morda nekoliko bolj pazljivi, lahko še nekaj časa počakate preden se odločite za nadgradnjo, kajti po začetnih težavah z inštalacijo, naj bi sedaj Apple poskrbel za težavo, vendar še vedno prihajajo določene pritožbe na račun inštalacije.

Nadalje smo lahko bili priča številnim, sicer izoliranim, incidentom, kjer so uporabniki poročali o napakah in nevšeščnostih po nadgradnji. Slabše delovanje naprave, slabljenje baterije, težave z Bluetooth povezavo in nekompatibilnost z določenimi zunanjimi dodatki. Kljub vsemu, še vedno govorimo o izoliranih primerih, ki niso prizadeli širše množice uporabnikov.

Kaj prinaša iOS 10?

 • nova obvestila – iOS 10 precej dobro sledi Androidovi močni lastnosti “Rich Notifications”, ki dovoljuje neposredno interakcijo z obvestili iz zaklenjenega ekrana, dodatna funkcijska prednost pa se pojavi pri vseh 3D Touch kompatibilnih napravah (serija iPhone 6S in iPhone 7)
 • izboljšana programska oprema – grafični kontrolni elementi se odslej pojavljajo kar na zaklenjenem ekranu, 3D Touch telefoni pa na istem mestu pridobijo celo ikone nekaterih aplikacij (uradne Applove aplikacije)
 • iMessage – ena najtežje pričakovanih novosti je radikalna reinvencija storitve iMessage, ki omogoča številne nove načine interakcije – gifs, animacije, ročna sporočila, “emoji” itd.
 • “Raise To Wake” – Android uporabnikom že znana novost, ki avtomatsko “prebudi” napravo, ko jo nekdo dvigne (iPhone 6S ali novejši)
 • pametnejša Siri – Siri je s sistemom iOS 10 končno odprta za zunanje (“third party”) razvijalce aplikacij, kar omogoča glasovni nadzor aplikacije WhatsApp, Skype, Uber itd.
 • aplikacija Home – s to aplikacijo lahko v sistemu iOS 10 nadzorujemo vse HomeKit kompatibilne naprave – termostati, luči, garažna vrata, ali celo vzdušje prostora
 • “Apple photos” izziva “Google photos” – asistent avtomatsko izdela kolaže vaših fotografij, montira filmčke ali diaprojekcije, sposoben pa je tudi prepoznati fotografije po opisu
 • Apple Maps se izboljšujejo – po mizernem začetku, Apple Maps postajajo kredibilna storitev z izboljšanim uporabniškim vmesnikom

Končna ocena? Dvignjen palec z določeno mero pazljivosti

Kot je to značilno za vse velike iOS izdaje, vedno obstaja možnost napak in nepravilnosti, ki so v primeru iOS 10 ostale na dokaj individualni ravni. Kot smo že opozorili, lahko vsi uporabniki Applovih naprav, ki se želite prepričati v varnost nadgradnje, počakate še nekaj dni in si tako zagotovite brezhibno izkušnjo sistema iOS 10. Največji oboževalci Apple pa lahko seveda takoj izkoristite vse novosti in izboljšave novega sistema – na lastno odgovornost.

Apple po pisanju tujih portalov že razmišlja o verziji iOS 10.1 ali iOS 10.01, ki naj bi luč sveta ugledala že zelo kmalu, vendar nikakor ne smemo pričakovati preveč.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku