Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
20.02.2024 08:30

Deli z drugimi:

Share

TEST Samsung Galaxy S24 Ultra – ali je čas za menjavo telefona?

Pred dobrim mesecem sem lahko v Kaliforniji prvič v roke prijel najnovejše telefone Samsung Galaxy S24, vključno z novim Ultra telefonom.
Testiral sem najnovejši Samsung Galaxy S24 Ultra. Ali me je navdušil do te mere, da bom zamenjal moj obstoječi telefon?
Testiral sem najnovejši Samsung Galaxy S24 Ultra. Ali me je navdušil do te mere, da bom zamenjal moj obstoječi telefon?

Zadnje dva tedna pa me je Samsung Galaxy S24 Ultra spremljal kot vsakodnevni spremljevalec. Moj prvi vtis o telefonu ste si že lahko prebrali, zato se ne bom ponavljal. V nadaljevanju se bom bolj posvetil o malenkostih, ki sem jih opazil, njegovih glavnih prednostih, kaj naredi najbolje in kje se ne odreže po pričakovanjih. Seveda bo del testa rezerviran tudi za umetno inteligenco.

PrednostiSlabosti
Snapdragon 8 Gen 3Slabše odvajanje toplote
AMOLED zaslon je odličen*Ne bo všeč ljubiteljem kompaktnih telefonov
Odlične kamereAI funkcije brezplačne le do 2025
Dobra baterijaVisoka cena
Funkcije umetne inteligence so lahko uporabneNi priloženega ovitka in polnilnika
7 let podpore 

Samsung Galaxy S24 Ultra cena v Sloveniji?

  • Samsung Galaxy S24 Ultra 12/256GB: 1449 €
  • Samsung Galaxy S24 Ultra 12/512GB: 1569 €
  • Samsung Galaxy S24 Ultra 12/1TB: 1809 €

Na voljo so v titan črni, vijolični, sivi in rumeni barvi.

Samsung Galaxy S24 Ultra – titan ne vnese bistvenih sprememb

Ko sem testiral iPhone 15 Pro Max, se mi je nekako zdelo, da bo med vsemi Android proizvajalci ravno Samsung šel po stopinjah Appla. Videli so, da je bila to odlična marketinška poteza Američanov, čeprav iz smisla uporabniške izkušnje ni bistvenih sprememb. Je pa lepo slišati, da je telefon izdelan iz titana, četudi samo nekaj milimetrov zgornje plasti okvirja. Medtem ko iPhone uporablja titan 5. stopnje, se je Samsung odločil za cenejši titan 2. stopnje (kot je to ugotovil JerryRigEverything).

Podatek, ki nima veliko teže, razen za šopirjenje med uporabniki. Pomembno je, da je Samsung Galaxy S24 Ultra (in tudi iPhone 15 Pro Max) zaradi titana bolj vzdržljiv in tudi malenkost lažji (232 g), čeprav je za gram težji od zložljivega telefona Honor Magic V2.

Če vas skrbijo udarci, poškodbe in praske, še posebej, ker tako kot vedno ni priloženega ovitka v embalaži, je titan več kot le kozmetični dodatek, kar je dokazal tudi moj najljubši rušilec telefonov.

Druga opaznejša sprememba na zunanjosti je raven zaslon. Podpiram to odločitev z vidika boljše uporabniške izkušnje. Ukrivljeni zasloni na videz delujejo bolj privlačno in novejši zasloni tudi nimajo pogostih težav z nenamernimi dotiki, vendar se določena vsebina enostavno ne prilega dobro in se občasno delno prelije čez rob. Ni pretirano nadležno, vseeno pa pomislek. Pri ravnih zaslonih tega ni, so pa na pogled bolj dolgočasni.

Če radi uporabljate S Pen, boste Samsungu hvaležni, da je odpravil ukrivljenost. Tapkanje, risanje in pisanje s pisalom po ukrivljenih robovih je skrajno neprijazno in iz tega vidika imam raje dolgočasen in uporaben zaslon, kot pa tisti manjši občutek premijskosti ukrivljenega zaslona.

