Računalništvo, telefonija
Tiskalniki in skenerji
Poslovne rešitve
22.11.2022 15:17

Deli z drugimi:

Share

Uspešna izvedba “3WAY Open House 2022”

V 3WAY so veseli, da so svoj "dan odprtih vrat" uspešno pripeljali do konca. Verjamejo, da so udeležencem dovolj nazorno predstavili potencialne rešitve za njihov posel v sklopu 3D tehnologije, poleg tega pa preko predavanj odnesli novo znanje.

Kako se je odvijal “3WAY Open House”?

Udeleženci so bili ob sprejemu sprva deležni dišeče kave in okusnih rogljičkov. Ko so bili po večini vsi zbrani, je bila za uvod na sporedu krajša predstavitev podjetja 3WAY s strani njihovega direktorja Tomaža Vujasinoviča. V 3WAY se ukvarjamo z vsem, kar je povezano z najmodernejšo 3D tehnologijo, torej s 3D printerji, 3D skenerji in CAD/CAM programsko opremo.

Skoraj vse 3D printerje in 3D skenerje, ki jih imajo sicer v svojih prostorih razstavljene kot DEMO enote, so si lahko med odmori in po koncu vsi ogledali ob strani dvorane, kjer so bili razstavljeni. Letos so želeli narediti pravi Open House – pripeljali so praktično vse, kar je sicer v njihovi hiši.

3WAY Open House - 3D printerji

Poleg prodaje je v velikem porastu tudi povpraševanje po storitvah, s čimer se 3WAY loči od konkurence. Stojijo za svojimi produkti in nudijo izobraževanja ter podporo strankam tudi po nakupu. Znanje in izkušnje njihovih strokovnjakov pa se izkažejo predvsem na področju storitev, kjer na učinkovit način najdejo rešitev za vsako povpraševanje. V storitvah se trudijo biti čim hitrejši, a obenem natančni in dosledni, predvsem pa si prizadevajo, da gre zadeva iz njihovih rok brezhibno narejena. Skratka, 3WAY se od konkurence gotovo loči po znanju in celostnih storitvah.

hyperMILL CAM programska oprema

V smislu strokovnih predavanj so obiskovalci lahko sprva izpopolnjevali oziroma nabirali svoje znanje v sklopu “hyperMILL & Additive Manufacturing” predavanja, ki ga je vodil Lovro babič. V 3WAY stojijo za hyperMILL CAM programsko opremo že od samega začetka, saj verjamejo, da je najboljša na CAM področju, predvsem prednjači v 5-osni obdelavi.

3D skeniranje s Shining3D

Sledilo je predavanje gosta iz Nemčije, Nielsa Stenzela, ki je predstavil podjetje Shining3D, njihovo pozicijo na trgu in vizijo za prihodnost. Omenil je veliko novosti, v prvi vrsti pa predstavil njihove produkte in področja uporabe. Za piko na i je naredil še predstavitev 3D skeniranja na zelo zanimivem objektu – formuli. Slednjo so samo za goste pripeljali tisti, ki stojijo za tem vrhunskim izdelkom – študentje iz ekipe Superior Engineering. Za 3D skeniranje je uporabil izjemno dovršen skener, in sicer FreeScan Trak, s katerim je v manj kot minuti zajel dobršen del formule.

Vzvratni inženiring in kontrola kakovosti

Po kratkem premoru za kavo je s svojim delom začel Peter Horvat, ki je imel predavanje na temo vzvratnega inženiringa in kontrole kakovosti. Predstavil je, kaj se lahko kasneje naredi s podatki, pridobljenimi s 3D skeniranjem. Vzvratni inženiring je proces, pri katerem iz pridobljenih podatkov poustvarimo model. Iz realnega kosa tako dobimo CAD model, ki ga lahko uporabimo za reprodukcijo ali druge namene.

Na drugi strani pa je kontrola kakovosti nekakšno preverjanje narejenega kosa, ki po izdelavi lahko odstopa od našega idealnega modela, izrisanega v CAD programu. Peter je poleg teoretične predstavitve naredil tudi praktični prikaz kontrole kakovosti v programu Control X. S svojo iznajdljivostjo je hitro določil površine, parametre in tolerance, program pa je nato sam izdelal mersko poročilo, na katerem so bile razvidne vse zahtevane informacije.

