Računalništvo, telefonija
01.06.2013 11:57
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Svetilka za kolo, ki opozarja na luknjaste ceste

Ker so ceste zaradi številni ovir nevarne predvsem ponoči, bi kolesarjem zagotovo prišel prav izum raziskovalcev kitajske univerze SiChuan. Novost namreč preko namenskih diod LED na cesto projicira »svetlobno« mrežo, ki kolesarja »opozarja« na spremembo terena.
Svetilka Lumigrids bi precej pripomogla k povečanju varnosti kolesarjev!
Svetilka Lumigrids bi precej pripomogla k povečanju varnosti kolesarjev!

Kolesarjenje je oblika rekreacije, ki je primerna za vse letne čase, saj je kolo koristno in učinkovito tako kot prevozno sredstvo kot za športne dejavnosti. Ker so slovenske ceste zaradi pomanjkanja denarja luknjaste kot švicarski sir in sila nevarne predvsem ponoči, bi slovenskim kolesarjem zagotovo prišel prav izum, ki so ga pripravili raziskovalci kitajske univerze SiChuan. Tu gre namreč za posebno svetilko, ki preko namenskih diod LED na cesto projicira »svetlobno« mrežo, ta pa kolesarja »opozarja« na spremembo terena s prekinjeno črto.

Ker je kolesarjenje dinamičen »šport«, so raziskovalci kitajske univerze SiChuan novost opremili s tremi načini delovanja. V običajnem načinu se na tleh prikaže mreža s pravokotniki velikosti 140 x 180 milimetrov, v načinu za visoko hitrost se izrišejo pravokotniki velikosti 140 x 260 milimetrov, za skupinsko kolesarjenje pa je na voljo mreža dimenzij 300 x 200 milimetrov. Ker je kolesar s takšno svetilko takoj opažen, ta še dodatno poveča varnost na cesti.

Čeprav gre pri svetilki LED raziskovalcev kitajske univerze SiChuan za izjemen izum, trenutno še ni znano, kdaj bi novost lahko zašla na prodajne police trgovin. Ker pa tu ne gre za zapleten izum, bi novost lahko kupili že letos.


Prijavi napako v članku