Računalništvo, telefonija
23.06.2011 14:01
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Superračunalnik “K” prvi na svetu

Z najboljšo zmogljivostjo, 8.162 petaflopsov, je “K računalnik" zasedel prvo mesto na svetovni letvici TOP500
Superračunalnik "K" je osvojil prvo mesto na svetovni lestvici TOP500.
Superračunalnik "K" je osvojil prvo mesto na svetovni lestvici TOP500.

RIKEN in Fujitsu sta s “K računalnikom” osvojila prvo mesto na 37. lestvici TOP500, ki so jo predstavili 20. junija na 26. mednarodni konferenci superračunalnikov (International Supercomputing Conference) v Hamburgu v Nemčiji. Razvrstitev je temeljila na meritvah delovanja “K računalnika”, ki je rezultat skupnega razvoja RIKENA in Fujitsuja.

Računalniški sistem “K”, ki se je uvrstil na sam vrh lestvice TOP500 in je trenutno v fazi konfiguracije, ima 672 računalniških ohišij, ki so v tej fazi razvoja opremljena s 68,544 procesorskimi enotami. Ta še nedokončani sistem je na podlagi meritve s primerjalnim programom LINPACK z rezultatom zmogljivosti 8.162 petaflopsov dosegel najboljši nivo delovanja na svetu. Pri računalniškem sistemu “K” so izmerili tudi visoko, 93,0-odstotno računalniško učinkovitost. “K računalnik” je vzdevek, ki ga je RIKEN uporabljal za superračunalnik na tem projektu od julija 2010, črka “K” predstavlja japonsko črko “Kei”.

RIKEN in Fujitsu sta skupaj razvijala “K računalnik” s ciljem začetka skupne uporabe do novembra 2012, kot del infrastrukture “High-Performance Computing Infrastructure” (HPCI), za katero je dalo pobudo japonsko Ministrstvo za izobraževanje, kulturo, šport, znanost in tehnologijo. Računalniški sistem “K” bo vključeval več kot 800 računalniških ohišij – vsako bo opremljeno z ultrahitrimi in energijsko učinkovitimi procesorskimi enotami ter z mrežo, ki je sposobna izjemne medsebojne povezljivosti. Superračunalniški sistem združuje najnovejše vodilne tehnologije za visoko zmogljivost in zanesljivost.

Da bi testirali delovanje sistema na konfigurativni ravni, je bila hitrost procesiranja računalniškega sistema “K” testirana s primerjalnim sistemom LINPACK. Rezultat ga je uvrstil na 37. mesto lestvice TOP500 najhitrejših superračunalnikov na svetu. Zgodovina lestvice TOP500 sega v leto 1993 in je osvežena dvakrat na leto, v mesecu juniju in novembru.

Visok nivo delovanja z zmogljivostjo 8.162 petaflopsov in visokim kvocientom računalniške učinkovitosti (93 %) omogočajo 68,544 procesorskih enot, ki so vgrajene v “K računalnik”, medsebojna povezljivost procesorskih enot in programska oprema, ki je sposobna kar najbolje izkoristi strojno opremo.

Ko bo konfiguracija “K računalnika” v letu 2012 zaključena, bo ta zasnovan za zmogljivost 10 petaflopsov po programu LINPACK. Uporabljal se bo na različnih računalniško-znanstvenih področjih, ki prispevajo k najboljšim rezultatom na svetu. “K računalnik” je v celoti izdelan na Japonskem, od raziskav in razvoja procesorjev do zasnove in izdelave sistema. Po pričakovanjih naj bi imela uporaba “K računalnika” velik vpliv na področjih globalnega raziskovanja podnebja, meteorologije, preprečevanja katastrof in medicine. “K računalnik” bo tako prispeval k ustvarjanju uspešne in varne družbe.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Fujitsu Technology solutions GesmbH
Za več informacij so vam na voljo pri Fujitsu Technology solutions GesmbH
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fujitsu logo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Fujitsu Technology solutions GesmbH? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku