Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
18.05.2023 18:06
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test Huawei P60 Pro: zavira ga le proizvajalčev prepir z Ameriko

Huawei ima vse razloge, da se umakne iz evropskih in posledično slovenskega trga. Kitajski proizvajalec pa vztraja pri svojih načelih in kljub ogromnemu padcu tržnega deleža se še vedno zavezuje, da bo vsako leto pripravil nove telefone.

Huawei P60 Pro je poleg zložljivega Huawei Mate X3 (poglobljen test je v pripravi) najnovejši novinec, ki bo poskušal očarati slovensko publiko. Huawei telefone vedno spremlja grenak priokus. Skoraj vedno dostavijo strojno perfekcijo, ‘razočarajo’ pa na programski plati, ker se Amerika in Kitajska prepirata na svetovnem gospodarskem peskovniku.

Je zgodba s Huawei P60 Pro drugačna? Huawei že nekaj časa vse svoje adute postavlja v kamere, kjer njihovi telefoni zares sijejo. Doslej pa to ni bila dovolj privlačna lastnost, da bi uporabniki pozabili na odsotnost Googla. Kaj pa tokrat?

DXOMARK, priznana agencija za ocenjevanje fotografskih zmogljivosti, je telefonu namenila največ točk in tako s prestola po samo dobrem mesecu prevlade vrgel telefon Honor Magic5 Pro.

Poglejmo si, ali je Huawei P60 Pro začetek nove zgodbe za kitajsko podjetje.

PrednostiSlabosti
📱 Odlične kamere za fotografiranje📵 Kakovost videa šepa
📱 Privlačen in robusten dizajn📵 Klasične Huawei tegobe (5G, Google …)
📱 Dobra baterija📵 Visoka cena za nenajnovejšo opremo
📱 Hitro 88 W žično in 50 W brezžično polnjenje 

Huawei P60 Pro cena v Sloveniji?

  • Huawei P60 Pro 8GB/256GB: 1.199 €

Huawei P60 Pro: unikaten dizajn s pridihom marmorja

Novi biser Huaweia ima nepričakovano tudi hrbtišče, ki spominja na prave biserje, vsaj po besedah Huaweia. V uredništvu pa smo se zaradi razgibanih vzorcev bolj nagibali k marmorju. Mnenja o novem dizajnu so bila deljena. Nekaterim je bil unikaten, drugi bi pa raje izbrali konzervativno črno različico.

Huawei je tvegal z dizajnom in zagotovo izstopa med množico telefonov, ki pogosto pri barvi samo nekoliko prilagodijo odtenke, morda še dodajo sijaj in zaključijo zgodbo. Tudi če vam Huaweiev pristop ne ustreza, ne morete oporekati, da so poskušali ustvariti nekaj drugačnega.

Če bi marmorna poslikava imela 3D teksture, torej dejanske oprijemljive vzorce, bi Huawei imel v rokah perfekcijo. Nekoliko čudno pa jim je ‘čopič’ ušel pri zadnjem milimetru, kjer se biserni/marmorni vzorci nenadno končajo. Zakaj, ne vemo, vendar dvomimo, da bi Huawei oblikovalci dovolili, da gre takšen kiks v proizvodnjo. To pomeni, da je bila odločitev namerna, vendar se nam ne dopade.

Prednost novega dizajna je, da ne bo preglavic z odbojem svetlobe in z nadležnimi madeži prstnih odtisov. Brez težav lahko bolj pogumni uporabniki uporabljajo telefon brez ovitka (ki je drugače priložen), še posebej če upoštevamo Kunlun Glass zaščito na zaslonu in oceno IP68, ki bo telefon obvarovala pred vodo in prahom.

Spremenili so tudi ogrodje kamer, kjer centralno mesto zaseda glavna kamera z 10-stopenjsko spremenljivo zaslonko. Zgoraj in spodaj najdemo še telefoto in ultraširoko kamero. Ogrodje je prav tako oblečeno v marmorno prevleko, vendar je odtenek malenkost drugačen, kar pa nas presenetljivo ne moti. Drugačen odtenek samo še dodatno poudari dizajn ogrodja, ki stavi na simplicizem.

Okvirji telefona so lepo in preveč ukrivljeni, zato je njegovo rokovanje izredno enostavno in ergonomično. Telefon ni lahek (200 g), ni pa čokat kot nekateri drugi premijski telefoni (Samsung Galaxy S23 Ultra, iPhone 14 Pro Max).

Huawei P60 Pro je zagotovo memorabilen telefon.

Huawei P60 Pro: zasloni postajajo vse bolj čudoviti

6,67-palčni AMOLED dostavi pričakovano in še malenkost več. Milijardo barv, odlična svetilnost (1.500 nit v samodejnem načinu), OLED barve in 1220p ločljivost.

Zaslon Huawei P60 Pro podpira barvna prostora DCI-P3 in sRGB. V nastavitvah lahko izbirate med Navadnim in Živahnim načinom. Navadni način se samodejno prilagaja prizorom na zaslonu in ustrezno preklopi barvni prostor, medtem ko je Živahen nastavljen za barvno lestvico DCI-P3.

Huawei P60 Pro ima redko videno ločljivost 1220p, kar pomeni, da ima nekoliko večjo gostoto slikovnih točk kot FullHD ločljivost (1080p) in QHD+ (1440p) ločljivost, ki smo jo na primer videli pri Samsung Galaxy S23 Ultra. Za boljšo porabo lahko v nastavitvah zmanjšate ločljivost ali pa dovolite telefonu, da jo prilagaja samodejno.

Vmesna ločljivost se nam zdi zelo dober kompromis. 1440p ločljivost pogosto na tako majhnih zaslonih ne pride do izraza, poraba baterije je pa toliko večja. Razlika med 1080p in 1220p pa je ravno dovoljšna, da smo pripravljeni v zakup vzeti nekoliko večjo porabo.

Sodeč po uradnih specifikacijah naj bi AMOLED zaslon imel tudi LTPO tehnologijo za prilaganje zaslona med 1 Hz in 120 Hz. Z integriranim orodjem, ki ga lahko vklopite v orodjih za razvijalce, smo zabeležili samo frekvenci 60 Hz in 120 Hz.

Zaslon podpira zatemnitev PWM pri visoki frekvenci 1440 Hz, kar pomeni, da pri nizki svetlosti ne bi smeli imeti težav z utrujenimi očmi.

Telefon lahko odklepate s hitrim optičnim čitalcem prstnih odtisov, ki se nahaja pod zaslonom, ali pa s prepoznavo obraza prek sprednje kamere, kateri pa manjka 3D globinski senzor, katerega smo pohvalili pri Huawei Mate 50 Pro.

Zmogljivost na zahtevanem nivoju, vendar nižje od konkurence

Prišli smo do komponent, ki zadnja leta trpijo zaradi trgovske blokade. Huawei bi si nadvse želel vgraditi najnovejši Snapdragon 8 Gen 2, kot ostala konkurenca v 2023, vendar je vsaj za zdaj obtičal pri Snapdragon 8+ Gen 1, seveda brez podpore za 5G omrežje.

Če izključimo 5G kot pomanjkljivost, ki vsaj za zdaj na slovenskih ulicah in domovih ne vpliva na uporabniško izkušnjo, lahko pričakujete slabšo učinkovitost in do 30 % slabšo zmogljivost na sintetičnih testih (Geekbench, 3DMark, PCMark …).

V praksi se ta razlika ne občuti, tudi pri intenzivnih nalogah. Premikanje po zaslonih je brezhibno, zagon aplikacij razumljivo takojšen, večopravilnost je mala malica za Huawei P60 Pro, zažene pa lahko vsako igro pri najvišji ločljivosti.

Zelo smo veseli funkcije Enostavna projekcija, ki nam daje možnost simuliranja namiznega načina na zunanjih zaslonih. Po naših podatkih imata samo Huawei in Samsung takšen način projiciranja, ostali ponujajo le klasično projiciranje. Če se sprašujete, za kaj bi lahko uporabili to funkcijo:

  • Gledanje filmov/serij doma ali na poti. Slika se v tem načinu veliko bolje prilagodi zaslonu.
  • Igranje iger je podobno izkušnji z ročno igralno konzolo (Switch, Steam Deck, ROG Ally …). Ne priporočamo streljaških iger, ker je latenca opazna. Pustolovske ali nekatere RPG igre so najboljši žanr za projiciranje.

EMUI 13.1 ponuja dobre možnosti personalizacije, spremembo gest in bližnjic. Edino, kar pogrešamo je možnost nastavitve svetilke kot bližnjico na tipki za vklop ali glasnost.

Če želite pridobiti dostop do Googlovih mobilnih storitev (GMS), je še vedno najboljša možnost GSpace, na drugem mestu pa GBox in nato Lighthouse.

Ob naslednji priliki bomo Huawei predstavnikom zastavili tudi vprašanje, zakaj je bootloader zaklenjen za evropski trg. Če bi napredni uporabniki imeli možnost odklepa zagonskega zaganjalnika (bootloader), bi lahko skupnost oblikovala ROM-e po meri in tako morda tudi enostaven dostop do Googlovih storitev.

EMUI ima tudi nekatere pomanjkljivosti. Nadležnih oglasov je kar nekaj, tudi takih, ki jih ne moremo izklopiti s pomočjo zasebnega DNS strežnika ali aplikacije za blokiranje oglasov.

Čudna je tudi nastavitev, da v primeru, da se pojavi sistemsko sporočilo na zaslonu, tistih nekaj sekund ne moremo zagnati nobene aplikacije. Na primer, ko očistimo sistemski pomnilnik, se na spodnji strani zaslona (prekriva aplikacije na začetnem zaslonu) pojavi primerno obvestilo, vendar tisti dve sekundi ne moremo klikniti na nobeno aplikacijo pod obvestilom.

Ogromno je tudi začetne programske navlake, od partnerskih programov do številnih iger, katere moramo ročno odstraniti. Med programsko pomanjkljivost bi uvrstili tudi nezmožnost odstranitve nekaterih aplikacij z začetnega zaslona (Huawei Video, Huawei Knjige …). Lahko jih samo premaknemo v mapo ali drugi razdelek na zaslonu. Za to pa na srečo obstaja enostavna rešitev – zaganjalniki po meri (Nova Launcher, Niagara, Total Launcher …).

Baterija 4815 mAh je večkrat zdržala do dneva in pol zmerne uporabe, kar je zelo pohvalno. S hitrim 88-W polnjenjem pa smo bili v dvajsetih minutah pripravljeni za skoraj celodnevno rabo.

Končno je uporabno tudi brezžično polnjenje. Z združljivim polnilnikom se lahko Huawei P60 Pro polni kar s 50-W močjo. Za polnjenje pametnih ur in ostalih manjših naprav pa lahko uporabite tudi vgrajeno obratno polnjenje.

Nekoliko drugačen je tudi sam priložen polnilnik, ki ima poleg standardnega USB-A vhoda še en dodaten USB-C priključek.

Kamere so kot vedno zvezde, še posebej ponoči

  • 48 MP (f/1,4-4,0) glavna kamera z OIS
  • 48 MP (f/2,1) telefoto kamera z OIS in 3,5-kratno optično povečavo
  • 13 MP (f/2,2) ultraširoka kamera
  • 13 MP (f/2,4) sprednja kamera

Če je bil Huaweiev namen pričarati nasmeh na našem obrazu, potem mu je uspelo. Fotografiranje je izredno zabavno. Ko smo zajeli fotografijo, smo vedno hiteli v Galerijo in preverili vsako podrobnost, od najmanjšega cveta do prostranih pokrajin v ozadju.

Največ bremena nosi glavna 48 MP kamera, ki si je od Huawei Mate 50 Pro sposodila spremenljivo zaslonko. V profesionalnem načinu lahko zaradi tega premikate zaslonsko med 4 stopnjami in si tako ročno prilagajate, kakšen nivo naravne zameglitve želite imeti na fotografiji. Gre za prefinjen način, kako se lahko senzor prilagodi razpoložljivi svetlobi v okolju. Portretne fotografije so nam naravnost osupljive. In do tega rezultata smo prišli neboleče. Enostavno zamenjamo fotografski način in kliknemo na zaslonko.

Če smo ob portretnih fotografijah in fotografijah pri dobri dnevni svetlobi ostali brez besed, smo morali ponoči s tal pobirati čeljust. Zagotovo gre za enega izmed najboljših nočnih fotografov. Tudi ob skoraj popolnem mrku s skoraj ničelno svetlobo je Huawei P60 Pro uspel osvetliti prostor, vendar brez pretirane nasičenosti barv. Tudi pri povečavi pri slabi svetlobi smo uspeli ujeti motive, ki so bili skoraj identični tistim v resničnem okolju.

Galerija fotografij

 V super makro načinu smo dobili fine teksture, čeprav smo imeli nekaj težav z ostrenjem. Telefoto kamera blesti podnevi in ponoči. Pri 3,5-kratni optični povečavi se pričakovano detajli niso porazgubili, prav tako nismo opazili konkretnih šumov ali neželenih artefaktov. Poleg optičnega zooma lahko uporabimo tudi digitalno povečavo, vse do 100x, vendar boste zelo hitro opazili drastičen padec kakovosti. Če res potrebujete povečavo večjo od 10x, potem boste do nekje 30x ali 40x uspeli dobiti fotografijo, na kateri boste še lahko razbrali kakšne detajle.

Ultraširoka kamera je manj impresivna in fotografije pogosto izgubijo ostre detajle pri glavnem senzorju.

Sprednja kamera ima široko vidno polje, čudno pa je, da privzeto ni vklopljen bokeh učinek. Tega moramo vklopiti v razdelku za učinke. Iz neznanega razloga je pri fotografiranju s sprednjo kamero med hitrimi fotografskimi načini na voljo tudi Zaslonka. To povzroči zmedo, saj je ta način izvedljiv le z glavno kamero na zadnji strani.

Manjka 8K snemanje, kar pa vsaj za nas ni pomanjkljivost. 8K ločljivost uporabljamo samo med testiranjem naprav, v praksi pa smo prilepljeni na 4K (60 fps).

Video zmogljivost nekoliko šepa. Barvni razpon ni tako impresiven kot pri statičnih fotografijah. Toni so bolj medli, prostor za izboljšavo ima tudi stabilizacija.

Končno mnenje

Huawei P60 Pro bi lahko bil zelo močna konkurenca težkokategornikom Apple in Samsung. Kot smo izpostavili v naslovu, zavirajo ga proizvajalčeve tegobe na svetovnem odru.

Dizajn je lahko jabolko spora, ni dvoma pa, da so na področju kamere, zaslona, baterije in polnjenja na samem vrhu.

Če tako kot mi lahko živite brez Googla in če lahko na eno oko zamižite, da strojna oprema ni najnovejša, je to lahko telefon, ki ga boste pri naslednjem nakupu uvrstili med top 3 kandidate.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Huawei Huawei Mate 50 Pro Huawei P60 Pro


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več