Računalništvo, telefonija
19.02.2020 20:00

Deli z drugimi:

Share

Vrhunske robotske roke za izobraževalne namene

.. Tehnologija lahko ogromno pripomore k izobraževanju, a pogosto prav izobraževanje ne sledi napredku, ki nam ga tehnologija omogoča ..
Magician
Magician

Avtomatizacija in digitalizacija prinašata občutno preobrazbo načina proizvodnje izdelkov. Na žalost pa izobraževanje ne sledi napredku tehnologije in ne goji talentov, ki bi bili sposobni reševati praktične težave, s katerimi se sooča industrija. Prav to, da bi izobraževanje sledilo razvoju tehnologije je misija, ki jo želi uresničiti podjetje DOBOT, zato se trenutno najbolj posveča robotom za izobraževalne namene.

Robote se trudijo pripeljati v izobraževalni proces in izboljšati razumevanje robotike, ki je nujna za opravljanje tehnološko zahtevnejših delovnih procesov v prihodnosti.

Pri podjetju DOBOT Slovenija ponujajo izdelke podjetja DOBOT iz mesta Shenzen na Kitajskem. Trenutno predvsem izdelke, ki so namenjeni izobraževanju in služijo kot učni pripomoček. Poglejmo najbolj zanimive:

MOOZ je modularni 3D tiskalnik z izmenljivimi glavami, ki nam omogočajo tudi lasersko graviranje in CNC rezljanje. Odlikuje ga izjemna natančnost ter močno ogrodje, ki omogoča stabilnost naprave. Zaradi hitre montaže, zaščitnega ogrodja, krmilnika, ki je enostaven za uporabo ter intuitivnih navodil, je MOOZ primeren za začetnike, izdelovalce in učitelje.

Magician je 4-osna lahka robotska roka za praktično izobraževanje z izmenljivimi nastavki (3D tisk, lasersko graviranje, pisalo, vakuumsko prijemalo, mehansko prijemalo), ki lahko služi kot odličen pripomoček za učenje robotike, saj ima osnovne ukaze enake kot industrijski roboti. Izvaja lahko torej funkcije, kot so 3D tiskanje, lasersko graviranje, pisanje in risanje. Zaradi svoje cene in velikosti je primerna za uporabo v učilnicah, kjer dobijo učenci izkušnjo z upravljanjem pravega robota in ne zgolj simulatorja.

Omogočajo tudi pripravo izobraževalne – delovne postaje s koordinatnim sistemom, ki jo oblikujejo po željah in zahtevah stranke.

Poleg robotske roke ponujajo tudi dodatno opremo (tekoči trak, drsni tir, strojni vid), ki je v pomoč pri simulaciji proizvodnega procesa.

Za uporabo v industriji

Do zdaj smo govorili o več vrstah robotskih rok, ki so namenjene izobraževanju. Pripravljajo pa se tudi izdelki, ki bodo primerni za uporabo v industriji. Predvsem gre izpostaviti M1 in CR5.

M1 je večsistemska robotska roka, ki je zaradi preprostega programiranja primerna tako za izobraževanje kot za uporabo v lahki industriji. M1 se lahko uporablja za izvajanje različnih funkcij na montažnih linijah, kot so varjenje, vizualna prepoznava in vtičnik PCB, ki pomagajo pri izgradnji inteligentnega industrijskega sistema. Prednost robotske roke je večji doseg – 400 mm, kljub temu pa zagotavlja natančnost 0,02 mm.

CR5 je namenjen manjšim in večjim podjetjem, učiteljem in vsem posameznikom, ki potrebujejo intuitivnega in priročnega robota. DOBOT CR5 predstavlja novo generacijo kolaborativnih, inteligentih 6 – osnih robotov s sposobnostjo samostojnega učenja. Z natančnim reproduciranjem človeških aktivnosti skozi inteligentne algoritme lahko DOBOT CR5 brizga, vari, sortira, prelaga in vam prihrani čas za kreativnost.

Kaj pa strojni vid?

Strojni vid (Vision KIT) je strojna in programska oprema za delo na vizualnem razvoju. Njegove prednosti so bogat izbor funkcij, stabilna učinkovitost in praktičnost delovanja, zato popolnoma zadovoljuje potrebam pri vizualni uporabi, vključno z vizualnim nameščanjem, izvajanjem meritev, zaznavanjem in prepoznavanjem. Strojni vid služi kot dodatna oprema za DOBOT Magician in DOBOT M1 robota.

V kolikor potrebujete več informacij, jih lahko najdete na njihovi spletni strani www.dobot.si, kjer najdete njihov kontakt in z veseljem vam bodo predstavili celoten program. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Naša naloga je enostavna: podjetjem pomagati na poti k digitalni transformaciji. Kot član SoftwareONE, vodilnega globalnega ponudnika celovitih programskih in oblačnih tehnoloških ... Več

THRIVE informacijske storitve, d.o.o.

Bukovje 17, 2370 Dravograd, Tel: 040 893 763
Ni dvoma, da so računalniki, računalniška omrežja in ostala internet stvari (IoT) tehnologija pomembno vplivala na sodobni svet. Težko si je predstavljati obdobje, ko so bile ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več