Prenosni računalniki
26.07.2010 15:02
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tablični računalnik za 35 ameriških dolarjev

V Indiji želijo ceno tabličnega računalnika znižati na vsega 27 evrov. Jim bo uspelo?
V Indiji želijo ceno tabličnega računalnika znižati na vsega 27 evrov. Jim bo uspelo?

Indijska vlada namerava v bližnji prihodnosti ponuditi v prodajo tablični računalnik, za katerega naj bi bilo potrebno v prosti prodaji odšteti zgolj preračunanih 27 evrov. Ta bo izdelan v okviru vladnega izobraževalnega programa in bo namenjen predvsem več deset milijonom učencem z indijskega podeželja. Zdaleč najcenejši tablični računalnik na svetu bo seveda opremljen z na dotik občutljivim zaslonom in bo ponujal vse osnove funkcionalnosti, ki jih danes nudijo bistveno dražji modeli priznanih proizvajalcev.

Tablični računalnik vrednosti preračunanih 27 evrov bo opremljen z odprtokodnim operacijskim sistemom Linux in povsem brezplačno programsko opremo. Računalničarjem bo na voljo spletni brskalnik, pregledovalnik datotek PDF, pisarniški paket OpenOffice, programska oprema za videokonference, predvajalnik večpredstavnostnih vsebin in še bi lahko naštevali.

Z množično proizvodnjo zdaleč najcenejšega tabličnega računalnika na svetu naj bi pričeli v naslednjem letu. Indijska vlada je izrazila željo, da bi se proizvodna cena novinca v teku naslednjega leta spustila na vsega preračunanih 15 evrov ali celo 8 evrov. S tem bi tablični računalnik lahko postal dostopen najrevnejšim prebivalcem indijskega podeželja.


Prijavi napako v članku