Računalništvo, telefonija
11.01.2017 12:58
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Trendi spletne varnosti v 2017

Trendi spletne varnosti v 2017
Trendi spletne varnosti v 2017

Kaj bo novo leto 2017 prineslo na področju spletne varnosti? ESET predstavlja šest ključnih področij, ki bodo v letošnjem letu najbolj zaznamovala področje internetne zaščite.

Ransomware Of Things (ROT)

Že nekaj let se govori o novem terminu Internet of Things (IOT), ki pomeni vse večjo prisotnost različnih naprav, ki imajo dostop do interneta oziroma pametne naprave, ki se povezujejo v splet. Ta pojav pa povzroča tudi nove priložnosti za spletne napadalce. Zagotovo bodo porasle izsiljevalske grožnje za pametne naprave, napadalci bodo zaklenili napravo in zanjo želeli odkupnino. Leto 2017 prinaša zavedanje o zaščiti pametnih naprav ter varni uporabi le teh.

Izobraževanje o internetni varnosti

Spletni kriminal na žalost še zdaleč ni v zatonu. Napadalci iščejo vedno nove načine dostopa do uporabnikov in v letošnjem letu se bo zagotovo nadaljeval trend spletnih napadov. Statistika celo pravi, da je bilo leta 2016 največje število napadov do sedaj. Ogroženi pa so tako posamezniki in njihovi domači računalniki, kot tudi podjetja različnih velikosti. Zato je precej pomembno, da se zavedamo groženj in tveganj med uporabo interneta. Letošnje leto bo zaznamoval velik poudarek na izobraževanju o spletni varnosti, saj je pomembno, da se zavedamo, da lahko za varnost veliko naredimo tudi sami, predvsem, da ne nasedamo različnim prevaram in smo previdni na vsakem koraku.

Mobilna varnost

Mobilne naprave že sedaj v veliki meri nadomeščajo osebne računalnike. Uporabljamo jih za plačevanje računov, spletno nakupovanje ter še in še. Povečana uporaba pa pomeni, da postajajo telefoni vse bolj priljubljena tarča spletnih kriminalcev. Že od leta 2015 je zaznano povečanje različnih zlonamernih kod ustvarjenih posebej za Android, še več pa se jih mesečno ustvarja za operacijski sistem iOS. Poskrbite za dobro zaščito tudi na vašem mobilnem telefonu, nakupe ter plačila položnic pa opravljajte v zavarovanih brskalnikih.

Zdravstvene ustanove na udaru

Vse pogostejša tarča napadov v zadnjem času so tudi zdravstvene ustanove. Digitalizacija in računalniško vodeni sistemi privabljajo napadalce ter ustvarjajo nove priložnosti za spletni kriminal. Napovedi kažejo, da bo letos varnost zdravstvenih ustanov precej na udaru, strokovnjaki pa svarijo, da je potrebno poskrbeti za močno zaščito, ki jo je potrebno redno preverjati in skrbeti za varnost občutljivih podatkov.

Napadi na kritične ustanove

Spletni napadi na kritične ustanove so v letu 2016 bili precej pogosti, trend pa se naj bi nadaljeval tudi v novem letu. Tarče so predvsem ustanove ali podjetja, ki imajo vpliv na veliko ljudi na državni ali celo svetovni ravni, posledice napadov pa so ogromnih razsežnosti. Krepitev varnosti v takšnih ustanovah je ključnega pomena, tega pa so se začeli zavedati povsod po svetu.

Igralne platforme

Še nekaj časa nazaj ne bi niti pomislili, da lahko tudi računalniške igre privabljajo spletne napadalce. Vendar pa se igričarstvo vse bolj premika v virtualni svet, tako na stacionarnih napravah kot tudi na mobilnih. To pa seveda ponuja nove priložnosti za spletne napadalce, nasploh, če je za igranje potrebno tudi plačilo preko spleta. V preteklem letu so bila napadena večja igričarska podjetja z namenom prekinitve njihovih storitev ali vdor v uporabniške račune igralcev. Trend se bo nadaljeval tudi v 2017, saj spletne igre igra na milijone uporabnikov po celem svetu.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku