Računalništvo, telefonija
08.12.2022 11:34

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte veščine, ki bodo kmalu potrebne v vsakem podjetju

Po poročanju Svetovnega ekonomskega foruma naj bi kar 50 % vseh zaposlenih do leta 2025 za uspešno opravljanje dela potrebovalo dopolnjevanje usvojenih veščin.

Dopolnjevanje znanja za opravljanje poklica delodajalcem predstavlja dodatno finančno breme, delavcem pa predvsem dodaten čas in napor za pridobitev potrebnega znanja ter veščin.

In kako poskrbeti, da bodo mladi po koncu šolanja na trg dela vstopili ustrezno usposobljeni in pripravljeni na izzive, ki jih čakajo? Eden od načinov je povezovanje izobraževalnih institucij z gospodarstvom in podjetji, ki lahko predstavijo znanje v praksi. V telekomunikacijskem podjetju Telemach so letošnjo jesen izvedli pilotni projekt na območju Slovenije, imenovan Job Lab. V njem so se povezali s Šolskim centrom Novo mesto in dijake 4. letnikov Tehnične gimnazije in srednje elektro šole izobraževali o najbolj iskanih poklicih ter veščinah, ki so potrebne za njihovo opravljanje.

»Gre za kombinacijo trdih in mehkih veščin. Mladi se morajo znati predstaviti na trgu dela, obenem pa pokazati tudi praktično usposobljenost. Zato nas veseli, da lahko skupaj s partnerji v projektu Job Lab ponudimo oboje – tako uvid v tehnologijo prihodnosti kot tudi razvoj mehkih veščin,« pravi Greta Šter, vodja korporativnega komuniciranja in odnosov z javnostmi, ki pri Telemachu vodi projekt.

Kaj na trgu dela iščejo delodajalci?

Iskanje rešitev zahteva veliko mero analitičnega in kreativnega mišljenja, poleg tega pa tudi zmožnost premagovanja kompleksnih ovir. Prav te veščine primanjkuje mnogim kandidatom za delovna mesta. Na delavnicah Job Lab se tako učijo prepoznavanja ovir in iskanja njihovih rešitev, s čimer bodo mladi konkurenčno stopili na trg dela.

Na drugem mestu med najbolj iskanimi veščinami so tako imenovane veščine samoupravljanja, kamor sodijo strategije učenja, vzdržljivost, soočenje s stresom in fleksibilnost. Te iskane veščine je dijakom 4. letnikov predstavil vodilni regijski razvojni center United Cloud. Seznanil jih je s položaji znotraj podjetij ter potrebnimi veščinami zanje.

»Naučil sem se, da vsak poklic od osebe zahteva določene karakteristike, zato ni vsak poklic primeren za vsako osebo,« je bilo na delavnicah pomembno spoznanje dijaka Kevina. Njegov prijatelj Jure pa je dodal: »Spoznal sem, kako delujejo podjetja. Kako napredovati na določen položaj, kakšno znanje za to potrebuješ, pa tudi kako delujejo ekipe in kakšno je primerno vedenje.«

Tehnologija je prisotna skoraj na vsakem delovnem mestu

Uporaba tehnologije in njeno upravljanje sta prisotna na mnogih delovnih mestih, ki so bila še pred desetletji analogna. Zato je poznavanje tehnologije postalo osnova za opravljanje mnogih del. Veščina, ki na lestvicah iskanih znanj prihaja vse višje, pa je zmožnost lastnega tehnološkega načrtovanja in programiranja.

Eden od gonilcev tehnološkega razvoja je kot telekomunikacijski operater tudi Telemach. Zato želijo  kot idejni vodje projekta Job Lab dijakom predstaviti uporabo tehnologij v praksi. Tehnologija, ki bo v prihodnosti vse bolj razširjena, obenem pa že danes mladim ni tuja, je virtualna resničnost. Dijaki so se na delavnicah spoznali s teorijo, ki sloni v njenem ozadju, nekaj ur pa so preživeli tudi ob ustvarjanju lastnega virtualnega okolja.

Na Telemachu so zadovoljni ob dejstvu, da so mladi s pomočjo premierno izvedenega projekta Job Lab razvili veščine, ki so in bodo med delodajalci najbolj iskane.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Telemach

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TELEMACH d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TELEMACH d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Telemach Slovenija logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TELEMACH d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več