Slika, tv, avdio
Življenjski slog
28.03.2023 11:25

Deli z drugimi:

Share

Televizija in internet po vaših željah

Pametni dom so tudi televizijske vsebine, ki jih lahko gledamo na več različnih napravah, med njimi preskakujemo in še več. Prav tako so del pametnega doma aplikacije za nadzor nad hišnim internetom.

Tehnologija je pripomogla k temu, da čas, ki ga imamo zase, porabimo na boljši način. Odličen primer je gledanje televizije. Se še spomnite, ko ste pred desetletjem zamudili film, ki ste si ga želeli ogledati, nato pa ste mrzlično iskali po sporedu, kdaj bo ponovitev in upali, da ga boste našli? Danes je to postalo tako preprosto, da lahko tudi nekajletni otrok enostavno prime za daljinec in najde pretekle vsebine za teden dni nazaj, se pomika po časovnici in nastavi začetek vsebine, ki jo želi gledati. Ne samo to: ko so na vrsti oglasi, se spet enostavno pomakne po časovnici, jih preskoči in priljubljeno vsebino spremlja naprej. Po možnosti je časovnica opremljena s slikami in iz prakse lahko povemo, da izbiranje in preskakovanje vsebin še nikoli ni bilo enostavnejše. In če to brez napora zmore otrok, je več kot očitno, da gre za več kot odlično uporabniško izkušnjo.

Televizor ni nič več »okorna škatla«

Tako se je televizor v nekaj letih spremenil iz »okorne škatle«, tako v oblikovnem kot programskem smislu, v moderni video na zahtevo. Poleg tega smo se že kar navadili, da lahko televizijske vsebine spremljamo tudi na prenosnem, tabličnem, namiznem računalniku ali telefonu.

Ena boljših lastnosti današnje televizijske izkušnje je tudi ta, da lahko vsak član gospodinjstva ustvari svoj profil, si nastavi priljubljene programe in podobno. Nič več prikazovanja risank med priljubljenimi ali predlaganimi vsebinami za odrasle in obratno – nič več prikazovanja grozljivk med predlaganimi vsebinami za otroke.

EON Smart Box spremeni televizor v pametno napravo

Za vse to pa sploh ne potrebujete pametnega televizorja, saj ga pametnega »naredi« vmesnik, kot je na primer EON Smart Box, ki ga priključimo na televizor. Številni programi so na voljo v ločljivosti HD, na voljo je ogled do 7 dni nazaj s prikazom časovnice s slikami. Poleg tega je uporabnikom brez doplačila na voljo Video klub z že več kot 24.500 vsebinami. V paket Premium sta vključena tudi VOYO in HBO Premium.

Omenili smo že, da mora današnja izkušnja gledanja televizije vključevati tudi različne profile za člane gospodinjstva. Pri storitvi EON je šel Telemach še korak dlje, saj je na voljo tudi profil EON Kids, v katerem se nahajajo izključno vsebine, primerne za starost vašega otroka.

Sicer pa je platforma EON dosegljiva na vseh napravah, saj zajema tudi Smart TV in mobilno aplikacijo.

Kaj pa nadzor nad internetom?

Danes ima skoraj vsak dom povezavo s spletom. Potrebujemo jo za delo in zabavo. Si predstavljate sodoben način življenja brez interneta? Mi ne. Tudi zahteve glede interneta in njegovih hitrosti postajajo vse večje. En član gospodinjstva je na video klicu, drugi igra igrico, tretji prenaša s spleta velike datoteke … Da vse poteka gladko, potrebujemo dobro povezavo z dovolj visokimi hitrostmi. Pri Telemachu nudijo hitrosti do 1Gbps do uporabnika, kar bo zagotovo zadostilo vsem potrebam sodobnega – tudi pametnega – doma.

Poleg tega, da internet sploh imamo, se v zadnjih letih vse bolj zavedamo pomembnosti nadzora nad njim – zaradi varnosti, pa tudi zaradi same uporabniške izkušnje. Najbolje je, če lahko s preprosto aplikacijo na pametnem telefonu najmlajše zaščitimo pred neprimernimi vsebinami, hkrati pa onemogočimo dostop do interneta komurkoli. Ali na primer dostop prekinemo za določeno časovno obdobje – ponoči, ko je čas za spanje.

Če lahko z nekaj kliki zamenjamo ime omrežja in geslo, ponovno zaženemo modem, optimiziramo kakovost signala, vklopimo omrežje za goste, v sporočilu delimo geslo za Wi-Fi ter upravljamo z uporabniškimi profili, je to vse, kar potrebujemo. Z aplikacijo EON Connect je mogoče vse to in še več, saj EON Connect zaščiti podatke, preprečuje škodljivo programsko opremo, neželeno pošto in t.i. »phishing« napade.

Spoznajte napredne Telemachove rešitve na www.telemach.si (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
pametni dom

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TELEMACH d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TELEMACH d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Telemach Slovenija logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TELEMACH d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več