Življenjski slog
23.03.2023 12:34
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

»Večina učencev ne zna prepoznati lažnih novic na spletu, ker se učijo zgolj za preverjanje znanja«

Današnje izobraževanje ni prilagojeno trgu dela. To je zgodba, ki se ponavlja že vrsto let.
Foto: Future Tense
Foto: Future Tense

Kakšna bo prihodnost izobraževanja, pa tudi trga dela? Kako bo svoj denar služila generacija, ki danes vstopa v srednjo šolo? Katera so dela, ki jih bo opravljala? Odgovore na ta in mnoga druga pereča vprašanja bo ponudila futurologinja Erica Orange na poslovni konferenci Future Tense v Zagrebu 10. in 11. maja.

Na Future Tense bo predavala ena najvplivnejših futurologinj Erica Orange

Erica Orange

»Verjamem, da bo ena najpomembnejših veščin nove generacije sposobnost prepoznavanja resničnih in lažnih informacij, česar jih trenutno ne učimo. Po nekaterih raziskavah večina študentov ne zna prepoznati lažnih novic na internetu. Takšno stanje je kritično. Ne učimo jih medijske pismenosti, v šolah se ne pogovarjamo o vprašanjih etike in pravičnosti v pristranskih algoritmih umetne inteligence, s katerimi so obkroženi vsak dan. Učimo jih le, kako dobro rešiti preverjanja znanja, a to so stvari, ki jih bodo preprosto pozabili,« pravi Erica, ki bo imela predavanje z naslovom Learning On The Edge Of Tomorrow (predavanje bo potekalo v angleščini).

Erico Orange je revija Forbes razglasila za eno najvplivnejših futurologinj na svetu. Je izvršna podpredsednica in glavna operativna direktorica podjetja The Future Hunters. Dnevno ocenjuje prihajajoče družbene, tehnološke, gospodarske, politične, demografske in okoljske trende za najvplivnejša podjetja s seznama Fortune 500 in stranke iz javnega sektorja.

Pomembna je sprememba organizacijske kulture

»Eden najpomembnejših vidikov digitalne transformacije je sprememba organizacijske kulture, ki od podjetij zahteva nenehno preverjanje statusa quo, eksperimentiranje, a tudi sprejemanje neuspeha kot sestavnega dela uspeha. Ta pristop zahteva novo izobraževalno paradigmo, v kateri sta sposobnost in veščina kritičnega in analitičnega mišljenja pomembnejša od zgolj pridobivanja znanja in veščin. Razvoj tehnologije in pojav novih poklicev bosta verjetno vsilila nove izobraževalne koncepte, ki bodo dajali primat konceptu vseživljenjskega izobraževanja in usposabljanja,« pravi dr. sc. Tomislav Radoš, podpredsednik Hrvaške gospodarske zbornice za industrijo in trajnostni razvoj.

HGK je s posluhom za potrebe članov in trga lansirala digitalno platformo za pridobivanje in izmenjavo poslovnih znanj in veščin.

»Spletna platforma Masterclass je odgovor na vse večjo digitalizacijo družbe in spremembe v načinu, na katerega ljudje pristopajo k pridobivanju znanja. Platforma bo vključevala vrsto uporabnih poslovnih znanj številnih znanih hrvaških strokovnjakov, poslovnih trenerjev in svetovalcev, tako da bo HGK Masterclass postal eden ključnih katalizatorjev pozitivnih sprememb v transformaciji hrvaškega gospodarstva,« je dejal dr. sc. . Luka Burilović, predsednik Hrvaške gospodarske zbornice.

Še šest svetovno priznanih imen

Future Tense je mednarodno nagrajena poslovna konferenca, ki bo potekala 10. in 11. maja 2023 v Muzeju sodobne umetnosti. Poleg Erice Orange v Zagreb prihaja še šest svetovno priznanih futurologov; Gerd Leonhard bo govoril o trajnostni prihodnosti, Nikolas Badminton o prihodnosti tehnologije, Anders Indset pa o tem, kako bo videti voditeljstvo prihodnosti. Dva futurologa prihajata iz köbenhavnskega inštituta za študije prihodnosti; Sofie Hvitved, ki nam bo približala, kako izgleda prihodnost metaverzuma, umetne inteligence in medijev, ter Joe-Max Wakim, strokovnjak za trende v zdravstvu in medicini. Alfons Karabuda bo spregovoril o prihodnosti zabavne in kulturne industrije.

Poleg predavanj vas na Future Tense 2023 čakajo tudi panelne razprave z vodilnimi ljudmi iz lokalne in regionalne poslovne in akademske skupnosti, neprofitnega sektorja in javne uprave. V MSU se bodo zbrali odločevalci na vseh ravneh in razpravljali o možnostih, ki jih prinašajo nove tehnologije in uporabi inovacij v vsakdanjem poslovanju.

Več lahko preberete na futuretense.eu, kjer si lahko tudi priskrbite vstopnice.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več