Preostala zunanjost ostaja bolj ali manj enaka lanskoletnemu Galaxy S23 Ultra. Stranice so malenkost zaobljene, prav tako robovi, okvirji okoli zaslona pa skorajda ničelni. Kamere so postavljene v zdaj že znamenito Samsung obliko, ki se je razširila tudi v njihov nižji segment (Galaxy A54).

Veliko poudarka je letos tudi na recikliranju. V baterijah uporabljajo recikliran kobalt, prav tako so reciklirane nekatere surovine in železo v zvočnikih ter plastika na gumbih, embalaža pa je izdelana iz 100 % recikliranega papirja. V tej reciklirani embalaži pa kot zadnja leta manjka polnilnik, ki ga boste morali kupiti posebej ali morebiti uporabiti starega, če je ta še uporaben in podpira 45-W polnjenje.

AMOLED zaslon z manj odsevov in z višjo svetilnostjo

Samsungov AMOLED zaslon je bil vedno odličen in tudi letos ga lahko pohvalim, predvsem njihovo rešitev, ki občutno zmanjša odseve.

*Pa vendarle letos ni vse rožnato. Od lansiranja se vsakodnevno javljajo nezadovoljni uporabniki, ki imajo več težav z zaslonom: t. i. »mura« učinek, ki se opazi v obliki zrnastih pikslev pri nižji svetilnosti, in nobene opazne razlike med Živim in Navadnim barvnim načinom.

Moj testni telefon ni imel teh težav. Zaslon sem temeljito testiral in preizkusil z raznimi orodji in nisem uspel poustvariti težav, ki jih beležijo drugi. Sprva sem mislil, da imajo težave morda samo ameriški modeli telefonov, vendar je problem veliko bolj obširen (Združeno Kraljestvo, Indija, Evropa …). Medtem ko naj bi s prvim popravkom Samsung odpravil težavo pri barvnih načinih, zrnasti učinek ostaja. Samsung tudi doslej ni javno priznal napake, in ali jo je sploh mogoče odpraviti s programsko posodobitvijo. Priporočam vam, da zaslon ob nakupu testirate, še posebej pri nižji svetilnosti v temnem prostoru (zamislite si, da berete knjigo na telefonu pred spanjem).

Zaslonu so izboljšali svetilnost, zmanjšali odseve in ga naredili ravnega
Zaslonu so izboljšali svetilnost, zmanjšali odseve in ga naredili ravnega

Moj 6,8-palčni AMOLED (1440 x 3120) zaslon se je obnesel odlično. Povečana svetilnost (2600 nit) bo prišla v poštev v poletnih mesecih, 120 Hz LTPO panela je izjemna za igranje iger, brskanje in praktično vse ostale naloge. Osveževala naj bi se vse od 1 Hz do 120 Hz, vendar sem z internimi orodji zaznal najnižjo frekvenco 24 Hz. Dodana je pričakovana podpora za HDR10+ (vendarle gre za Samsungov izum), manjka pa Dolby Vision.

Skratka, odličen zaslon, vendar nekateri telefoni ponujajo še bolj nore specifikacije, na primer OnePlus 12 ima najvišjo svetilnost 4500 nit, podobno nudijo tudi Huawei, Honor in Oppo telefoni. Govorimo o številkah, ki za povprečnega uporabnika ne pomenijo veliko. Za proizvajalca, ki mora zmagati na vseh frontah, pa je to morda bolj pomemben podatek.

Samsung in Corning sta za Galaxy S24 Ultra predstavila novo zaščito – Corning Gorilla Armor – ki naj bi bila 4-krat močnejša od podobnih rešitev. Pod zaslonom je enak senzor prstnega odtisa (Qualcomm 3D Sonic Gen 2) kot lansko leto, ki je hiter in odziven. Sprednja kamera je prav tako zelo hitro prepoznala moj obraz, celo hitreje kot pri mojem Huawei Mate 50 Pro, ponoči in pri slabši svetlobi pa se opazi odsotnost namenskega 3D senzorja.

