Triki in nasveti
29.10.2012 09:47
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Varno odklepanje Androida z vzorci na sliki

Nov sistem zaklepa mobilnih naprav Android združuje enostavnost uporabe in visoko varnost!
Nov sistem zaklepa mobilnih naprav Android združuje enostavnost uporabe in visoko varnost!

Mobilne naprave so izjemno priljubljena tarča kriminalcev. Na njih namreč vse več uporabnikov hrani podatke zaupne narave in jih uporablja celo za spletno bančništvo. Medtem ko nas pred zlonamernimi škodljivimi kodami varujejo protivirusne zaščite, za zaščito pred fizično krajo mobilne naprave poskrbimo z ustreznim sistemom zaklepanja.

Zaklepanje mobilne naprave Android z geslom ali s PIN številko je zelo učinkovito, toda sila nepriljubljeno med uporabniki. Vnašanje dolgih gesel in številk preko na dotik občutljivega zaslona namreč ni ravno priročno. Tu lahko uporabimo še sistem zaklepanja z vzorcem (pattern), vendar se lahko kaj hitro zgodi, da vzorec pozabimo.

Z namenom, da bi zaklepanje mobilne naprave Android poenostavil, je programer s psevdonimom »kevdliu« pripravil nadvse zanimiv sistem. Združil je namreč prednosti zaklepanja z vzorcem (pattern) s sliko. Sistem zaklepanja, imenovan Picture Password Lockscreen, nam omogoča, da na izbrani sliki določimo vzorec za odklep. Ker je v ozadju slika, si izbrani vzorec precej lažje zapomnimo.

Pri sistemu Picture Password Lockscreen imamo na voljo več različnih vrst vzorcev. Izbiramo lahko med enojno točko, črto med dvema točkama ali krogom. Različne vzorce lahko med samo tudi kombiniramo, kar še dodatno oteži ugotovitev vzorca. S tem se posledično znatno poveča varnost. Sistem zaklepa Picture Password Lockscreen omogoča še, da izključimo možnost uporabe zgornje vrstice za prikaz sporočil.

Sistem zaklepa Picture Password Lockscreen je brezplačno na voljo za prenos na spletnem naslovu http://goo.gl/Jwtka. Po izvedenem prenosu in namestitvi program odpremo in pritisnemo na gumb »Next«. V naslednjem koraku izberemo vrste zaklepa (lahko tudi vse tri) in pritisnemo »Next«. Nato v galeriji izberemo želeno sliko in ponovno pritisnemo »Next. Na izbrani sliki narišemo želen vzorec. Tega potrdimo s pritiskom na gumb »Done«. Sistem zaklepa Picture Password Lockscreen aktiviramo s klikom na gumb »Start Service«. Tu lahko nastavimo še PIN številko, v primeru, da vzorec pozabimo.

Sistem zaklepa Picture Password Lockscreen sam po sebi ne nudi ustrezne zaščite. Ob ponovnem zagonu mobilnika se ta namreč ne bo samodejno aktiviral oziroma zagnal. Za to funkcionalnost potrebujemo dodatek »Picture Password Lock Plus Key«. Zanj bo potrebo odšteti 2,68 evrov. Ali je inovativen sistem zaklepa mobilne naprave Android vreden tega denarja, presodite sami.


Prijavi napako v članku