Računalništvo, telefonija
12.03.2020 11:21
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samodejna letala bodo na vojno čakala v zabojnikih

Ameriška vojaška letala XQ-58 Valkyrie na vojno čakala kar v ladijskih zabojnikih.
Ameriška vojaška letala XQ-58 Valkyrie na vojno čakala kar v ladijskih zabojnikih.

Umetna inteligenca in rešitve, ki so neposredno povezane z njo, so trenutno v tehnološkem svetu ena najbolj opevanih tem. Podjetja zaradi tega na vseh področjih vanjo vlagajo zajetne vsote denarja in kadrovskih virov, saj gre za panogo, ki veliko obeta. V to so prepričani tudi v ameriški vojski, saj razvijajo posebna vojaška letala, ki bodo temeljila na osnovi umetne inteligence.

Letala z oznako XQ-58 Valkyrie so brezpilotna letala, za ameriško vojsko pa jih je pripravilo podjetje Kratos Defense & Security Solutions. Novost je dolga 8,8 metra, ima razpon kril 6,7 metra in lahko leti s hitrostjo do 1.050 kilometrov na uro. Avtonomija avtonomnega drona znaša 4.000 kilometrov, pri čemer lahko radarsko nevidno letalo doseže višino do 13.700 metrov. Ključne vojaške naloge tega brezpilotnega letala pa bodo spremljanje vojaških lovcev na misijah, kot sta na primer letali F-22 in F-35 ter izvajanje avtonomnih izvidniških misij na sovražnikovem ozemlju.

Največja prednost vojaških letal XQ-58 Valkyrie bo nedvomno možnost, da se jih bo lahko “pospravilo” v posebne ladijske zabojnike, kar pomeni, da bodo lahko na akcijo čakala v vsakem kotičku našega planeta. Letala namreč za izstrelitev ne potrebujejo klasične steze, ampak to opravijo s pomočjo posebne izstrelitvene platforme in namenskih pogonskih raket. Letala bi lahko bila na misijo pripravljena že v nekaj urah, večino dela pa bi opravila umetna inteligenca.


Prijavi napako v članku