Slika, tv, avdio
Življenjski slog
28.03.2023 11:25

Deli z drugimi:

Share

Televizija in internet po vaših željah

Pametni dom so tudi televizijske vsebine, ki jih lahko gledamo na več različnih napravah, med njimi preskakujemo in še več. Prav tako so del pametnega doma aplikacije za nadzor nad hišnim internetom.

Tehnologija je pripomogla k temu, da čas, ki ga imamo zase, porabimo na boljši način. Odličen primer je gledanje televizije. Se še spomnite, ko ste pred desetletjem zamudili film, ki ste si ga želeli ogledati, nato pa ste mrzlično iskali po sporedu, kdaj bo ponovitev in upali, da ga boste našli? Danes je to postalo tako preprosto, da lahko tudi nekajletni otrok enostavno prime za daljinec in najde pretekle vsebine za teden dni nazaj, se pomika po časovnici in nastavi začetek vsebine, ki jo želi gledati. Ne samo to: ko so na vrsti oglasi, se spet enostavno pomakne po časovnici, jih preskoči in priljubljeno vsebino spremlja naprej. Po možnosti je časovnica opremljena s slikami in iz prakse lahko povemo, da izbiranje in preskakovanje vsebin še nikoli ni bilo enostavnejše. In če to brez napora zmore otrok, je več kot očitno, da gre za več kot odlično uporabniško izkušnjo.

Televizor ni nič več »okorna škatla«

Tako se je televizor v nekaj letih spremenil iz »okorne škatle«, tako v oblikovnem kot programskem smislu, v moderni video na zahtevo. Poleg tega smo se že kar navadili, da lahko televizijske vsebine spremljamo tudi na prenosnem, tabličnem, namiznem računalniku ali telefonu.

Ena boljših lastnosti današnje televizijske izkušnje je tudi ta, da lahko vsak član gospodinjstva ustvari svoj profil, si nastavi priljubljene programe in podobno. Nič več prikazovanja risank med priljubljenimi ali predlaganimi vsebinami za odrasle in obratno – nič več prikazovanja grozljivk med predlaganimi vsebinami za otroke.

EON Smart Box spremeni televizor v pametno napravo

Za vse to pa sploh ne potrebujete pametnega televizorja, saj ga pametnega »naredi« vmesnik, kot je na primer EON Smart Box, ki ga priključimo na televizor. Številni programi so na voljo v ločljivosti HD, na voljo je ogled do 7 dni nazaj s prikazom časovnice s slikami. Poleg tega je uporabnikom brez doplačila na voljo Video klub z že več kot 24.500 vsebinami. V paket Premium sta vključena tudi VOYO in HBO Premium.

Omenili smo že, da mora današnja izkušnja gledanja televizije vključevati tudi različne profile za člane gospodinjstva. Pri storitvi EON je šel Telemach še korak dlje, saj je na voljo tudi profil EON Kids, v katerem se nahajajo izključno vsebine, primerne za starost vašega otroka.

Sicer pa je platforma EON dosegljiva na vseh napravah, saj zajema tudi Smart TV in mobilno aplikacijo.

Kaj pa nadzor nad internetom?

Danes ima skoraj vsak dom povezavo s spletom. Potrebujemo jo za delo in zabavo. Si predstavljate sodoben način življenja brez interneta? Mi ne. Tudi zahteve glede interneta in njegovih hitrosti postajajo vse večje. En član gospodinjstva je na video klicu, drugi igra igrico, tretji prenaša s spleta velike datoteke … Da vse poteka gladko, potrebujemo dobro povezavo z dovolj visokimi hitrostmi. Pri Telemachu nudijo hitrosti do 1Gbps do uporabnika, kar bo zagotovo zadostilo vsem potrebam sodobnega – tudi pametnega – doma.

Poleg tega, da internet sploh imamo, se v zadnjih letih vse bolj zavedamo pomembnosti nadzora nad njim – zaradi varnosti, pa tudi zaradi same uporabniške izkušnje. Najbolje je, če lahko s preprosto aplikacijo na pametnem telefonu najmlajše zaščitimo pred neprimernimi vsebinami, hkrati pa onemogočimo dostop do interneta komurkoli. Ali na primer dostop prekinemo za določeno časovno obdobje – ponoči, ko je čas za spanje.

Če lahko z nekaj kliki zamenjamo ime omrežja in geslo, ponovno zaženemo modem, optimiziramo kakovost signala, vklopimo omrežje za goste, v sporočilu delimo geslo za Wi-Fi ter upravljamo z uporabniškimi profili, je to vse, kar potrebujemo. Z aplikacijo EON Connect je mogoče vse to in še več, saj EON Connect zaščiti podatke, preprečuje škodljivo programsko opremo, neželeno pošto in t.i. »phishing« napade.

Spoznajte napredne Telemachove rešitve na www.telemach.si (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
pametni dom

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TELEMACH d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TELEMACH d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Telemach Slovenija logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TELEMACH d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več