Računalništvo, telefonija
06.05.2019 13:15
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Volkswagen z baterijo, ki bo revolucionirala trg električnih avtomobilov

Akumulatorjev v električnih vozili kmalu ne bo treba več zamenjavati.
Akumulatorjev v električnih vozili kmalu ne bo treba več zamenjavati.

Prihodnost je električna, kar nedvomno drži tudi za avtomobilsko industrijo. Kljub temu električni avtomobili še niso del našega vsakdana, saj vozniki niso navdušeni predvsem nad dosegom z enim polnjenjem akumulatorja. Medtem ko je doseg vsaj na začetku sprejemljiv, je ta z leti vse krajši, kar sčasoma voznike dejansko prisili v zamenjavo akumulatorja, kar seveda ni ravno poceni.

Kupci električnih vozil Volkswagen pa kot vse kaže teh težav ne bodo imeli, saj bo akumulator oziroma baterija »zdržala« skozi celotno življenjsko dobo električnega avtomobila. Cilj nemškega avtomobilskega giganta je namreč izdelati akumulator, ki bo po osmih letih uporabe ali 160 tisoč prevoženih kilometrih, še vedno nudil vsaj 70 odstotkov začetne kapacitete. To dejansko pomeni, da akumulatorja pri električnih avtomobilih preprosto ne bo več treba zamenjati.

Novodobna električna vozila Volkswagen bodo grajeni na osnovi platforme MEB in bodo uporabnikom zagotovili avtonomijo delovanja za približno 500 kilometrov. Pri tem velja omeniti, da bo za dolgo življenjsko dobo baterij potrebno poskrbeti, da jih ne bomo polnili s hitrimi polnilniki, saj ti dokazano pripomorejo k hitrejši izrabi akumulatorja. Poleg tega se priporoča, da se akumulator napolni le do 80 odstotkov, saj to tudi pripomore k nekoliko daljši življenjski dobi akumulatorja.

Na akumulatorje, ki jih bomo lahko uporabljali skozi celotno življenjsko obdobje električnih avtomobilov, bo žal treba še nekoliko počakati. Ti bodo namreč na voljo med letoma 2025 in 2030, bodo pa voznikom električnih avtomobilov »prinesli« še druge prednosti. Med njimi velja izpostaviti predvsem kompaktnejšo obliko, cenejšo izdelavo in nekoliko hitrejše polnjenje.


Prijavi napako v članku