Računalništvo, telefonija
21.01.2021 07:24
Posodobljeno 6 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Startupi zbrali kar 4,8 milijona evrov sredstev pod okriljem pospeševalnika ABC Accelerator

Peto leto delovanja večkrat nagrajenega pospeševalnika zrelih startupov za jugovzhodno Evropo s sedežem v Ljubljani ABC Accelerator je prineslo startupom več kot 4,8 milijonov evrov sredstev. Med drugim so leta 2020 štirje slovenski startupi zbrali 1,2 milijona investicij za razvoj in širitev svojega posla. Cilj za leto 2021 je pomagati slovenskim in tujim zrelim startupom, ki želijo pospešiti svojo rast, sodelovati pri reševanju sodobnih izzivov in sooblikovati prihodnost.
Startupi zbrali kar 4,8 milijona evrov sredstev pod okriljem pospeševalnika ABC Accelerator
Startupi zbrali kar 4,8 milijona evrov sredstev pod okriljem pospeševalnika ABC Accelerator

“Ob pogledu na leto 2020 smo z uspehom slovenskih in tujih startupov, zelo zadovoljni. Za leto 2021 smo s podjetji in korporacijami pripravili posebne izzive za startupe, ki nagovarjajo aktualno poslovno problematiko in oblikujejo našo prihodnost. Opažamo, da se največ izzivov pojavlja na področjih nakupovanja s pomočjo sodobnih tehnologij tako v online kot tudi fizičnih trgovinah, spreminja se prihodnost spletnega bančništva ter mikro logistike,” je povedal Grega Potokar, soustanovitelj in direktor pospeševalnika ABC Accelerator.

Slovenski startupi prepričali domače in tuje investitorje

Kar nekaj zagonskih podjetij omenjenega acceleratorja je v letu 2020 poskrbelo za odlične novice. Največji uspeh je zagotovo prevzem tehnologije zagonskega podjetja App Ray, ki je startup iz druge generacije ABC Acceleratorja v letu 2015. Njegovo tehnologijo je kupilo mednarodno podjetje Guardsquare, vodilno na področju varnosti mobilnih aplikacij in se ukvarja z večplastnimi naprednimi rešitvami za zaščito mobilnih aplikacij.

Za odličen rezultat v minulem letu so poskrbela podjetja:

  • Soplaya, ki je s pomočjo ABC pospeševalnika pridobila kar 3,5 milijona evrov investicije.
  • Slovenski Chess Universe, inovativna igra šaha, je s strani družbe BTC d.d. in mednarodnih investitorjev tveganega kapitala pridobil 600.000 evrov investicij.
  • Slovenska startupa otroški stolček Froc in sistem za varno sidranje plovil Vision Anchor sta oba pridobila po 100.000 evrov investicije.
  • Portal 3minuteJob za hitro iskanje nove zaposlitve je pridobil 50.000 evrov za širitev na nove trge.
  • Dodatno je tuji investitor vložil 500.000 evrov v slovensko podjetje s področja optimizacije procesov dela z namenom razvoja posla in produkta.

Kljub oviram, ki so nastale s pandemijo, so se uspehov razveselili še drugi slovenski startupi, med njimi Cafelier, inovativno čiščenje kavnih aparatov, ki je prejel zlato priznanje s strani Gospodarske zbornice Slovenije ter startupa Flexkeeping in Beeping. Slednja več kot uspešno kljubujeta vsem novim izzivom zadnjega leta ter na slovenskem in tujih trgih še naprej širita svoje storitve in povečujeta bazo uporabnikov.


Pospešili več kot 25 starupov

»Na dosežke smo ponosni tudi v ABC Acceleratorju. V letu 2020 smo pomagali pri pospešitvi 25 startupov, organizirali več kot 300 poslovnih sestankov, saj smo se izjemno hitro in uspešno prilagodili novim razmeram dela na daljavo. Pri tem je celotna ABC ekipa skrbela za ravnovesje med delom in zabavo ter pomagala startupom in partnerjem pri vpeljavi novih pristopov dela od doma. Potrditev, da delamo dobro, smo prejeli s strani spletne platforme za povezovanje startupov Vestbee. Na platformi, ki velja za eno najmočnejših spletnih platform v svetu startupov so nas prepoznali in razglasili za pospeševalnik meseca,« še dodaja Potokar.

Dve priznanji so v minulem letu prejeli še v kreativnem delovnem prostoru ABC Hub, ki se nahaja v središču BTC-ja. Prvo nagrado za najboljši sodelovni prostor (»coworking«) v Ljubljani, jim je podelila švedska spletna stran Ridestore Magazine ter ga uvrstil na lestvico 100 najboljših sodelovnih prostorov v Evropi. Druga nagrada je prišla s strani CESA (Central European Startup Awards) za najboljši coworking prostor na srednjeevropski ravni. Gre za tekmovanje, kjer vsako leto izberejo najboljšega posameznika ali organizacijo, ki doseže najboljše ocene s strani uporabnikov, partnerjev in mednarodne žirije ter postane prejemnik nagrade People’s choice award.


Hitro spreminjajoč svet

Svet startupov se hitro spreminja, zato ABC Accelerator v letu 2021 svoj način dela prilagaja trenutnim razmeram. Poleg glavnega fokusa na pridobivanju investicij, širjenju posla in odpiranju pilotnih projektov, omogoča startupom partnersko sodelovanje z velikimi podjetji. Razpisani so poslovni izzivi na novih področjih, kjer bodo startupi in s korporacijami skupaj oblikovali rešitve za boljši jutri (nakupovanje s pomočjo sodobnih tehnologij tako v online kot fizičnih trgovinah, prihodnost internetnega bančništva ter prihodnost mikro logistike, …).


Prijave startupov, ki si želijo pospešiti svojo rast ali sodelovati pri reševanju sodobnih izzivov zbirajo na naslovu: https://abc-accelerator.com/apply/

Za leto 2021 pripravljajo tudi zanimive dogodke:

● Dnevi odprtih vrat bodo potekali 26. 1., 10. 3., 5. 5., 7. 7. in 8. 9.

● Demo Dnevi so predvideni za 18. 5., 8. 6. in 9. 12.

● Media dneve in dneve namenjene investitorjem.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več