Snapdragon 8 Gen 3 je hiter in razmeroma vroč čip

Samsung Galaxy S24 Ultra je prvi telefon, ki sem ga lahko testiral z novim čipom Snapdragon 8 Gen 3. Nadgradnje so pričakovane, med 20-30 %, izboljšali so tudi NPU, čip, ki procesorju pomaga pri nalogah umetne inteligence.

Preizkusil sem ga pri vseh mogočih opravilih. Nasičil sem ga z neštetimi Chrome zavihki, istočasno pa imel odprtih čim več aplikacij. Ostal je hiter, gladek med prehodi in brez zatikanj. Nato sem zagnal klasične mobilne igre: Genshin Impact, Honkai: Star Rail, COD Mobile … Tako kot vsi ostali »flagship« telefoni in predhodnik Galaxy S23 Ultra ni imel težav. Igral sem pri najvišji ločljivosti, telefon pa se je pri teh igrah začel razmeroma segrevati, ampak še nič skrajnega.

Nato sem prešel na emulatorje. PlayStation 2 deluje odlično ob normalni temperaturi. Preizkusil sem tudi Switch igre z gonilniki po meri. Določene igre delajo dobro, celo izvrstno, pri drugih pa se opazi, da imamo na voljo preveč zmogljivosti in (za zdaj) preslabo optimizacijo emulatorja (Yuzu). Med igranjem igre Pokemon Shield se je telefon pošteno segrel, kar pa sem podobno doslej opazil tudi pri vseh ostalih telefonih. Temperatura ni bila alarmantna, je bil pa telefon, še posebej na hrbtu in stranicah, več kot samo topel na dotik. Kot vedno pri tovrstnem igranju priporočam Android krmilnik, tudi zaradi boljše igralne izkušnje.

Prostora je dovolj (do 1TB; UFS 4.0), čeprav za višje kapacitete Samsung računa zelo visoko premijo. Pri 1TB je Galaxy S24 Ultra 1800 €, za isti denar dobiš vrhunski namizni ali prenosni računalnik.

Pohvalim lahko 7-letno podporo, kar pomeni, da bi lahko telefon tudi po nakupu novega obdržali kot sekundarno napravo ali pa ga podarili najbližjemu.

Grajam »počasno« 45-W polnjenje, ki je mogoče le ob združljivem polnilniku. Na splošno je baterija odlična, tudi pri višji ločljivosti. Brez težav sem zdržal do konca dneva, če le nisem pretiraval z igranjem iger ali fotografiranjem.

Je umetna inteligenca Galaxy AI uporabna?

Samsungova umetna inteligenca Galaxy AI je ukradla večino letošnje pozornosti medijev in javnosti. Vgradnja umetne inteligence je bila pričakovana in neizogibna, kajti celoten IT svet se razvija v smer množične rabe AI.

Mene pa je najbolj zanimalo, ali so vse te funkcije dodana vrednost telefona, kdo jih bo uporabljal in katera je najbolj uporabna.

Pomoč pri fotografiranju in generativno urejanje (angl. Generative Edit)

Nedvomno med bolj uporabnimi funkcijami. Fotografije se že dalj časa zanašajo na algoritme umetne inteligence, ki odpravljajo napake senzorjev. Pri Galaxy S24 Ultra je to vse nekako nadgrajeno za stopnjo ali dve. Generativno urejanje je funkcija, ki je na voljo v Galeriji. Z njo lahko poravnamo slike, premikamo predmete v prizorih, polnimo prazne prostore in vse ostalo, kar smo doslej že lahko počeli s podobnimi orodji za urejanje. Ali deluje dobro? Večinoma ja. Premikanje predmetov je enostavno, čeprav ne vedno natančno, tudi prazen prostor, ki ga predmet pusti za seboj, je včasih zapolnjeno nedosledno. Postopek urejanje ni takojšnje, telefon potrebuje 5-10 sekund, da obdela fotografijo.

