Računalništvo, telefonija
11.12.2014 08:41

Deli z drugimi:

Share

Ura programiranja s slovenskim Microsoftom in Gimnazijo Vič

Številne slovenske šole so se pridružile globalni pobudi neprofitne organizacije Code.org, ki mlade spodbuja k ustvarjanju s pomočjo tehnologije. Danes že praktično vsak otrok zna uporabljati računalnik in tablico. Pravo vrednost pa pametne naprave dobijo, ko z njihovo pomočjo lahko tudi ustvarjamo. Projekt »Ura programiranja« spodbuja mlade, da naredijo prve korake v svet razvijanja aplikacij, igric in druge programske opreme. Kot pravi ustanovitelj Microsofta Bill Gates in številni drugi podporniki organizacije Code.org, nekje je treba začeti.
Ura programiranja je med dijaki Gimnazije Vič vzbudila veliko zanimanja
Ura programiranja je med dijaki Gimnazije Vič vzbudila veliko zanimanja

Na pobudo sekcije učiteljev računalništva in informatike pri ACM Slovenija, slovenske podružnice največjega računalniškega združenja na svetu, se je »Ura programiranja« v okviru svetovnega tedna poučevanja računalništva in informatike pri nas prvič izvajala že lani. Letos so na Gimnaziji Vič v sodelovanju z Microsoftom na uro programiranja z dijaki povabili tudi strokovnjake s področja informacijske tehnologije in novinarje. Z delom v parih so si popestrili nabiranje programerskega znanja in izkušenj. Mladi pa so lahko izkušene strokovnjake s področja informacijske tehnologije povprašali tudi o kariernih priložnostih. Kdorkoli se lahko preizkusi v »Uri programiranja«, in sicer tako, da sledi lekcijam na spletni strani Code.org.

Spletna stran Code.org je na voljo tudi v slovenskem jeziku. Pri njenem prevodu so sodelovali Microsoftovi prostovoljci in prostovoljci iz programerskih skupin CodeCatz in CoderDojo, oboji v tem tednu pripravljajo svojo »Uro programiranja«.

Učenje obvladovanja sodobnih tehnologij na Gimnaziji Vič

»Naš glavni cilj je dijakom v štirih letih šolanja pomagati, da se razvijejo kot osebnosti in usvojijo znanja ter spretnosti, ki jim bodo pomagala do uspeha na vseh življenjskih področjih. Med drugim je naša naloga tudi ta, da jih naučimo spretnosti za obvladovanje sodobnih tehnologij,« pojasnjuje ravnateljica Gimnazije Vič mag. Alenka Krapež. Programiranje predstavlja en del obvladovanja tehnologij: »Seveda ne bodo vsi dijaki postali razvijalci programske opreme. Lahko pa jim bo programersko znanje v pomoč, ko se bodo lotevali raznih raziskovalnih ali pa tudi poslovnih projektov. Naši dijaki so se na primer s podmornico Calypso odločili raziskovati Jadransko morje. Dijaki so podmornico sami projektirali in izdelali. Da podmornica lahko pluje po morju in zbira podatke, pa je morala ekipa pokazati tudi programersko znanje,« pravi Krapeževa.

Microsoft podpira Code.org in Uro programiranja

Neprofitno organizacijo Code.org že od samih začetkov podpira Microsoft, ki je tudi njihov vodilni partner pri projektu »Ura programiranja«. Kot pojasnjuje Aleš Pestotnik iz Microsofta Slovenije, je razvoj posameznikovih potencialov s pomočjo tehnologije že od nekdaj v ospredju Microsoftovega delovanja. Hkrati pa gredo aktivnosti popularizacije ustvarjanja s pomočjo tehnologije z roko v roki s kadrovskimi potrebami tehnoloških podjetij. Pestotnik dodaja: »Microsoft želi v svoji ekipi najboljše talente, zato je za nas pomembno, da se mladi odločajo za študij na področju tehnologije. Rabimo tako programerje kot tudi tiste, ki razumejo tehnologijo in potrebe uporabnikov. Z nekaj truda in vztrajnosti se vsakdo lahko nauči programiranja in postane ustvarjalec tehnologije. Ura programiranja mlade spodbuja, da naredijo prve korake na področju ustvarjanja s pomočjo tehnologije in se spoznajo z orodji programiranja. Torej je to lahko za nas pot do razvoja novih talentiranih kadrov.«

Microsoftovo sodelovanje z organizacijo Code.org predstavlja del širše pobude Microsoft YouthSpark, v okviru katere Microsoft mladim omogoča brezplačno uporabo svoje najnovejše tehnologije in jih spodbuja k ustvarjanju projektov s pomočjo tehnologije. V Sloveniji je ena od najbolj prepoznavnih aktivnosti iz omenjene pobude tekmovanje Imagine Cupe, na katerem so Slovenci dosegli odlične uspehe pri merjenju z vrstniki iz celega sveta. Pod okriljem programa YouthSpark v Sloveniji potekata tudi projekta Simbioza, v okviru katere je lani računalniško pismenost nadgrajevalo več kot 3.600 mladih, in Ypsilon mladi, v okviru katerega je nova znanja pridobilo več sto mladih.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem MICROSOFT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri MICROSOFT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Microsoft

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem MICROSOFT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku