Računalništvo, telefonija
05.01.2019 16:12

Deli z drugimi:

Share

So družbena omrežja odgovorna za depresijo pri najstnikih?

Najstniki, ki preveč časa preživijo na družbenih omrežjih, imajo večjo možnost za razvoj depresije.
Najstniki, ki preveč časa preživijo na družbenih omrežjih, imajo večjo možnost za razvoj depresije.

Družbena omrežja so postala nekakšen nadomestek resničnega življenja, kar še posebej drži za trenutno najbolj priljubljeno družbeno omrežje na svetu Facebook. Če pa na njih preživimo preveč časa, imajo lahko ta negativne posledice na naše zdravje, kar še posebej drži za družbena omrežja. Zaradi tega ne preseneča nedavna raziskava, da imajo najstniki dvakrat večjo verjetnost, da bodo razvili simptome depresije, povezane z uporabo družbenih omrežij. To pa se odraža v raznovrstnih spletnih zlorabah, motnji spanja ter nezadovoljstvom s telesom in samozavestjo.

V omenjeni raziskavi je sodelovalo skoraj 11 tisoč mladih v Združenem kraljestvu, na družabnih omrežjih pa so prevladovala predvsem dekleta. Kar dve petini izmed njih na družbenem omrežju preživi če kot tri ure na dan, medtem ko je fantov zgolj petina. Raziskava je pokazala, da je kar 38 odstotkov uporabnikov, ki družabna omrežja uporabljajo dlje časa (več kot pet ur na dan), že kažejo hujše znake depresije. Poleg tega so raziskovalci prišli do spoznanja, da kar 40 odstotkov deklet in 25 odstotkov fantov ima izkušnje z zlorabo na spletu, kar posledično privede do slabšega spanca.

Raziskovalci bodo podatke, pridobljene na podlagi omenjene raziskave, uporabili za razvoj smernic za varno uporabo družbenih omrežij. Poleg tega vodilne ponudnike družbenih omrežij pozivajo, naj uvedejo mehanizme za omejitev uporabe družbenih omrežij za mlade. Poleg tega so raziskovalci prepričani, da bi morali starši razmisliti o omejitvi uporabe pametnih mobilnih telefonov v večernih urah, saj to negativno vpliva na kakovost spanca in s tem na splošno počutje mladih. Študija, ki jo je financiral Ekonomski in socialni svet Združenega kraljestva (ESRC), je bila objavljena na spletnem portalu EClinicalMedicine.


Prijavi napako v članku