Računalništvo, telefonija
09.07.2019 11:29

Deli z drugimi:

Share

Sovražne vsebine bodo morale biti s spleta odstranjene v 24 urah!

V Franciji bodo morale biti sovražne vsebine odstranjene v roku 24 ur.
V Franciji bodo morale biti sovražne vsebine odstranjene v roku 24 ur.

Sovražni govor se vse bolj zateka na svetovni splet in družbena omrežja, in sicer predvsem z namenom širjenja sovraštva med različnimi skupinami. Zato ne preseneča, da se je v boj proti sovražnemu govoru vključila tudi Francija, ki pa je za ta »namen« pripravila eno najostrejših zakonodaj v Evropski uniji. Evropski parlament bo namreč kmalu odločal o predlogu zakona, ki bo upravljavce spletnih strani zavezal k odstranitvi vsebin sovražnega govora v roku 24 ur od prijete prijave, sicer bo sledila zajetna denarna kazen.

Novo zakonodajo bodo morali spoštovati vsi, ki ponujajo vsebine na francoskih tleh, vključno z vodilnim družbenim omrežjem Facebook. To je za francosko vlado me zdaleč najbolj problematičnimi, saj se na tej platformi dnevno objavi na tisoče spornih vsebin. Čeprav Facebook skrbi za redno »čiščenje« oziroma »brisanje« spornih vsebin, to poteka precej počasneje, kot bi si to želele žrtve sovražnega govora.

Če bo nova zakonodaja sprejeta, so poznavalci prepričani, da jo bodo upravljavci spletni strani dosledno spoštovali. V primeru, da se spletna platforma ne bo pravočasno odzvala na prijavo in vsebina ne bo odstranjena v 24 urah, jo bo lahko francoska vlada kaznovala z denarno kaznijo v višini 4-odstotkov letnega dohodka.


Prijavi napako v članku