Priročna je funkcija za odstranjevanje odsevov iz fotografij, kar vsaj zame pride v poštev, ko fotografiram telefone s steklenimi hrbti in zasloni, polni odsevov. V Galeriji lahko prav tako vsak posnetek spremenite v počasni posnetek le z daljšim dotikom posnetka. Večinoma deluje izvrstno, v nekaterih primerih pa se opazi, da AI ne ve, kaj bi naredil z določenimi prizori, na primer pri snemanju drveče reke sem opazil čudno obnašanje vode, kar ni razvidno pri originalnem posnetku.

Pomoč za pisanje, brskanje, ustvarjanje zapiskov

Funkcija Pomoč za pisanje je vgrajena v Samsung tipkovnico, kar pomeni, da jo lahko uporabljamo povsod. Nisem je pretirano uporabljal, ker največ kar lahko stori je, da spremeni slog pisanj ali pa popravi slovnične napake. Nič, kar bi potreboval pri vsakodnevni rabi. Če bi telefon pogosto uporabljal za pisanje člankov ali daljših zapisov, bi morda spremenil mnenje. Čeprav slovenščina ni med 13 podprtimi jeziki, jo je AI vseeno prepoznal, pogosto se pa je med predlogi vrinila tudi kakšna slovanščina ali poljščina.

V Samsung Notes (Beležka) lahko uporabimo dodatno funkcijo za pomoč pri kreiranju povzetkov, pri oblikovanju besedila, popravljanju slovničnih napak in tudi prevajanju. Deluje zgolj v Samsungovi aplikaciji, uporabljal sem jo poredko. Funkcija za hitre povzetke je bila najbolj uporabna.

Prevajamo in povzemamo besedilo lahko tudi na spletu, pod pogojem, da je spletna stran v podprtem jeziku. Te funkcije z izjemo za potrebe testa nisem uporabljal. Za prevajanje je boljši vgrajeni Google Prevajalnik.

Če boste s Snemalnikom posneli zvočni zapis, vam lahko Galaxy AI zvok prepiše v besedilo in naredi kratek povzetek dogajanja. Izredno priročna, ampak le v primeru, da vi in ostali govorci govorite v enem izmed podprtih jezikov (slovenščine ne bo prepoznal).

V tem primeru uporabljamo Googlovo umetno inteligenco Gemini.

Tolmač, prevajanje med klici in Iskanje v Googlu z obkroževanjem

Tolmač, ki nam v živo prevaja pogovor, je uporaben samo v podprtih jezikih. Ko sem ga preizkusil, je večinoma deloval dobro. Slabša izgovorjava govorca in šumi iz ozadja zelo vplivajo na kakovost prevoda. Enako velja za prevajanje med telefonskim klicem.

Med vsemi funkcijami pa je najboljša Iskanje v Googlu z obkroževanjem. Je enostavna za uporabo in takoj dostavi vidne rezultate. Enostavno obkrožimo, kaj nas zanima, bodisi na spletu ali kjerkoli drugje na telefonu, in dobili bomo najbolj relevantne rezultate. Podobno poznate že iz orodja Google Lens, le da je ta funkcija dostopna kjerkoli in samo z daljšim pritiskom tipke Domov.

Torej, je Galaxy AI (in Google Gemini) dodana vrednost telefona? Zame trenutno ne, ker sem izmed vseh največ uporabljal funkcije za fotografiranje in Iskanje z obkroževanjem, vendar bi tudi brez njih normalno preživel vsakdanjik. Če se radi poigravate s fotografijami in posnetki in tudi v drugih funkcijah vidite potencial za uporabo, boste prišli do drugačnega zaključka kot jaz.

V obzir je potrebno vzeti tudi dejstvo, da bodo AI funkcije brezplačne samo do konca 2025. Koliko bo naročnina oziroma ali sploh bo, še ni znano.