Največje presenečenje na “3WAY Open House” – razkritje Avatarja

Sledila je za mnoge najbolj zanimiva točka dneva. Razkrili so Avatarja! Tako je, 3D natisnjeno skulpturo Avatarja, ki je skoraj tako visoka kot “pravi” Avatar – 270 centimetrov. Vsi udeleženci so se lahko z njim seveda tudi fotografirali in tako dobili sliko s prvim “pravim” Avatarjem v Sloveniji.

Nekaj hitrih informacij:

  • Porabili so 72 kg PLA materiala
  • Sestavljen je iz 55 kosov
  • Potrebnih je bilo 1460 ur 3D printanja
  • Naknadno delo jim je vzelo cca. 200 ur

Projektu izdelave Avatarja so namenili nekaj več kot štiri mesece, kar je bilo ob tekočem delu včasih zelo zahtevno. Slednjemu bodo namenili posebno novico, zato bodo vse skrivnosti izdelave zaenkrat še ostale skrivnost, vsekakor pa so po razkritju veseli in navdušeni nad končnim izdelkom. Med drugim se bo točno tak predvajal v decembru v drugem delu “The Way of Water” v Cineplexxu.

FFF tehnologija 3D printanja

Za razkritjem avatarja je bilo na vrsti kosilo, nato pa je predavanjem je nadaljeval drugi gost, Hao Yang iz podjetja Intamsys. Predstavil je podjetje Intamsys in FFF tehnologijo 3D printanja. Tako kot v 3WAY, tudi sam je izpostavil, da je podjetje Intamsys osredotočeno na proizvodnjo visokokakovostnih industrijskih 3D printerjev. Med drugim so imeli v dvorani razstavljena oba Intamsys 3D printerja, ki ju imajo sicer v svojih prostorih – Funmat Pro 410 in Funmat HT.

3D printanje kovine

Zadnje tematsko predavanje je bilo na temo 3D printanja kovine, ki ga je vodil Robert Vujasinovič. Na tem področju v 3WAY sodelujejo s podjetjem E-Plus-3D, ki za tržišče izdeluje zmogljive 3D printerje na kovinski prah. Poleg prodaje teh velikih strojev, tudi sami preizkušamo nekaj povsem novega, in sicer 3D printanje kovine na FFF 3D printerju. Zahvaljujoč posebnemu LABS Gen 2 experimental ekstruderju na 3D printerju MakerBot Method X je možno tiskanje BASF materiala, ki vsebuje 80% kovinskega prahu in 20% polimera. Po 3D printanju je kos potrebno poslati še na sintranje, da se iz sestave izloči plastika. Seveda se slednji pri tem nekoliko skrči, zato jih okoli tega čaka še nekaj testiranja. Vsekakor pa so navdušeni, da je dandanes možno tudi kaj takega!

3WAY-Open-House-2022-E-Plus-3D-1

Nagradna igra

Za “grand finale” so imeli pripravljeno še nagradno igro, ki so jo izvedli v živo na velikem LCD zaslonu. Tokrat z nagradami niso skoparili, saj so med udeležence podelili 10 kolutov PLA filamenta, Mayku FormBox, FlashForge Adventurer 3 in Shining3D Einstar. FormBox je naprava za namizno vakuumsko oblikovanje, Adventurer 3 je vstopni 3D printer, Einstar pa je najnovejši 3D skener. Nekateri so iz našega dogodka odšli ne le z več znanja, temveč tudi praktičnimi nagradami za ustvarjanje v 3D svetu.

Ob zaključku je ostalo še nekaj časa za prijeten klepet. Izvedbo letošnjega “3WAY Open House” ocenjujejo kot zelo uspešno. Vsekakor se zavedajo, da je vedno lahko še boljše, pri čemer verjamejo, da jim bo pri organizaciji vsakič lažje, zato vam zagotavljajo vedno višjo raven naših dogodkov.

3WAY-Open-House-2022-Racunalniske-Novice

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem 3WAY d.o.o.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
3D printerji 3D tehnologija

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem 3WAY d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri 3WAY d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem 3WAY d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več

Pilon AEC

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50