Računalništvo, telefonija
19.07.2021 09:52
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vpliv globalnega pomanjkanja čipov se še naprej odraža v dobavni verigi v IT sektorju

Industrija polprevodnikov je letos zabeležila rekordne številke, vseeno pa jo še vedno hromijo omejitve zmogljivosti. Za potrošnike, tako zasebne kot poslovne, to pomeni daljše čakalne dobe in mnogokrat višje cene.

Prenosni računalniki, telefoni, tablični računalniki, strežniki, tiskalniki in multifunkcijski tiskalniki, skratka naprave, ki nam omogočajo povezavo s sodelavci, delo na daljavo, sodelovanje oziroma normalno poslovanje podjetij, so bile v zadnjem letu zelo iskane. To je bila velika zmaga za industrijo polprevodnikov, saj proizvaja čipe, ki poganjajo vse te naprave.

Najnovejši podatki, ki jih je objavila družba IDC, ki izvaja neodvisne analize v tehnološkem sektorju kažejo, da se je svetovna prodaja polprevodnikov v letu 2020 povečala na ogromnih 464 milijard dolarjev, kar je skoraj 11-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2019. 

Ni znakov, da bi se trend obrnil, saj IDC napoveduje, da se bo trg povečal še za 12,5 % in leta 2021 dosegel 522 milijard dolarjev. K temu bodo prispevali tako zasebni kot poslovni potrošniki, ki bodo z nezaslišano hitrostjo še naprej kupovali digitalne izdelke, uporabljali podatke in uporabljali storitve v oblaku.

Boštjan Kavčnik, direktor Konica Minolta Slovenija

Konica Minolta Slovenija nima težav z dobavo svoje opreme!
“Lagal bi, če bi rekel, da trenutna situacija na trgu polprevodnikov ne vpliva tudi na nas. Ampak, Konica Minolta je globalno podjetje in njeno hčerinsko podjetje Konica Minolta Slovenija, ki je največji ponudnik tiskalnikov in multifunkcijskih tiskalnikov za poslovno rabo v Sloveniji, sta se na trenutno pomanjkanje dobro pripravili. Že dovolj zgodaj je koncern povečal proizvodne kapacitete, s čimer je zagotovil zadostno število aparatov. Za razliko od številnih drugih ponudnikov tovrstne opreme v Sloveniji, ki se že soočajo v velikimi težavami z dobavo, smo zato bili v poziciji, da smo si tudi na lokalnem nivoju zagotovili dovolj veliko število najbolj prodajanih modelov multifunkcijskih tiskalnikov in nimamo težav z dobavami. Na kratko, pri nas aparat kupite ali najamete in ga dobite takoj, brez čakanja.”

Izdelki, kot so osebni računalniki, so imeli osrednjo vlogo pri zagonu skokovitega povečanja prodaje čipov. Dobave polprevodnikov, ki poganjajo računalniške sisteme, so se v primerjavi z letom 2019 povečale za več kot 17 %, predvsem zaradi zahtev dela na daljavo in spletnega učenja.

Leto, ki ga je zaznamovalo zaskrbljujoče pomanjkanje

Kljub navidezno dobrim rezultatom pa na področju polprevodnikov ni vse rožnato. Industrija ni bila pripravljena na porast povpraševanja, ki ga je delno sprožila pandemija COVID-19. Posledično so že več mesecev dobavne verige motene zaradi omejene razpoložljivosti čipov. Z drugimi besedami, industrija polprevodnikov deluje na meji zmogljivosti. 

“Podobno kot prometni zastoj in učinek valovanja, bo motnja v dobavni verigi polprevodnikov, vplivala na celotno dobavno verigo,” so dejali pri IDC.

Prodajalci osebnih računalnikov se s pomanjkanjem sestavnih delov soočajo že od drugega četrtletja 2020, in ker se povpraševanje še naprej povečuje, se zamude pričakujejo tudi do konca letošnjega leta. S podobnimi težavami se soočajo tudi številni ponudniki tiskalnikov in multifunkcijskih tiskalnikov za poslovno, kot tudi za domačo rabo.  “Pomanjkanje čipov bo verjetno vplivalo na razpoložljivost elektronskih naprav in na stroške,” je povedal Brandon Kulik, direktor podjetja Deloitte Consulting. “In ko govorimo o elektronskih napravah, daleč presegamo osebne računalnike in tiskalnike. Vključiti moramo tudi potrošniške izdelke, kot so gospodinjski aparati, domača omrežja in nosljive naprave, navsezadnje tudi avtomobili.”

Pri vseh teh vrstah izdelkov se morajo potrošniki soočiti z realnostjo čakanja na izdelke in v številnih primerih plačati višje cene.

Kulik pravi, da bi lahko tveganje pomanjkanja čipov na koncu vplivalo na večino podjetij. “Vpliv na podjetja je morda bolj zanimiv kot na potrošnike, saj podjetja potrebujejo večjo podatkovno zmogljivost kot kdaj koli prej: da lahko oskrbujejo stranke, izvajajo dejavnosti ter ustvarjajo in dobavljajo izdelke.”

Dramatičnega pomanjkanja v tem segmentu za enkrat še ni opaziti, vendar je Kulik opozoril, da bi se to lahko kmalu spremenilo. 

Ciklična narava industrije pomeni, da bo ponudba sčasoma dohitela povpraševanje, vendar je eksplozija prodaje polprevodnikov ponovno poudarila trend, ki so ga strokovnjaki zaznavali že več let: uporabniki in podjetja konzumirajo podatke s hitrostjo, ki je veliko večja, kot jo lahko vzdržijo predvidene zmogljivosti polprevodniškega sektorja.

Več na www.konicaminolta.si

Vas zanima več iz te teme?
Konica Minolta

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Za več informacij so vam na voljo pri KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konica Minolta Slovenija

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CREACTION GAJ CERJAK s.p.

Prvomajski trg 12, 6330 Piran/pirano, Tel: 041 685 407
Zlati partner

GAMBIT TRADE d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Podjetje Gambit trade d.o.o. je specializirano za rešitve vodenja prodaje in prodajnih skupin. Pomagajo vam pri uvajanju Microsoft rešitev … Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več