Samsung Galaxy S24 Ultra – izjemen fotograf, ni pa večje nadgradnje

  • 200 MP (f/1,7) glavna kamera
  • 50 MP (f/3,4) telefoto periskopska
  • 10 MP (f/2,4) telefoto kamera
  • 12 MP (f/2,2) ultraširoka kamera
  • 12 MP (f/2,2) sprednja kamera

Z izjemo nove telefoto periskopske (50 MP) kamere ostaja fotografski ansambel enak. Nov senzor ima širšo zaslonko, 5-kratno optično povečavo (namesto 10x), pri 10x pa dostavi fotografije s »kakovostjo optične povečave«.

Kaj naj rečem o fotografskih sposobnosti? Lanskoletni Ultra je tudi po današnjih standardih še vedno odličen telefon za fotografiranje. Razlike med S23 Ultra in S24 Ultra so tako majhne, da jih večina ne bo opazila, nekatere pa so vidne samo na večjih zaslonih.

Glavna 200 MP še vedno dostavi izjemne fotografije, podnevi ali ponoči. Menjava senzorjev je letos veliko hitrejše, menjamo jih lahko tudi med snemanjem (razen pri 8K). Izkušnja deluje veliko bolj gladka, tudi postavitev menijev in nastavitev je bolj prijazna za dostopanje. Zaklop oziroma zajem fotografij se mi zdi malenkost hitrejše od lanskega modela, ni pa najhitrejše, kar sem doslej testiral.

Galerija fotografij

Pri povečavi so kljub menjavi senzorja rezultati zelo podobni lanskoletnim. 5-kratna povečava je dober kompromis za optično povečavo in jo tudi sam pogosto uporabljam na svojem telefonu. Se pa zaradi novega senzorja opazi malenkost slabša kakovost pri večjih povečavah. Pri 10x in naprej se mi zdi, da morajo algoritmi opraviti veliko več dela, da izostrijo fotografijo, da ugotovijo, kaj se dogaja s kontrastom, dinamičnim razponom in podobno. Fotografije so še vedno dobre, niso pa izjemne in osebno jih ne bi uporabil za deljenje z drugimi.

Pri posnetkih, še posebej s povečavo, sem opazil nekaj šumenja, ki je razmeroma neopazno na 6,8-palčnem zaslonu. Ko sem isti posnetek gledal na monitorju, pa je bil ta pojav veliko bolj opazen. Še vedno pa ima težave s predmeti v gibanju.

Portretne fotografije so odlične. Zaznavanje robov je natančno, zameglitev ozadja povsem naravno, detajli pa visoki. Osebno meni najljubši fotografski način.

Selfie fotografije in posnetki so prav tako na nivoju lanskoletnega, morda malenkost boljši zaradi naprednejših AI algoritmov.

Samsung Galaxy S24 Ultra – odličen, ni pa smiseln za vsakega

Vse AI funkcije prihajajo tudi na lanskoletni Galaxy S23 Ultra. Ali bodo enaki rezultati, težko rečem. Ima manj zmogljiv čip NPU, kar bi lahko bila manjša prednost v prid Galaxy S24 Ultra. Fotografije in posnetki imajo tako malenkostne razlike, da jih marsikdo ne bo opazil.

Čip je nedvomno hitrejši, prav tako zaslon (če le nimate omenjenih težav).

Težava je, ker je Samsung Galaxy S23 Ultra postavil tako dobre temelje, da jih je težko opazneje nadgraditi v samo enem letu. Samsung Galaxy S24 Ultra je odličen, če seštejem vse izboljšave, tudi tiste malenkostne, je veliko boljši od predhodnika, ampak zame to ni dovolj za nadgradnjo. Smo v dobi, ko so najboljši telefoni tako dobri, da res ni nobene potrebe po vsakoletni menjavi.

Če imate doma Galaxy S23 Ultra, ga lahko brez skrbi, da zamujate nepozabljivo izkušnjo, obdržite. Glavna ciljna skupina, na katero največ stavi Samsung, so lastniki starejših generacij telefonov (S22, S21 …) in pa seveda uporabniki, še posebej Applovi, izven njihovega ekosistema.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Samsung test.


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več