Računalništvo, telefonija
Igre
25.08.2023 15:15

Deli z drugimi:

Share

Sony razvija sistem za boljše haptične povratne informacije v igrah, filmih in glasbi

Sony je vložil patent, ki nakazuje, da podjetje raziskuje fizične (angl. haptic) povratne informacije za filme, glasbo ter igre.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Vloga se osredotoča predvsem na sistem za samodejno generiranje povratnih informacij, vendar njen opis kaže, da je Sony prepoznal veliko širšo uporabo in v mislih nima samo iger.

Izvorni krmilnik DualShock podjetja Sony je bil eden prvih z vgrajeno vibracijo. Sprva prodajan le kot gaming dodatek je kmalu postal eden najbolje prodajanih igralnih krmilnikov vseh časov in je igral pomembno vlogo pri standardizaciji vibracij v konzolnih igrah.

Nedavno so pri krmilniku DualSense za PS5 predstavili več novih funkcij, namenjenih izboljšanju haptičnih povratnih informacij. Poleg vibracij to vključuje aktuatorje z glasovno tuljavo v ročajih in povratne informacije za prilagodljive sprožilce. Čeprav Sony ni edino podjetje, ki vlaga v omenjeno tehnologijo, je zagotovo pustil najbolj odmeven pečat.

Nedavni patent Sonyja je namenjen za napravo, ki sestoji iz modulov za zaznavanje, sprejemanje in generiranje fizičnih povratnih informacij. Prva dva modula komunicirata s sinhronizirano medijsko napravo, da določita stopnjo vibracij, ki naj bi jo proizvedel modul za generiranje fizičnih povratnih informacij.

Foto: Sony

Sonyjevi primeri haptičnega modula vključujejo pametno napravo – na primer telefon – ki je povezana s sistemom. Uporabniki bi potem lahko telefon postavili na mizo ali v žep in Sonyjev sistem bi ga uporabljal za generiranje haptičnih informacij. Sonyjev patent tudi opisuje, kako bi uporabniki lahko na svoj igralni plošček ali drugo vhodno napravo pritrdili vibrirajoči modul.

Osnovni poudarek tega patenta je na tem, kako bi se lahko naprava uporabljala za igranje. Sony prav tako opisuje njen potencial za VR in »koncepte v metavesolju« ter kot način za širjenje haptičnih povratnih informacij na naprave, ki te možnosti nimajo privzeto vgrajene. Sonyjev dokument kaže, da bi to veljalo tudi za vgradnjo fizičnih povratnih informacij za glasbo, filme in televizijo.

Patentna vloga sicer ne razkriva veliko podrobnosti o tem, kako bi nova Sonyjeva haptična naprava delovala s filmi in glasbo. Lahko pa predpostavimo, da bi delovala podobno kot v igrah, pri čemer bi določena dejanja, kot so udarci, streli iz pištole in eksplozije, generirala vibracije. V primeru glasbe bi naprava morda sprožila impulze za bas ali tolkala. Iz Sonyjevega patenta lahko razberemo tudi, da sistem lahko uporablja več haptičnih naprav in deluje na več kanalih, podobno kot deluje večkanalni zvočniški sistem.

Kako bo vse skupaj videti v praksi in katere naprave bodo podpirale nov sistem, pa je za zdaj uganka.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Video igre


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več