Računalništvo, telefonija
13.11.2017 14:00

Deli z drugimi:

Share

Uredbe, skladnost in varnost poslovanja. Zakaj lahko pomagamo strokovnjaki Unistarja?

V družbi, ki ima dolgo tradicijo na trgu informacijske tehnologije, nenehno iščemo izzive na področjih, ki šele prihajajo, saj le ta pomenijo konkurenčno prednost našim strankam.
Uredbe, skladnost in varnost poslovanja. Zakaj lahko pomagamo strokovnjaki Unistarja?
Uredbe, skladnost in varnost poslovanja. Zakaj lahko pomagamo strokovnjaki Unistarja?

Zakaj splošna uredba o varstvu podatkov ni nekaj novega?

Pri osebnih podatkih smo že do sedaj morali upoštevati slovensko zakonodajo, ki je že s prvim ZVOP leta 1999 postavila močne temelje varstva osebnih podatkov in jih utrdila leta 2004 s sprejetjem ZVOP-1. V lanskem maju je bila na nivoju EU sprejeta Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR), ki je predvsem po zaslugi držav, ki nimajo močne tradicije varovanja osebnih podatkov, postala zelo razvpita. Prav skladnost z obstoječimi in prihajajočimi zakoni predstavlja izzive vsem organizacijam.

Kdo nosi odgovornost za osebne podatke?

V primeru, kjer to določa uredba, morata upravljavec in obdelovalec imenovati Pooblaščeno osebo za varstvo podatkov. Trenutno še ni jasno, kakšne kompetence mora imeti imenovana oseba. Zagotovo pa bo morala imeti poleg znanja lokalne in evropske zakonodaje gleda varstva podatkov še poznavanje sektorja in organizacije, poleg tega še poznavanje informacijske tehnologije, procesov obdelave, sistemov varovanja informacij in zahtev ter smernic nadzornega organa. Ne pozabimo pa, da je v prvi vrsti za izvajanje odgovorno poslovodstvo.

Zmotno je tudi razširjeno mišljenje, da se funkcija pooblaščene osebe lahko najame na trgu. Zunanji izvajalci ne moremo nikoli poznati dovolj dobro interne organizacije. Lahko nudimo svetovanje v procesu vzpostavitve, ne moremo pa nositi odgovornosti pooblaščene osebe.

Kakšna so še zavajanja strank?

Poleg zavajanja, da lahko odgovornost prenesemo na zunanjega izvajalca storitev, določeni ponudniki nudijo namenska orodja za GDPR skladnost in naprave z oznako skladnosti. Veliko naprav sicer nosi oznako skladnosti, vendar samo po sebi to ne zagotavlja skladnost organizacije. Ne pozabimo, da so ključni gradniki ljudje, procesi, tehnologija in spremljanje s poročanjem. Obstajajo orodja, ki pomagajo zadolženim pri izvajanju tehničnih ukrepov.

Za katera področja so kompetentni pravni strokovnjaki, za katera IT strokovnjaki?

Zakonodaja je v primeru varovanja osebnih podatkov že dovolj definirana, da niso toliko potrebna pravna znanja kot poznavanje procesov in tehnologij. Zato zagovarjamo pristop strokovnjakov, ki imajo kombinacijo informacijskih in poslovnih znanj s pravno podlago.

Kaj nudimo našim strankam v družbi Unistar?

V družbi, ki ima dolgo tradicijo na trgu informacijske tehnologije, nenehno iščemo izzive na področjih, ki šele prihajajo, saj le ta pomenijo konkurenčno prednost našim strankam. Iz področja varovanja osebnih podatkov pa izvajamo storitve pri identifikaciji zbirk ter namena obdelave, ocene učinka v zvezi z varstvom podatkov, vzpostavitev procesov, upravljanje varnostnih dogodkov in obveščanje, upravljanje identitet ter namestitev kontrol. Vse s ciljem zagotavljanja neprekinjenega poslovanja in upravljanja s tveganji. Preizkusite nas!

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem UNISTAR LC d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri UNISTAR LC d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem UNISTAR LC d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku