Računalništvo, telefonija
25.10.2019 07:08
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tesla in avtopilot: samostojna vožnja morda že konec letošnjega leta

Po napovedih nekaterih virov blizu podjetja bi lahko Tesla strankam predčasno omogočila uporabo funkcije avtopilota oziroma samostojne vožnje že konec letošnjega leta. Tako je nedavno na srečanju vlagateljev sporočil Elon Musk, soustanovitelj in direktor podjetja. Na plaz vprašanj je odgovoril, da datum predstavitve funkcije še ni določen, vendar je Tesla "na dobri poti".
Tesla in avtopilot: samostojna vožnja morda že konec letošnjega leta
Tesla in avtopilot: samostojna vožnja morda že konec letošnjega leta

Gre za nekoliko okrnjeno beta verzijo, ki se ne bo spojila z obstoječimi vozili v obliki masovne nadgradnje. Musk je še razkril, da pri Tesli uvajajo avtopilot kot funkcijo, da te bo vozilo pripeljalo od doma do službe (in seveda nazaj) brez intervencije voznika, torej brez človeške pomoči. Voznik bo še vedno moral sedeti za volanom, paziti na dogajanje na cesti in prevzeti krmilo, če bo to potrebno. Nekateri poznavalci se ob tem sprašujejo, ali si Musk le kupuje čas in ali je res, da je Tesla v tako kratkem času sposobna speljati zahteven projekt popolnoma samostojne vožnje.

Pri Tesli dodajajo, da naj bi bil njihov avtopilot sposoben hitre vožnje kot tudi vožnje pri nizkih hitrostih in parkiranju. Kako dobro deluje slednje, je sicer stvar polemik; uporabniki sporočajo številne težave pri nedavno predstavljenem sistemu. Če je sistem za nizke hitrosti še nekako v povojih pa tega nikakor ne moremo reči za popolnega avtopilota. Pri srednjih hitrostih samostojna vožnja ni mačji kašelj, saj nanjo vplivajo številne dodatne spremenljivke, denimo semaforji, križišča in podobno. Sposobnost avtpilota naj bi rešila to zagonetko.

Da Tesli ni povsem za verjeti, pričajo pregovorno nasprotujoče si Muskove izjave. Po sporočilu, da je avtopilot v ciljni ravnini, se brani z izjavo, da ni “sposoben predvideti vseh situacij v prometu, ki se lahko zgodijo.” Ker vemo, da imajo pri Tesli posebej izbrane testne voznike, ki preizkušajo novosti, je morda res, da bodo pričeli z resnim testiranjem že konec letošnjega leta. A težko verjamemo, da bodo sistem ponudili javnosti prej, kot so napovedali sprva, to je sredi prihodnjega leta.

Poleg avtopilota za osebna vozila nameravajo pri Tesli izdelati tudi samovozeče taksije. Ti naj bi bili na voljo v nekaterih predelih ZDA. Storitev bo lastnikom Teslinih vozil omogočila, da svoje avtomobile dodajo v Teslino mrežo, za katero je dejal, da bo sorodna Uberju ali Airbnbu.

Stranke, ki se odločajo za Teslo, lahko dokupijo opcijo avtopilota za 6000 (v prednaročilu) ali 8000 ameriških dolarjev (kasneje). Družba je avgusta sicer dvignila cene za dobrega tisočaka, Musk pa je ob tem napovedal, da bodo cene še naprej naraščale vsakih nekaj mesecev. “Čez eno leto dni bo na cesti več kot milijon osebnih vozil, ki bodo omogočala popolnoma samostojno vožnjo,” se je v svojem slogu ponovno pohvalil Musk.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več
Srebrni partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več