Računalništvo, telefonija
17.04.2019 08:47

Deli z drugimi:

Share

V Dubaju registrske tablice za vozila izdelujejo..

Dubaj je nedavno postalo prvo mesto na svetu s tovarno, kjer robote uporabljajo z namenom izdelave registrskih tablic za vozila.
Dubaj je nedavno postalo prvo mesto na svetu s tovarno, kjer robote uporabljajo z namenom izdelave registrskih tablic za vozila.

Danes že skoraj na vsakem koraku poslušamo napovedi, kako bodo roboti prevzeli naša delovna mesta, kako nam bodo “ukradli” naš prostor pod soncem in nas celo spremenili v “sužnje” za svoje robotske potrebe. Strokovnjaki so si glede tega precej neenotni, dejstvo pa je, da se za roboti ozira vse več delodajalcev, predvsem tistimi, ki so opremljeni z umetno inteligenco. Ti namreč lahko delo opravljajo hitreje in učinkoviteje od običajnega človeka, hkrati pa so cenejši in lahko opravljajo več opravil hkrati, kar pomeni, da lahko nadomestijo več ljudi in to brez dolgotrajne prekvalifikacije.

To je verjetno tudi razlog, zakaj je Dubaj nedavno postalo prvo mesto na svetu s tovarno, kjer robote uporabljajo z namenom izdelave registrskih tablic za vozila. Proizvodni obrat je opremljen z industrijskimi roboti in umetno inteligenco, kar pomeni, da človeško posredovanje tu ni potrebno. Hitrost robotov je v primerjavi s človekom seveda precej višja. Vsaka enota lahko namreč na dan proizvede kar 11 tisoč registrskih tablic oziroma od 350 do 700 tablic na uro ali 15 sekund na vsako registrsko tablico, pri čemer je kar šest vrst različnih registrskih tablic vključenih v redno proizvodnjo.

Naročila za izdelavo registrskih tablic tovarna prejme kar elektronsko, in sicer prek sistema za elektronsko licenciranja, z uporabo povezane edinstvene QR kode pa lahko odgovorni zaposleni v tovarni vsako registrsko tablico spremljajo od začetka do konca proizvodnega procesa. Pri tem velja še omeniti, da je za tehnološko izvedbo prve povsem avtomatizirane tovarne za proizvodnjo registrskih tablic v Dubaju »odgovorna« nemška družba Tonnjes Middle East.


Prijavi napako v članku