Računalništvo, telefonija
01.03.2019 06:35
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nov Microsoftov operacijski sistem Lite OS

Windows Lite bo namenjen predvsem napravam, ki bodo neprestano povezane v svetovni splet.
Windows Lite bo namenjen predvsem napravam, ki bodo neprestano povezane v svetovni splet.

Konec lanskega leta so se na spletu pojavile govorice o tem, da programerji podjetja Microsoft delajo na povsem novem operacijskem sistemu Windows, ki bi se lahko zoperstavil vedno bolj priljubljenemu operacijskemu sistemu Chrome OS. Tu naj bi šlo za operacijski sistem Windows Lite, ki naj bi bila v osnovi “okleščena” različica operacijskega sistema Windows 10. Novost naj bi bila zelo podobna operacijskemu sistemu Windows 10 S, kar pomeni, da po vsej verjetnosti nanj ne bo možno nameščati klasičnih aplikacij, ampak zgolj tiste, ki sodijo v družino tako imenovanih aplikacij Universal Windows Platform in Progressive Web Apps.

Operacijski sistem Windows Lite poleg tega verjetno ne bo razpolagal s tako imenovanimi živimi ploščicami (Live Tiles), ki uporabniku posredujejo informacije v realnem času. Novost naj bi temeljila na osnovi operacijskega sistema Windows Core, vendar z drugačnim videzom, ki bo spominjal na klasični operacijski sistem Windows 10. Njegova največja prednost bo zagotovo združljivost tako s klasičnimi procesorji za osebne računalnike kot z mobilnimi procesorji ARM. To pomeni, da bo namestitev na voljo tudi za energijsko učinkovite mobilne naprave, namizne in prenosne računalnike.

Kot kaže, naj bi bil novi operacijski sistem Windows Lite za poskusne uporabnike že skorajda nared, saj je računalniški zanesenjak Brad Sams javnosti razkril prvo zaslonsko sliko novosti. Iz nje je dejansko razvidno, da bo novost v marsikaterem pogledu spominjala na Googlov operacijski sistem Chrome OS, kar pomeni, da bo enostavna za uporabo in za delovanje ne bo potrebovala zmogljive strojne opreme. To v praksi pomeni, da bo novost nameščena predvsem na cenejše namizne in prenosne osebne računalnike.

Poznavalci so prepričani, da bo podjetje Microsoft nov operacijski sistem Windows Lite javnosti razkrilo že letos spomladi, in sicer v okviru prihajajoče konference Build 2019. Takoj za tem se bo pričelo javno preizkušanje novosti, običajnim uporabnikom pa bo po vsej verjetnosti na voljo v drugi polovici leta.


Prijavi napako v članku