Računalništvo, telefonija
27.12.2018 10:00

Deli z drugimi:

Share

Video komunikacije in aplikacije za timsko sodelovanje

.. "Mi vam vrnemo vaš dragoceni čas" je izjava, ki so jo oblikovali strokovnjaki podjetja Apridesol, ko smo jih postavili pred izziv, kako v enem stavku, na vsakomur razumljiv način predstaviti ključno prednost video komunikacij, timskega sodelovanja in Apridesolovih profesionalnih storitev ..
Video komunikacije in aplikacije za timsko sodelovanje
Video komunikacije in aplikacije za timsko sodelovanje

Lahko bolj utemeljite izjavo v naslovu? Produktivnost timov je področje, na katerem ima večino podjetij rezerve za izboljšanje. Z uporabo aplikacij za timsko sodelovanje lahko dosežemo več v krajšem času in ob zmanjšanem stresu vseh udeleženih. Video komunikacije so integralni del rešitev za timsko sodelovanje. Ob izbiri prave rešitve nam omogočajo primerljivo izkušnjo srečanju na sestanku v živo. Ker nam tehnologija sedaj omogoča, da na tak način komuniciramo s poljubne lokacije, vsi udeleženi prihranijo čas, ki ga drugače porabijo na poti na sestanke in nazaj v pisarne. Pogosto se izkažejo ti sestanki tudi bolj učinkoviti, saj udeleženci hitreje dostopajo do dodatnih informacij oz. dokumentov, če so le ti potrebni. Hkrati smo prijaznejši do okolja in naših zaposlenih ne izpostavljamo dodatnemu stresu in nevarnostim v prometu.

Kaj je danes drugače? Dostopnost in propustnost interneta v povezavi z oblačnimi rešitvami. Oblačne reštve so omogočile pomemben premik, in sicer od rešitev, ki so bile doslej, zaradi cene in potrebne infrasturkture resnično bolj dostopne večjim podjetjem, k rešitvam, ki so cenovno prijaznejše in si jih zlahka privoščijo tudi manjša podjetja, ter jih lahko uporabljamo kadarkoli, na izbrani poljubni napravi.

Katere posebnosti slovenskega trga zazanavate? V povprečju še vedno zaostajamo pri širši uporabi takšnih rešitev, čeprav so naše potrebe enake kot v drugih razvitih državah. Tudi krajše razdalje niso primeren izgovor, saj za prevoz znotraj Ljubljane lahko porabite več časa kot za potovanje med dvema slovenskima krajema.


Katere so po vašem mnenju glavne zmote? Največkrat se zgodi, da so stranke razočarane, ker pričakujejo pozitivne spremembe že samo z nakupom najnaprednejših rešitev. Stranke se običajno premalo zavedajo, kako pomemben je proces pravilne vpeljave novega orodja npr. za uspešno in učinkovito delovanje rešitve za timsko sodelovanje, kjer bodo včasih potrebne korenite spremembe v obstoječem delu zaposlenih. Zato tudi govorimo o rezervah. Samo orodje tega žal, ali pa na srečo, ne more rešiti. Po naših dolgoletnih izkušnjah je najbolj uspešno strokovno podprto vpeljevanje, ki je hkrati tudi spremljano in usmerjeno. Je proces in ne enkratni dogodek. Na tem delu projekti zaživijo ali zamrejo.


Kaj več lahko ponudite vašim strankam kot konkurenca? Strokovno podprto, spremljano in usmerjeno načrtovanje ter vpeljevanje novih rešitev.


Katere rešitve ponujate in na podlagi česa ste naredili takšen izbor? Smo sistemski integrator in imamo rešitve, ki se prilagajajo glede na usmeritve, potrebe in zahteve stranke. Ključni kriteriji za naš izbor so: kakovost uporabniške izkušnje, enostavnost in prijaznost uporabe, varnost ter zasebnost, vizija in stabilnost ponudnika za prihodnost.


Bi želeli kaj posebej izpostaviti? Da, želeli bi poudariti, da je ključni del rešitev za video komunikacije, kot tudi za timsko sodelovanje, očem skrito. Govorimo o oblačnih rešitvah, ki nam predstavljajo nekaj imaginarnega. Dejstvo je, da imajo oblačne rešitve še kako oprijemljivo ozadje, ki je sestavljeno iz porazdeljene infrastrukture in globalnih namenskih podatkovnih povezav. To je draga infrastruktura, do katere lahko preko interneta dostopamo vsi, tako veliki kot majhni uporabniki. Od tega ozadja je odvisno, kakšna bo uporabniška izkušnja, kakšna je varnost in zasebnost. Tukaj je internet uporabljen za povezavo do prve vstopne točke v takšno omrežje – oblak.


Ste lahko še bolj konkretni? Seveda, na prvo mesto lahko postavimo rešitve ponudnika Cisco Systems. Če stranka nima že izdelanih usmeritev, potem je Cisco Webex (https://www.webex.com/) naša prva izbira. Ta rešitev izpolnjuje prav vse predhodno naštete kriterije. Na razpolago imamo tudi najširši izbor namenskih naprav, tako za osebno uporabo, kot za skupinske prostore z večjim številom uporabnikov. Če se je stranka že odločila za uporabo rešitev podjetja Microsoft (Microsoft Teams, Skype for Business), potem v rešitvah uporabljamo video sisteme proizvajalca Polycom Inc. (http://www.polycom.com/) ali sisteme Teamline inovativnega angleškega podjetja StarLeaf Ltd. (https://www.teamline.com/).


Kaj pa cena? V primeru vsakodnevne uporabe, kot na primer uporabljamo mobilni telefon, je to investicija, ki se hitro povrne. To je glavni namen teh rešitev. Še vedno so tukaj tudi pomisleki, kolikokrat je potrebno uporabljati orodje, da nam ne predstavlja zgolj stroška. Včasih je dovolj že 1-2 krat na mesec, če nam to omogoči sestanke, kjer so udeleženci zelo oddaljeni med seboj in bi usklajevanje ter čas potreben za pot, predstavljali velik izziv. A smisel vpeljave sodobnih orodij za sodelovanje je, da se vzpostavi v podjetju kultura sodelovanja, ki bo podprta s tehnologijo ter omogočala optimalen prenos in hranjenje informacij. Istočasno se v podjetjih izkaže, da tovrsten premik prinese tudi boljšo klimo in manj konfliktov ter kradljivcev časa. Še en razlog, da se jih splača uporabljati vsak dan.

Kaj za vzpostavitev takšnih rešitev potrebuje stranka? Dobro interentno povezavo.


Kaj stranke odvrača? Slabe izkušnje glede kakovosti in zanesljivosti delovanja brezplačnih rešitev, ko se uporabnik več časa ukvarja s problemi delovanja namesto opravljanja želene naloge. Ko jim ponudimo možnost testiranja profesionalnih rešitev, vsi dvomi odpadejo.


Za zaključek? So video komunikacije in so tudi Video komunikacije. (P.R.)


Prijavi napako v članku