Računalništvo, telefonija
07.08.2013 11:01
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Solarni prenosnik z 10-urno avtonomijo!

Novi prenosni računalnik podjetja WeWi Telecommunications črpa električno energijo potrebno za delovanje neposredno iz sončne energije oziroma svetlobe preko »vgrajenih« sončnih celic. Novost deluje do deset ur, zgolj z dvournim »polnjenjem« na dnevni svetlobi brez prekinitev.
Prenosni računalnik nas skorajda nikoli ne bo pustil na cedilu zaradi izpraznjene baterije!
Prenosni računalnik nas skorajda nikoli ne bo pustil na cedilu zaradi izpraznjene baterije!

Prenosni računalniki so izjemno uporaben delovni pripomoček, a ker jih pogosto uporabljamo na terenu, nam električna vtičnica ni vedno na dosegu. Če pa bo nova zamisel podjetja WeWi Telecommunications zaživela, bodo težave z avtonomijo prenosnikov kmalu le še slab spomin. Njihov prenosni računalnik »Sol« namreč črpa električno energijo potrebno za delovaje neposredno iz sončne energije oziroma svetlobe preko »vgrajenih« sončnih celic in deluje do deset ur z zgolj dvournim »polnjenjem« na dnevni svetlobi brez prekinitev.

Strojna oprema nadvse uporabnega kompaktnega prenosnega računalnika Sol žal še ni znana. Podjetje WeWi Telecommunications je razkrilo le, da bo novinec opremljen z Intelovim procesorjem, da bo za povezovanje uporabljal brezžično povezavo Wi-Fi in da bo razpolagal z visokoločljivim zaslonom. Opcijsko bo na voljo tudi modem za vzpostavitev povezave s satelitskim internetom. Na sončnem prenosnem računalniku Sol bo nameščen operacijski sistem Ubuntu, zanj pa naj bi bilo potrebno v prosti prodaji odšteti le preračunanih 225 evrov. Novost bo po vsej verjetnosti naprodaj še pred koncem jeseni.


Prijavi napako v članku