Tipkovnice in miške
06.02.2013 10:12
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tipkovnica s spreminjajočimi se tipkami

Tipkovnice bi lahko s pomočjo e-Ink tipk dobile povsem nove funkcionalnosti.
Tipkovnice bi lahko s pomočjo e-Ink tipk dobile povsem nove funkcionalnosti.

Verjetno ste se že kdaj znašli v situaciji, ko se določena črka na zaslonu izpiše drugače kot je videti na tipkovnici. V tem primeru je za to kriva napačna nastavitev jezika znotraj operacijskega sistema (ali pa napačna tipkovnica). Uporabniki imajo pogosto težave tudi s posebnimi znaki, ki jih je mogoče izpisati le s pomočjo posamezne kombinacije tipk, prav tako pa so pogosto nejasne tudi različne bližnjice v posameznih programskih orodjih.

Oblikovalca Maxim Mezentsev in Aleksander Suhih imata rešitev. Predstavila sta namreč koncept tipkovnice, na kateri vsako tipko predstavlja majhen e-Ink zaslon, ki lahko prikazuje različne funkcije posamezne tipke. Takšna tipkovnica bi se lahko prilagodila funkcijam posameznih aplikacij ali iger, zato bi lahko na tipkovnicah videli tudi simbole različnih strelskih orožji, ikon posameznih programskih orodij itd. S tem bo pomnjenje posameznih ukazov povsem odveč, prav tako pa bomo lahko za vedno odpisali periferijo prilagojeno posamezni igri ali programu.

S pomočjo programske opreme je prav tako mogoče vsako tipko prilagoditi posameznim zahtevam, različne sheme pa je mogoče shraniti v posamezne uporabniške profile, in sicer za vsako aplikacijo posebej. Sam koncept je precej zanimiv, zato smo prepričani, da bomo takšne tipkovnice na prodajnih policah videli že prav kmalu. Verjetno bo le-tega med prvimi izkoristil prav ameriški Apple.

Vas zanima več iz te teme?
Logitech tipkovnice tipkovnice za računalnik

Prijavi napako v članku