Slika, tv, avdio
Računalništvo, telefonija
Hi-fi sistemi
Telefonija
Triki in nasveti
24.02.2024 11:30

Deli z drugimi:

Share

Na testu zvočnik Sony SRS-XV800: (pre)velik mojster zvoka

Po obliki bi rekel, da je namenjen za zabave in karaoke, če ne bi bil tako velik in okoren, bi bil lahko tudi dober TV ali prenosni zvočnik.
Testiral sem "party" zvočnik Sony SRS-XV800 in pošteno zagodel sodelavcem in sosedom. Zvok je fenomenalen, kar pa prinaša svoje težave.
Testiral sem "party" zvočnik Sony SRS-XV800 in pošteno zagodel sodelavcem in sosedom. Zvok je fenomenalen, kar pa prinaša svoje težave.

V uredništvo se je prikotalil »party« zvočnik Sony SRS-XV800. Ker sem ob prvem vklopu, zadušil vse ostale zvoke v stavbi, sem ga bil primoran odpeljati domov. Ob tem sem takoj moral trenirati mišice, kajti nošnja po stopnicah in pospravljanje te 18-kilske avdio pošasti v avto ni bilo enostavno. Upal sem, da vsa ta okornost vsaj pomeni, da se notri skrivajo enako impresivni zvočniki.

PrednostiSlabosti
Odličen zvokTežak in težje prenosljiv
Močan basPlastična kolesa težko dohajajo
Zadosti načinov povezljivostiNekateri bodo pogrešali aptX in XLR priključek
Dobra baterija 
IPX4 

Sony SRS-XV800 cena v Sloveniji?

Na sony.si je trenutno na voljo za 699 €, na acssony.si in lorexcenter.si pa je trenutno znižan na okoli 600 €.

Sony SRS-XV800: nedvomno mi je izboljšal zvočno izkušnjo, ampak …

Trije visokotonci, dva 170-mm nizkotonca in še dva nizkotonca na zadnji strani – s tem operiramo in zasedba je na nivoju pričakovanega za tovrsten zvočnik. Vsa ta oprema pa pomeni, da s seboj vlačimo 18,5 kilogramov, čeprav predvidevam, da bo večino časa ostal kar na eni lokaciji. V teoriji bi moral biti prenosljiv, ima tudi koleščka za lažje prenašanje.

Morda bi ga večkrat premaknil, če ne bi imel občutka, da so plastična koleščka zelo krhka ali pa če bi Sony mogoče dodal raztegljiv ročaj, da se mi ne bi bilo potrebno sklanjati. Vem, da so vsi tovrstni zvočniki ogromni, saj le tako lahko dostavijo poglobljen zvok, vseeno pa jih ne bi oglaševal kot prenosljive. Če bi mi nekdo rekel, naj ga prinesem na četrto nadstropje za povsem navadno hišno zabavo, bi ga takoj odslovil. Za profesionalno rabo se boste potrudili, saj nimate izbire, za domačo rabo pa bi ga postavil v en kot in tam bi tudi za vedno ostal.

Razen koleščkov je preostala kakovost izdelave po standardu, ki ga pričakujem od Sonyja. Hvaležen sem, da lahko skozi mrežo gledam, kako se premikajo zvočniki. Na vrhu so gumbi na dotik, ni pa kakšnega majhnega zaslona. Če boste priklopili USB ključek, boste morali ugibati, katera skladba je naslednja. Preklop med različnimi načini je zelo enostaven, brez aplikacije pa lahko vklopimo funkcijo močnejšega basa in obogatitve zvoka v primeru TV povezave ali pa izklopimo RGB osvetljavo.

V zvoku sem užival. Kako pa sem ga največ uporabljal?

Sony ga oglašuje kot primarno zvočnik za zabave, v tej vlogi ga definitivno tudi vidim. Njegov zvok je več kot odličen. Basi so zelo močni, tudi ob izklopljeni funkciji »Mega Bass«, tudi srednji in visoki toni lepo pridejo do izraza. Ob poslušanju Nothing Else Matters ali pa Gangsta’s Paradise na takšnem zvočniku so občutki povsem drugačni, kot če si skladbi naložim na slušalke ali televizijo. Rad poslušam rokovsko glasbo, vmes posujem še kakšen pop in punk, in ti žanri so bili ustvarjeni za Sonyjev zvočnik.

Priklopil sem ga tudi na moj starejši Samsung televizor, ki se ne more pohvaliti z omembe vrednimi zvočniki. Ja, zvok je bil seveda veliko boljši, vendar sem pogrešal stereo učinek. Medtem ko lahko Sony SRS-XV800 zagotovi 360-stopinjski zvok, to še ne pomeni, da lahko nadomesti pristno stereo postavitev zvočnikov. Če bi želel TV zvočnik, bi po vsej verjetnosti raje izbral zvočno letev. Je dovolj dobra za moje zvočne potrebe, obenem pa mi ne zavzame veliko prostora in še bolj se zlije s prostorom.

Vidim ga tudi v vlogi zvočnika za karaoke. Zadaj sta dva priključka za mikrofon ali kitaro (manjka XLR), priročen je tudi USB-A za polnjenje telefona ali podobne naprave.

Najraje bi ga uporabljal na vikendu, kjer z zvokom ne bi motil sosede in ostale člane gospodinjstva, ampak to pomeni kar nekaj mučenja z nošenjem (tja in nazaj). Lahko bi ga uporabljal zunaj, saj je odporen na pljuske vode (IPX4 v navpični postavitvi, IPX2 v vodoravni), baterija pa z enim polnjenjem zdrži približno 20-25 ur, kar je zame zadosti.

Pogosto sem uporabil kar klasično Bluetooth povezavo (podpira kodeke SBC, AAC, LDAC) in s telefonom diktiral, kaj želim poslušati. Nisem pretiraval z glasnostjo, saj sta mački takrat takoj skočili v dir, ampak tudi pri zmerni glasnosti sem na primer med gospodinjskimi opravili lahko užival v njegovem zvoku.

Sony SRS-XV800 mi je polepšal popoldneve zadnje dva tedna. Obžalujem, da sem v njem prepoznal najbolj opazno vlogo zvočnika za zabave in karaoke. Rad bi ga uporabljal tudi za druge namene, vendar me pri tem ovira predvsem njegova prenosljivost in druge alternativne rešitve. Če se tega zavedate in vseeno mislite, da potrebujete takšen zvočnik, je Sony dober nakup.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Sony test.
Vas zanima več iz te teme?
Sony televizorji Sony slušalke


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več