Računalništvo, telefonija
12.12.2010 15:30

Deli z drugimi:

Share

USB ključki so lahko tudi nevarni

Trojanski konji in spletne kamere
Trojanski konji in spletne kamere

Statistika, ki jo beleži tehnologija ESET ThreatSense.Net kaže, da se škodljiva koda v Sloveniji zelo pogosto prenaša in širi s pomočjo izmenljivih medijev kot so USB ključki, zunanji trdi diski itn. Največ zaslug za to gre operacijskim sistemom Windows in funkciji Autorun, ki poskrbi za to, da se lahko nevarni programi zaženejo samodejno, takoj ob vstavitvi okužene izmenljive naprave v računalnik.

Nastavitve za samodejni zagon izmenljivih naprav lahko v Windowsih ustrezno spremenite, pri Microsoftu pa so pripravili tudi posodobitve, ki možnost takšnega napada zmanjšajo, prenesite si jih lahko s spletnega naslova kod.si/autorun.

Seznam petih najpogostejših groženj pri nas v novembru:

Prvo mesto: INF/Autorun (3.43%) Te vrste groženj se širijo z izrabljanjem možnosti samodejnega zagona izmenljivih medijev (USB ključki, zunanji trdi diski ipd.), saj datoteko autorun.inf na njih spremenijo tako, da zažene škodljive programe. Protivirusni programi ESET grožnje, ki spreminjajo ali ustvarjajo datoteko autorun.ini, ki je zlonamerna, zazna hevristično in jih uvrsti v družino INF/Autorun, razen v primerih, ko grožnje spadajo v drugo, specifično družino groženj.

Drugo mesto: MSIL/Agent (1.97 %) Vohunski program na drugem mestu na okužene računalnike namešča še drugo škodljivo kodo, za svoje širjenje pa uporablja različne trike. Eden od trojanskih konjev, ki spada v to družino – TR.Spy.MSIL.Agent.AK, na okuženih računalnikih onemogoči požarni zid, zbira osebne podatke in nato kiberkriminalcem omogoči še oddaljen dostop.

Tretje mesto: Java/TrojanDownloader (1.79 %) Trojanski konji iz te družine na okužene računalnike nameščajo še druge nevarne programe, širijo pa se s pomočjo okuženih spletnih strani in varnostnih lukenj v spletnih brskalnikih.

Četrto mesto: INF/Conficker(1.12 %) V družino groženj na četrtem mestu spadajo različice črva Conficker, ki se na operacijskih sistemih Windows širijo s pomočjo izrabljanja datoteke autorun.inf, zato vam znova priporočamo izklop možnosti samodejnega zagona (AutoRun).

Peto mesto: Win32/Conficker (0.97 %) Omrežni črv Win32/Conficker za svoje širjenje poleg izmenljivih medijev izrablja tudi mape v skupni rabi.

Cenovno ugodni, uporabni in praktični USB ključki so našli pot v žep vsakega računalniškega zanesenjaka, največ nevarnosti za okužbo pa preži na računalnikih, ki so slabo zaščiteni ali pa protivirusne programske opreme sploh ne uporabljajo. Če je le možno se izogibajte rabi USB ključkov na javnih računalnikih, v šolah, knjižnicah, internetnih kavarnah itn.

Bodi izviren in osvoji Apple iPad

Na facebook strani ESET NOD32 Slovenija iščemo Antivirus slogan 2011, sodeluj in osvoji Apple iPad!

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku