Digitalizacija
Poslovne rešitve
26.11.2021 10:54
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spletna prodaja globalno raste, kako jo izkoristiti sebi v prid?

Po projekcijah emarketer bo dosegla globalna spletna prodaja v letu 2021 skoraj petino celotne prodaje fizičnim osebam.

Po projekcijah emarketer bo globalna spletna prodaja v letu 2021 dosegla skoraj petino celotne prodaje fizičnim osebam, kar pomeni 16,8 % rast v primerjavi z letom 2020. Do leta 2025 ocenjujejo, da bo globalna spletna prodaja dosegala že skoraj 25 % delež celotne prodaje fizičnim osebam.

V Sloveniji v 2020 za 1 milijardo € spletne prodaje

Spletna prodaja v Sloveniji v letu 2020 dosega po podatkih SURS 1 milijardo evrov ustvarjenega prihodka. Vsaj en spletni nakup pa je od aprila 2019 do marca 2020 opravilo 71 % Slovencev, starih 16–74 let. Povprečna nakupna pot sodobnega potrošnika obsega 140 stičnih točk, ki vključuje različne digitalne kanale kot so iskalnik Google, Facebook, Amazon. Le-ti se delijo na plačljive in »neplačljive«, prav vsak od njih zahteva svoj pristop in čas.

Priložnosti za rast so številne doma in v tujini

Slovenci najpogosteje kupujemo oblačila, čevlje in dodatke, ki dosegajo 39 % delež spletne prodaje, medtem ko so spletna naročila dostave hrane iz znanih razlogov narasla za 149 %. Napovedi za Azijsko-pacifiško regijo, kjer je vodilna Kitajska, pa kažejo na skoraj 61 % delež te regije v doseženih prihodkih iz spletne prodaje v svetovnem merilu v letu 2021. Sledi jim Severna Amerika z dobrimi 20 %, Zahodna Evropa pa dosega nekaj več kot 12 % delež globalne spletne prodaje.

Vir: SURS

Slovenija za začetek, prava zgodba je globalna

Pogovarjali smo se s specialisti za digitalni marketing pri podjetju Growthcom, ki pojasnjujejo, da vsi ti podatki govorijo o trendu, ki gre v smeri vedno večje osredotočenosti podjetij po celem svetu na digitalne kanale. Le-ti so z vidika številnih specifik in posledično upravljanja z njimi za nemalo katero podjetje najbolj pogosta ovira, da ostaja velik potencial za rast neizkoriščen, kar lahko vodi celo v stagnacijo.

Slovenski kupec je zahteven kupec in v kolikor se vam posel v Sloveniji vsaj malo obrača, je potrebno začeti razmišljati o prodoru v tujino, še pravijo v Growthcom. Slovencev nas je 2 milijona, zato je za marsikatero nišno podjetje Slovenija premajhna že na začetku, nam še pove David Fabjan iz Growthcom.

V Growthcom imajo za sabo že 850 izvedenih spletnih projektov in več kot 10 let izkušenj.

Sposobnost sodelovanja in transparentnost sta ključni

Tako kot pilot letala ne skrbi sam za vse, kar je potrebno med letom postoriti na letalu, tako tudi podjetnik in njegovo podjetje ne zmoreta v celoti vsega sama za dosego optimalne učinkovitosti. Potrebno je torej sodelovanje na vseh nivojih in z različnimi deležniki znotraj in zunaj podjetja. Ključno vlogo pri tem igra transparentnost tako z vidika postavljenih ciljev kot tudi sodelovanja vseh pri posameznem projektu.


Kdaj je agencija za digitalni marketing prava izbira?

V kolikor v podjetju primanjkuje znanja in izkušenih posameznikov, ki so se pripravljeni nenehno učiti na področju digitalnega marketinga in posla nasploh, potem so to že prvi resni signali, da potrebujete pomoč.

Agencije za digitalni marketing so si med seboj različne. Nekatere so bolj močne v oglaševanju na družbenih omrežjih, nekatere se bolj spoznajo na Google ads oglaševanje, spet tretje večino časa posvečajo denimo vsebinskemu marketingu.

Izbira agencije za digitalni marketing je torej odvisna od diagnoze, kakšne so sploh vaše potrebe in že tukaj je prvo sito, katerega lahko postavite pri selekciji potencialnega partnerja za povečanje spletne prodaje s pomočjo digitalnega marketinga.

V Growthcom priporočajo, da zelo dobro prisluhnete predlogom agencije in strokovnim argumentom, ki vam jih predočijo pri analizi priložnosti za dvig spletne prodaje. Pozorni bodite tudi na odnos, ki ga izkazujejo do vas kot potencialnega naročnika. V kolikor na teh dveh področjih ne bo kemije, potem je smiselno razmišljati o drugih možnostih.

Spletna prodaja ponuja številne priložnosti za rast prodaje in dosego večje prepoznavnosti podjetja, kar so vse osnovni gradniki večje dobičkonosnosti podjetja ter zadovoljstva zaposlenih in vaših kupcev. Verjamemo, da boste poslej vsaj za kanček bolj izkoristili potencial, ki obstaja na spletu.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalni marketing

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem GROWTHCOM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri GROWTHCOM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Growthcom - logotip s sloganom - 620x330px

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem GROWTHCOM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več