Računalništvo, telefonija
17.03.2009 04:49
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ultrahitro polnjenje baterij


Nova baterija bo olajšala življenje uporabnikom prenosnih naprav.

Vsi poznamo neprijeten občutek, ko nas prenosna naprava prične opozarjati, da se bo kmalu ugasnila zaradi skorajda izpraznjene baterije. Da se polnjenje baterij ne bi vleklo v nedogled, so raziskovalci ameriškega inštituta Massachusetts Institute of Technology pripravili inovativno litij-ionsko baterijo, katere glavna odlika je bliskovito hitro polnjenje.

Medtem ko polnjenje klasičnih litij-ionskih baterij lahko traja tudi več ur, se novi izdelek do devetdeset odstotkov kapacitete napolni v pičlih nekaj desetih sekundah. Raziskovalci so hitro polnjenje dosegli z uporabo modificirane katode, zgrajene iz ogljikovih nanodelcev, ki je prevlečena s plastjo stekla litijevega fosfata.

Poleg izjemno hitrega polnjenja se novi izdelek lahko pobaha še z dolgo življenjsko dobo, saj naj bi po tisoč polnjenjih izgubil le odstotek polnilne kapacitete. Inovativna litij-ionska baterija naj bi bila za komercialno prodajo nared najkasneje do leta 2012. Zato je o njeni ceni in dobavljivosti vsaj zaenkrat še prezgodaj govoriti.


Prijavi napako v članku