Strojna oprema
02.05.2021 09:18
Posodobljeno 1 teden nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tudi dotik robota pozitivno vpliva na čustveno stanje ljudi

Študija nemških raziskovalcev je vključevala 48 študentov, ki so sodelovali s humanoidnim robotom Softbank Robotics.
Študija nemških raziskovalcev je vključevala 48 študentov, ki so sodelovali s humanoidnim robotom Softbank Robotics.

Robotika je v zadnjih nekaj letih močno napredovala in dobiva nove razsežnosti, ki bodo nedvomno poenostavile naše življenje in vsakdanja opravila. To je tudi razlog, da številna podjetja robote vsaj po zunanjem videzu poskušajo močno približati ljudem. Nedavna raziskava pa je pokazala, da bi to lahko imelo tudi pozitivne učinke na ljudi.

Nedavno opravljena nemška študija je namreč pokazala, da so se ljudje, ki se jih je humanoidni robot dotaknil med pogovorom, pozneje počutili bolje in so posledično lažje preboleli svoja hrepenenja. Raziskava je pokazala tudi, da so se udeleženci ob dotiku robota nasmehnili in se mu niso upirali. Anketiranci so pred tovrstnimi roboti za nameček lažje pokazali svoja čustva in večje zanimanje za pogovor, ki je potekal sproščeno oziroma na enak način, kot bi pogovor potekal z osebo, ki ji prostovoljci povsem zaupajo.

Raziskovalci ugotavljajo, da lahko dotik robota med pogovorom pozitivno vpliva na človeške izkušnje. Poleg tega se je izkazalo, da lahko robote uporabimo za motivacijo, kot je na primer prepričevanje ljudi k vadbi. Ker pa so interakcije med človekom in robotom zapletene, bodo raziskovalci v to panogo vložili še kar nekaj dela. Mnogi so celo prepričani, da bi lahko roboti že v bližnji prihodnosti lahko povsem nadomestili prijatelje ali celo partnerje, kar pa je iz mnogih vidikov lahko tudi problematično.


Prijavi napako v članku