Telefoni
26.10.2017 13:28

Deli z drugimi:

Share

Toshiba predstavlja baterijo, ki se napolni v vsega 6 minutah

Toshiba predstavlja baterijo, ki se napolni v vsega 6 minutah
Toshiba predstavlja baterijo, ki se napolni v vsega 6 minutah

Že kar nekaj časa lahko spremljamo podjetja, ki trdijo, da so uspeli najti revolucionarno rešitev na področju litij-ionskih baterij. Zadnje podjetje, ki se je priključilo tem optimističnim idejam, je Toshiba. Objavili so, da naj bi njihova velikopotezna SCiB litij-ionska baterija premagala vso konkurenco, saj naj bi se bila zmožna napolniti s takšno hitrostjo, kakršne še nismo srečali med litij-ionskimi baterijami. Toshiba trdi, da lahko z uporabo anode, ki je zgrajena iz titan-niobijevega oksida, podvoji prostor za shranjevanje litija napram ostalim modernim litij-ionskim baterijam.

Prototip teh 50-ampernih celil se lahko napolni v vsega 6-ih minutah. To je vsekakor zavidljiv rezultat. Toshiba trdi, da lahko njihova 32 kWh baterija električnega avtomobila ponudi tri-kratni doseg v primerjavi s tipičnimi litij-ionskimi baterijami, ki se prav tako polnijo 6 minut.

Zavedati pa se moramo, da je čas polnjenja zgolj en delček v bateriji. Vsi verjetno uporabljamo pametne telefone, ki ji polnimo po potrebi in to na koncu znese kar precejšnje število polnjenj kajne? S tem se seveda čas polnjenja sčasoma podaljša, življenjska doba baterije pa skrajša. Toshiba trdi, da njihov prototip SciB obdrži 90% kapacitete tudi po 5.000 polnilnih ciklih. Torej, če recimo polnimo telefon enkrat na dan, to pomeni, da bi Toshibina baterija zdražala 14 let. Poleg tega naj bi SCiB baterija enako kvalitetno delovala v ekstremnih razmerah kot so nizke temperature, vendar pa se v tem primeru čas polnjenja vseeno poveča na 10 minut.

Električna vozila so nedvomno “vroča tema” v tem trenutku in Toshiba še zdaleč ni edino podjetje, ki trdi, da ima v rokah revolucionarno rešitev na dotičnem področju. Seveda si željo pritegniti čim več potencialnih kupcev med “elektriko”, vendar to ne bo tako enostavno kot se morda zdi. Toshiba načrtuje komercialno rabo opisane baterije do leta 2019, ob tem pa ostaja še kar nekaj vprašanj neodgovorjenih. Največja neznanka je cena! Toshiba glede cene SCiB baterije na kWh ne daje izjav. Morda je Toshiba res uspela dodobra optimizirati čas polnjenja baterije, vendar pa ob tem mora paziti na ceno, kajti v primeru previsoke cene to zagotovo ne bo prepričalo kupcev.

Vsekakor ni ravno veliko kupcev, ki bi bili pripravljeni odšteti okrog 100.000 evrov za baterijo, ki se sicer napolni v vsega 6-ih minutah. Če pa Toshibi kljub temu uspe narediti preskok oz. če jim uspe izdelati baterijo, ki bo tako časovno ekonomična in hkrati cenovno dostopa, potem pa morda vseeno lahko govorimo o veliki priložnosti podjetja.


Prijavi napako v članku