Računalništvo, telefonija
11.10.2019 07:00

Deli z drugimi:

Share

Twitter služi z našimi emaili

Twitter se je opravičil, da je "nenamerno" z e-poštnimi naslovi in telefonskimi številkami, ki jih uporabniki zagotavljajo za varnost računa, omogočil ciljno oglaševanje.
Twitter služi z našimi emaili
Twitter služi z našimi emaili

V družbi so priznali, da so lahko zunanji sodelavci na področju marketinga dostopali do kontaktnih podatkov oseb, kljub temu, da se ti s tem morda ne bi strinjali. V izjavi so razkrili, da ne vedo točno, koliko ljudi je bilo v zadevi prizadetih, različne novinarske hiše pa ob tem navajajo, da gre za dogodek svetovnih razsežnosti.

Nenavadno je, da podjetje posameznikov, ki so bii vpleteni v škandal, o dogodku sploh ni obvestilo. Pri Twitterju ne razkrivajo, kdaj so opazili težavo, reševati pa so jo začeli 17. septembra, torej pred dobrimi tremi tedni. Javnost je na dogodke postala pozorna, ko so pri Twitterju napisali, “da ne uporabljajo več telefonskih številk in e-naslovov za varnostne namene ali namene oglaševanja.”

Kot ugibajo medijske hiše, Twitter, ki ima v Evropi sedež v irskem Dublinu, ni ne potrdil in ne zanikal, da bi o incidentu obvestil pristojni irski urad za varstvo podatkov, naj pa bi obveščal regulatorje “ko je to potrebno.”

V skladu s famozno splošno evropsko uredbo o varstvu podatkov (GDPR) je treba uporabnike obvestiti, če se njihovi podatki uporabljajo v drug namen, kot je bilo sprva namenjeno.

Twitter pravi, da ima 139 milijonov uporabnikov, ki platformo uporabljajo vsak dan; tem dnevno posreže tudi z raznovrstnimi oglasi.

Oglaševanje po meri

Pomembnost zadeve se skriva v sistemu, ki ga uporablja Twitter. Ta zbira podatke o svojih uporabnikih in jih ponuja oglaševalcem. Oni primerjajo svojo bazo podatkov s Twitterjevo. Praksa, ki je značilna pri številnih drugih družbenih omrežjih, omogoča oglaševalcem, da znajo natančo najti tiste uporabnike, ki že poznajo določeno blagovno znamko ali izdelek. Z njimi tudi lažje sklenejo posel.

Težava je nastala, ker je Twitter oglaševalcem ponudil tiste emaile, ki so jih uporabniki posredovali le za namene varnosti svojega računa, tako imenovane dvojne avtentikacije. V Twitterju se za nastalo situacijo opravičujejo.


Prijavi napako v članku